Hogyan NE kezdj bele az értékesítésbe?

2023.02.26. | Szombati Orsolya 5 db

Olvasási idő: 3,5 perc

Nemrég kaptam egy privát üzenetet a LinkedIn profilomon egy gépjárműtisztítással foglalkozó cég értékesítőjétől, aki a profilja alapján 12 éve dolgozik sales managerként, és tanítja is az értékesítést másoknak. (Ez utóbbira majd még visszatérek)

A fiatalember üzenete ékes példája volt nem csak annak, hogyan NEM szabad elkezdeni az értékesítési folyamatot, hanem annak is, hogyan TILOS értékesíteni. A levélváltást megmutatom Nektek:


 

Hogyan érd el a céljaidat és maradj motivált egész évben?

2023.01.31. | Szombati Orsolya 4 db

Tegnap délelőtt kitettem egy kis inspirációs slide-show-t a hivatalos Facebook oldalunkra pénzügyi tervezés - üzleti eredmények nyomon követése témában, (ha még nem követed az oldalunkat, csatlakozz hozzánk akár most!), ami után kaptam egy privát üzenetet, melyben azt kérdezte valaki, hogy én hogyan csinálom egészen pontosan. Milyen szoftvert használok a bevételek és költségek nyilvántartására, az elemzésre,  és az eredmények nyomon követésére?

Egy értékesítő számára mindenféle adminisztráció kínkeserv! :) Egy cégvezető számára azonban nélkülözhetetlen tennivaló! Ezért ha értékesítőként nem is szeretem a kimutatásokat, cégvezetőként kötelező foglalkoznom vele!

Nos, fentiek miatt az én megoldásom a kontrollingra nagyon egyszerű: egy Excel táblázatot használok a számok monitorozására. Ezt a táblázatot már közel 10 éve vezetem. Évről-évre, hónapról-hónapra ellenőrzöm, hol tartok, honnan hova jutok, és ebben tervezem az adott évet is.

Megmutatom, hogy csinálom.


 

Önértékelés, önbecsülés, önismeret

2023.01.24. | Szombati Orsolya 2 db

 “Minden ember érteni akarja az életét, önmagát és a másik embert." 

- ez a kijelentés Orvos-Tóth Noémitől hangzott el, Friderikusz Sándor és Geszti Péter közös Podcastjában, a Geszti+-ban, amelynek 3. epizódja a napokban jelent meg.


 

A bombabiztos pénzügyi stratégia

2022.05.18. | Szombati Orsolya 9 db

Olvasási idő: 5 perc

Nem csak megkeresni kell tudni a pénzt, hanem meg is kell tudni tartani.

Ez is lehetne a mottója annak a rögtönzött előadásnak, amit a márciusi, siófoki Enneagram tréning után az egyik tréningrésztvevő, Péter, tartott a csapatnak.

Péter már a bemutatkozójában beharangozta, hogy bombabiztos pénzügyi stratégiája van. Amelyet, ha betart az ember, SOHA nem fog tönkremenni. Ellenben, ha megszeg, akkor bizony cudar idők várnak rá.

Péter a hatás kedvéért azt is elmondta, hogy élete során eddig kétszer szegte meg a saját stratégiáját, és annak rendje és módja szerint a padlóra is került. De amint visszatért hozzá, ismét elkezdett dagadni a kassza, és egyre stabilabbá vált a pénzügyi helyzete. Azt ígérte, hogy akit érdekel, az maradhat a tréning után még egy órát, és megmutatja ezt a titokzatos tervet.


 

A szavak ereje


Olvasási idő: 6 perc

Ma ismét egy személyesebb írással készültem nektek. Akik közelebbről ismernek, tudják, hogy van egy nagyon érzékeny és segítőkész oldalam: mióta az eszemet tudom, támogatom a rászorulókat, az elesetteket, és mindazokat, akik  szükséget szenvednek. Kezdve a Városligeti fasorban cirkáló csöves Feri bácsi barátomtól, a bármiben hiányt szenvedő személyes ismerőseimen át, az utcán UNICEF képeslapot áruló önkéntesekig.

Most, az ukrán-orosz háború kapcsán sem teszek másképp. Amiben csak tudom, segítem a menekülteket. Kit anyagiakkal, kit játékokkal, ruhákkal, ágyneművel, kit munka- és szálláslehetőségek felkutatásával. A Facebookon több önkéntes segítő csoportnak is tagja vagyok.

A posztjaimra már az újságírók is felfigyeltek. Többen is megkerestek már, hogy adjak interjút a támogatottjaimmal karöltve - de erre még sem én, sem ők nem éreztünk belső késztetést.


 

Találd ki, valósítsd meg, légy sikeres!


Somogyi Miklóst a Világgazdaság egyik nagyszerű rendezvényén ismertem meg. Kedves, segítőkész, barátságos üzletember, akinek hatalmas tapasztalata van az innováció területén. Gépészmérnök, 1950-ben született Budapesten. Az egyetem elvégzése után kutatóként a Gépipari Technológiai Intézetben kezdett dolgozni.

Több mint negyven éve innovációval foglalkozik. Volt kutató, kutató intézeti igazgató, sikeres, illetve tönkrement vállalkozó, innovációs központ stratégiai igazgatója, befektetési tanácsadó, befektetési társaság igazgatója. Részese volt másokkal közösen kidolgozott szabadalmaknak, készítettek és értékesítettek know-how-kat, licenceket. Segítette számos ötlet és kutatási eredmény piaci bevezetését, azaz tapasztalatokat szerzett az innovációmenedzsment gyakorlatilag összes területén.

Tapasztalatait az ebben az évben megjelent „Találd ki, valósítsd meg, légy sikeres” című könyvében foglalta össze. Egyik alapítója és 15 évig elnökségi tagja volt a Magyar Innovációs Szövetségnek. Jelenleg a CHIC Középmagyarországi Innovációs Központ Nonprofit Kft. tulajdonos ügyvezetője. Nemrégiben meglátogattam Őt Budaörsön, és teljesen lenyűgözött a tudása, a tapasztalata, és az önzetlensége. Körbevezetett a budaörsi ipari parkban, ahol a CHIC telephelye is van, és ahol jelenleg 300-nál több cég üzemel. Ámulattal vettem tudomásul, hogy Miklós majdnem mindet név szerint ismeri, és tudja azt is, melyik cég mivel foglalkozik. Az épületek történetéről/történelméről már nem is beszélve...

Az akkori beszélgetésünk során határoztam el, hogy meginterjúvolom Őt innováció témában, és a Sales Blogon keresztül osztom meg Veletek is tudásának, tapasztalatának egy kis szeletkéjét.


 

Egy év alatt egy évtizednyi ugrás

2021.10.07. | Szombati Orsolya 2 db

 - ennek jegyében telt a Világgazdaság, a K&H Bank és a Mastercard közös szervezésében tartott, “Technológiai innováció a pénzügyi szektorban” című, zárt körű konferencia október 7-én a Larus Rendezvényközpontban.

A reggeli, zuhogó eső sem tudta kedvemet szegni, hogy elinduljak és részt vegyek ezen az eseményen is. Az egész világ - és különösen  a pénzügyi szektor - hatalmas átalakuláson ment át az elmúlt másfél évben. Ha szabad ilyet mondani, a COVID egyik nyertese a pénzügyi szektor volt. Olyan értelemben legalább is, hogy elképesztő fejlődésen ment keresztül. Olyan fejlődésen, amellyel az ágazat produktívabbá, hatékonyabbá, zöldebbé válhatott, és amely az ügyfeleknek is számos új megoldást, és az életüket megkönnyítő szolgáltatást hozott.

És még nincs vége a fejlődésnek…


 

Fenntarthatóság - csak egy hangzatos szó vagy tényleg a szebb jövő záloga?


Olvasási idő: 8 perc

A csütörtöki napomat a Világgazdaság zárt körű üzleti reggelijén indítottam, amelynek ez alkalommal  a Spoon Hajó adott otthont. A csodálatos, napsütéses kora őszi időnél már csak a hajóról nyíló pazar kilátás  volt szebb, ami tökéletesen megalapozta a rendezvény hangulatát.

El sem tudom mondani, milyen jó érzés újra üzletemberek és üzletasszonyok között lenni. Csevegni, tapasztalatot cserélni, kapcsolatokat építeni. Névre szóló kitűzőt kapni, VIP helyre ülni, fantasztikus kiszolgálásban részesülni. Mindezt úgy, hogy közben percről percre rengeteg hasznos tudással és  információval leszek gazdagabb.

A rendezvény címe “Az innováció szerepe a fenntarthatóságban volt.” A nap két fő támogatója a K&H Bank és a CIG Pannónia Biztosító volt. Első hallásra valószínűleg kevesen tudják összekapcsolni a pénzügyi termékeket és a fenntarthatóságot. (Én sem tudtam). Pedig lehet. És azt is megtudtam, hogyan, ami a mai cikkemből hamarosan kiderül.


 

Hogyan kritizálj kulturált módon?

2021.09.13. | Szombati Orsolya 2 db

Olvasási idő: 4 perc

Biztos Neked is megvan az az érzés, amikor szíved-lelked kiteszed, hogy jót tegyél valakinek. Önzetlenül segítesz sem időt, sem energiát, sem pénzt nem kímélve, és egy hálás köszönet helyett viszonzásul csak kötözködés, kritizálás, szájhúzás a jutalmad.

Ezt a posztot egy napokban történt eset ihlette, ami ledöbbentett, hogy a kulturált kritika mennyire nem része a mindennapjainknak. Sőt! Tovább megyek. A legtöbben azt gondolják, hogy egyenlőség  jel van a között, hogy “nem értek egyet veled” és a között, hogy “utállak”.

Pedig az egyet nem értés egyáltalán nem azt jelenti, hogy utálnánk a másikat. Csupán azt, hogy MÁS egy adott  dologról a véleményünk.

A nagy baj az, hogy ezt nem tanítják meg sehol.

Nem tanítják, hogy attól, hogy valakinek eltérő a véleménye valamiről, attól még nem kell utálkozni, háborúzni. Sokfélék vagyunk sokféle véleménnyel, és teljesen rendben van, ha egy bizonyos dologról mást gondolunk.

És sajnos azt sem tanítják meg a legtöbb iskolában, hogy hogyan lehet az eltérő álláspontot normális emberhez méltóan kifejezésre juttatni. Úgy, hogy közben nem sértjük vérig a másikat és nem gázolunk bele a másik lelkébe.


 

Ötletből érték - a szellemi alkotások tudatos védelme

2021.09.09. | Szombati Orsolya 2 db

5letből érték.

Ezzel címmel került megrendezésre szeptember 9-én a Világgazdaság és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közös konferenciája, amelyen a Mediaworks Zrt. jóvoltából én is részt vehettem.

Szuper érzés volt másfél év után újra visszakerülni az üzleti élet vérkeringésébe, és újra hozzám hasonló érdeklődésű emberek, cégvezetők, vállalkozók között lenni. Lelkesen és motiváltan vágtam neki az egyébként is csodás, napsütéssel induló csütörtöki napnak.

A konferenciának a Hélia Hotel adott otthont, a létező összes luxussal: kényelmes parkolási lehetőséggel, kifogástalan cateringgel, és hasznos networking lehetőséggel.

Olvasási idő: kb. 8 perc


 

Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Exkluzív tartalom
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók