A bombabiztos pénzügyi stratégia

2022.05.18. | Szombati Orsolya

Olvasási idő: 5 perc

Nem csak megkeresni kell tudni a pénzt, hanem meg is kell tudni tartani.

Ez is lehetne a mottója annak a rögtönzött előadásnak, amit a márciusi, siófoki Enneagram tréning után az egyik tréningrésztvevő, Péter, tartott a csapatnak.

Péter már a bemutatkozójában beharangozta, hogy bombabiztos pénzügyi stratégiája van. Amelyet, ha betart az ember, SOHA nem fog tönkremenni. Ellenben, ha megszeg, akkor bizony cudar idők várnak rá.

Péter a hatás kedvéért azt is elmondta, hogy élete során eddig kétszer szegte meg a saját stratégiáját, és annak rendje és módja szerint a padlóra is került. De amint visszatért hozzá, ismét elkezdett dagadni a kassza, és egyre stabilabbá vált a pénzügyi helyzete. Azt ígérte, hogy akit érdekel, az maradhat a tréning után még egy órát, és megmutatja ezt a titokzatos tervet.

Gondolom, nem meglepő, hogy mindannyian ott maradtunk, és csak úgy szívtuk magunkba az információt. Számomra nagyszerű érzés volt Pétert hallgatni, mert az, amit eddig ösztönösen is csináltam, pozitív megerősítést nyert - és még új információval is gazdagodtam.

Addig nyújtózkodj, amíg…..

Ez volt Péter első mondata, amit a többség úgy fejezett be, hogy amíg a takaród ér. Én erre ezt feleltem, hogy “ameddig a takaród félig ér!”.

Habár nem tudtam, mi lesz Péter mondanivalója, de Ő egyből felkiáltott:

Igen, ez így van!

Fontos igazság ez! Mi, magyarok, szeretünk mindig egy kicsit többet költeni, mint amennyink van. Kicsit nagyobbat, kicsit szebbet, kicsit modernebbet megengedni magunknak (akár még egy kis "kölcsönpénz" árán is), mint amire lehetőségünk lenne.

Nagyobb autó - hitellel, akár annak árán is, hogy lenullázzuk magukat vele hó végére. Drága utazások egzotikus helyekre - akár a teljes megtakarításunk erejéig, mert ez még pont belefér… A legújabb iPhone (részletre), mert mi az a pár tízezer forint havonta, tulajdonképpen észre sem venni?!

És még sorolhatnám... Biztos Te is ismersz olyanokat, akik elvileg nem engedhetnék meg maguknak (ezt meg ezt) - és mégis megteszik... A probléma ITT kezdődik!

A megoldás

A bombabiztos pénzügyi stratégia első törvénye azonban az, hogy számold ki, mennyi az összes havi fix költséged, és a fennmaradó rész legyen az, amivel gazdálkodsz a hónapban. Semmivel sem több! 

A bevételeidből megmaradt összeget ez után oszd fel 5 egyelő részre! - virtuálisan tedd be 5 kis malacperselybe.

Az első ötöd

Az üzleté és befektetésé.

Ez lesz az az összeg, amivel bátran játszhatsz. Befektetheted és el is veszíted, akkor sem ér nagy veszteség.

A  legtöbben már itt elvéreznek.  Sokan vannak, akik a szabad pénzeiket teszik fel, amely igencsak tud fájni, ha az aktuális pénzügyi körülmények kapcsán elveszik.

Ha pedig ügyesen játszottál a pénzeddel, akkor a nyereség a következő havi szabad keretet növeli, amire ugyanezek a szabályok vonatkoznak.

.

A második ötöd

Mehet a luxusra.

Ha luxus életre vágysz, hozzá kell szoknod a luxus termékekhez és szolgáltatásokhoz is. Luxus életet nem lehet úgy élni, hogy megvonod magadtól a jó dolgokat. 

Ezért lelkiismeretfurdalás nélkül költsd magadra minden hónapban a szabad pénzed egy ötödét.

Hidd el, ezzel a lelkednek is jót teszel, és az elmédet is elkezded hangolni egy gazdagabb életre!

Ne gondolj nagy dolgokra! Lehet hogy kezdetben az lesz a "luxus", hogy egy napszemüveget veszel magadnak. Aztán az, hogy elmész egy wellness napra valahova. Vagy épp az, hogy bevállalod a külföldi hosszú hétvégés utat. Lépésről-lépésre mindig egy kicsit több.

A harmadik ötöd

Az adakozásé.

Én magam is szentül hiszek abban, és ennek égisze alatt élem az életem, hogy ha “feleslegem” van, (azaz lehetőségem van olyan életet élni, amelyben jóval több a bevételem, mint a kiadásom) abból kutya kötelességem támogatni azt, aki erre rászorul. Minden hónapban lehetőségeimhez mérten.

Akár csak egy tálca eperrel, akár komolyabb pénzadománnyal is.

Jó érzés volt számomra megerősítést kapni, hogy ezen a téren is helyes úton haladok.

.

.

A negyedik ötöd

Az önképzésé.

Fontos, hogy az elmédet is tartsd frissen, és minden hónapban tanulj valami újat.

Könyv, tréning, konferencia, workshop. De lehet ez egy főzőtanfolyam, egy bútorfestő tanfolyam, egy villámolvasás tanfolyam, vagy akár egy szakmádba vágó tanfolyam is.

A lényeg, hogy folyamatosan fejleszd magadat! Nekem ez alapvető, és hiszek abban, hogy Neked is, aki ezeket a sorokat olvasod most.

Különben miért is lennél itt, nem igaz? :)

.

Az ötödik ötöd

A stratégiai tartalék.

Ehhez "szélcsendes időkben" nem szabad hozzányúlnod!

Bármikor beüthet a ménkű, bármikor kerülhetsz nehéz helyzetbe, bármikor adódhat olyan szituáció, amikor plusz kiadásaid keletkeznek.

Sajnos, sok ember van, aki nem képez stratégiai tartalékot. Vagy ha képez is, könnyen hozzányúl, (égeti a zsebét...) és elkölti valamire. Ez tilos!

A stratégiai tartalékot kizárólag nehéz helyzetekre és váratlan kiadásokra szabad felhasználni.

A legtöbben itt véreznek el. Nincs tartalékuk, amihez nyúlni tudnának, amikor szükség van rá. 

Épp a minap beszéltem erről egy kedves ismerősömmel, aki sajnos nagyon nehéz helyzetbe került, és akinek anyagilag is segítettem (A LinkedIn profilomon elolvashatod a történetét). Amikor a tartalék szóba jött, akkor csapott a homlokára: igen! nekem is kellett volna ilyet képeznem!

Nem tudom hibáztatni azért, amiért nem gondolt korábban erre.  A mi pénzügyi kultúránkban, a neveltetésünkben egyszerűen nincs benne (még) ez a szemlélet. Az iskolában pedig nem tanítanak ilyet.

De bízom benne, hogy akár ezzel az írással is hozzájárulhatok ahhoz, hogy tudatosabban és biztonságosabban tervezzük a (pénzügyi) életünket.

Péter búcsúajándéka

Péter ezt a tudást adta át nekünk a siófoki Enneagram tréninget követően. Mindannyian hálásak voltunk neki ezekért az értékes információkért. 

Ahogy a magam életén végigtekintettem megerősödtem abban, hogy eddig jó úton jártam, és továbbra is ezen maradok. Sosem költöttem többet, mint amennyim volt. Nem bonyolódtam kockázatos hitelügyletekbe, inkább vártam (akár évekig is!), amíg sikerült előteremtetni magamnak a pénzt arra, amire épp vágytam.  Világ életemben támogattam azokat, akik szükséget szenvedtek, és ezt ezután is meg fogom tenni.

Szívesen költöttem könyvekre és tréningekre -szép is lenne, ha trénerként nem így tennék. Nem hiszem, hogy sok hitelem lenne előttetek... :)

Végül, mindig bőven volt stratégiai tartalékom. Ami számomra új volt, az a luxus. Ugyan költök magamra és a családomra, néha prémium termékeket és szolgáltatásokat is vásárolok, de eddig ezt némi lelkiismeretfurdalás árán tettem. Péter óta azonban ez másképp történik :)

Számomra az arányok voltak újak:   -    -   -    -   - én erre nem igazán fordítottam eddig figyelmet. 

A Péter által bemutatott pénzügyi stratégia azonnal megtetszett, mert sokkal tudatosabb és követhetőbb, mint az “ösztönös” gyakorlatom.

Ha belegondolsz abba, hogy ha ennek a tervek a mentén élsz, akkor tényleg nem lehet tönkremenni! Mert nincs lehetőséged többet költeni annál, mint ami bejön és a fennmaradó részből is csupán ⅘ megy el. A szabad részből is   rész a vésztartalék! Amely hónapról-hónapra egyre komolyabb összeg lesz.  

Bízom benne, hogy neked is tetszik ez a stratégia. Ha így van, kérlek, oszd meg ezt a cikket másokkal is, hogy minél több ember életébe hozhasson pozitív változásokat!

Ha van véleményed az olvasottakról, kérlek, írd meg kommentben! Kíváncsi vagyok rá, Benned milyen gondolatokat ébresztett ez a cikk. Egyetértesz? Ellenvetésed van? Bátran írd le! Minden vélemény érdekel - még akkor is, ha nem egyezik meg az enyémmel. Minden nézőpontból lehet tanulni.

Hozzászólások (9 db)
Szabó-Dénes Laura szerint: Kedves Orsi! Köszönjük szépen, hogy megosztottad velünk ezt a történetet. Nagyon tanulságos volt. Ez alapján én is át fogom gondolni, mit kellene másképpen csinálni. Nagyon jó tanácsok ezek.
2022. 05. 18.
Zsolnai Tamás szerint: Az adakozást nem igazán tudom hova tenni. Minden hónapban adakozni, nekem ez túlzás.
2022. 05. 18.
Szombati Orsi szerint: Kedves Tamás!

Természetesen nem kötelező minden hónapban adakozni. Azonban érdemes :) Ha csak a piros lámpánál kéregető hajléktalannak, pár forinttal, akkor neki. Másnak adni, másnak segíteni nagyon jó érzés. Pozitív energiával tölti fel a lelket. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Akár egy pici segítség is jóleső érzést tud okozni. Persze, nem kötelező, de érdemes kipróbálni ezt a szemléletet. Bár nem vagyok egy spirituális lélek, mégis mélyen hiszek abban (és tapasztalom is), hogy a jó is és a rossz is kamatostul száll vissza az emberre.
2022. 05. 19.
Szombati Orsi szerint: Laura, nagyon szívesen! Mi az, amit elsőként ki fogsz próbálni?
2022. 05. 19.
Sebők Gábor szerint: Nem gondoltam, hogy ilyen szépen átláthatóan megcsinálod ezr a tanítást ! Szuper ! Köszönet érte !
Ami a leírtakat illeti ez csak olyan, mint minden fontos dolog az életben. Tök egyszerű. Semmi komplikáció.
De milyen nehéz megcsinálni….
Én már belevágtam.
2022. 05. 19.
Szombati Orsi szerint: Szia Gábor!

Köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy Te is ott voltál személyesen ezen az ominózus tréningen. Remélem, mindent jól értettem és jól adtam vissza abból, amit Péter mondott. A szavai aranyat érnek. Örülök, hogy Te is belevágtál!
2022. 05. 19.
Choma-Varga Titanilla szerint: Kedves Orsi !

Még egészen kicsi volt a kislányom, amikor elkezdtem tudatosabban bánni a pénzzel. Találkoztam egy olyan internetes oldallal, ahol a szülők pénzügyi tudatosságát kezdték oktatni, rajtuk keresztül a következő generáció pénzügyeit fejleszteni. 3 (5) borítékos módszert javasoltak a zsebpénzt beosztására, amit mióta a szorzótáblát megtanulta a kislányom, be is vezettünk és nagyjából ugyanezeket az elveket követi. Az első a piros - a hosszú távú megtakarítás, vagyis befektetésre szánt pénz, a második a sárga, amikor valamire összegyűjti a pénzt, ez lehet mondjuk a luxus kategória, a zöld az azonnal elkölthető. A további két borítékot a javításokra / pótlásokra és az adakozásra szánták. Szerintem is nagy a hiányosság a pénzügyek kezelése területén itthon és örülök neki, hogy ezzel is foglalkozol :) Minden jót kívánok, Tita
2022. 05. 21.
Szombati Orsi szerint: Szia Tita!
Köszönöm, hogy elmesélted a saját tapasztalatot. Igen, Péter előadása nagyon hasonlít arra, amit írtál, valószínűleg egy tőről fakadnak.
Nem, nem lettem pénzügyi tanácsadó, nem foglalkozom ilyesmivel :) csak nagyon jónak találtam ezt a szemléletet, ezért gondoltam, hogy megosztom Veletek.
2022. 05. 21.
Sárosi Ilona szerint: Az enneagram tréning nagyon izgalmas, és mély nyomot hagyott bennem.
Tömény tudásanyag, ezért vissza kell térni a tanultakhoz többször, hogy az alap karakteren túl is megismerjük magunkat, tudjuk mások miértjeit.
Az önismeret magabiztosságot, önfejlesztéshez alapot nyújt.
Az enneagram egy könnyebb boldogulási útmutató mások jobb megértéséhez, és a hozzájuk való viszonyuláshoz.
Orsi nagyon profi tréner, enneagram jóvoltából jó “emberismerő”. Kedves és ezt az anyagot is érthetővé tette. Nagyon köszönöm.
2022. 12. 26.
Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Exkluzív tartalom
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók