Hazudj ha tudsz!

2021.04.30. | Szombati Orsolya

Olvasási idő: kb 5 perc.

Akár ez is lehetne a címe Barbara és Allan Pease könyvének, amelyben a legapróbb részletekig kielemzik a testbeszéd különböző jeleit.

Amikor elolvastam  ezt a könyvet, az ügyfelek (és úgy általában az emberek) hirtelen még nyitottabb könyvvé váltak.

Egy tárgyaláson elengedhetetlen, hogy tudd, mi jár a tárgyalópartnered fejében. De olykor nagyon nehéz meglátni, mi húzódik meg valójában a pókerarc, a tőmondatos válaszok, vagy az udvarias mosoly mögött.

Szerencsére az apró mimika, a pupilla, vagy a test öntudatlan rezdülése soha nem hazudik. Ha tisztában vagy azzal, hogy melyik apró mozdulat mögött milyen gondolat, érzés, vélemény rejtőzik, akkor biztos lehetsz benne, hogy tárgyalásaidat még több sikerrel tudod zárni.

Barbara és Allan Pease könyve, a Testbeszéd enciklopédiája pontosan ebben segít neked.

Sőt! Az abban olvasottak nem csak az üzletben segítenek meglátni a szavak  mögötti valós tartalmat, hanem a magánéletben is.

Talán tudod, mert írtam róla korábban ››, hogy még zajlik a kártérítési perem a másik kolléganőmmel is. Mulatságos játék figyelni a tárgyalások során a kisasszony megnyilvánulásai közben a testbeszédét is. Hiába takarja maszk az arcát, mégis pontosan lehet tudni, mikor mond igazat, mikor hazudik, mikor ferdít, vagy mikor érzi szorongatva magát. A teste egy szempillantás alatt, észrevétlenül elárulja őt.

Ha jól tudod olvasni ezeket a “bizonyos” jeleket, akkor te is pontosan tudhatod, hogy áll hozzád az ügyfeled, vagy a másik ember, mit gondol pontosan, azt mondja-e, amit gondol, vagy ami a valóság, vagy valami mást....

A könyvben olvasottakat maradéktalanul  felhaszálhatod akár egy tárgyaláson, akár a hétköznapokban, a magánéletedben.

Ha a fenti képet megnézed, akkor érezheted, hogy nem túl pozitív a két férfi között uralkodó légkör. Kétféleképpen is lehet értelmezni a szituációt. Ezért is fontos hogy ne kizárólag a testbeszédet figyeld, hanem mindig összességében vizsgáld meg, amit látsz, az adott szituáció tükrében!

Az egyik értelmezési lehetőség:

A bal oldali férfi magyarázkodik, de egészen biztosan nem őszinte. A tenyere ugyanis nem teljesen nyitott állapotban van, hanem az ujjai kicsit összekulcsolódnak. Leplez valamit. A fejét kicsit oldalra is billenti, ami a megadás, a behódolás jele. A jobb oldali férfi a fejét leszegi, ami arra utal, nem igazán ért egyet azzal, amit hall. A homlokát is támasztja, ez azt is jelenti, hogy nem hiszi el a hallottakat, amelyekről talán valami negatívat is gondol, vagy mélyen lesújtja, amit hall.

A másik értelmezési lehetőség:

A bal oldali férfi kérdőre vonja a jobb oldalit. Valószínűleg ő a vezető. Ez abból is látszik, hogy a fejét oldalra szegi, és a szeme sarkából, lenézően pillant lefelé. Ezzel a felsőbbrendűségét érezteti. Mutató ujjai előreszegeződnek, ujjai enyhén összekulcsolódnak, ami arra utal, hogy nem igazán kíváncsi arra, amit hall. A jobb oldali férfi enyhén oldalra lesüti a fejét, szabadon hagyva a nyakat, ami a megadás jele. Az egyik keze a zsebében, egy biztonságos fedezékben van, ami utal, hogy nem komfortos számára a kialakult helyzet. A fejéhez kap, ami azt jelenti, hogy valószínűleg elfelejtett egy fontos dolgot, ami miatt a főnök most keményen előveszi.

Ha ügyfeled van a jobb oldali férfi szerepében, és rajta látod ezeket a mozdulatokat, akkor szinte biztos, hogy nem jársz nála sikerrel.

Ha ügyfeled a bal oldali férfi mozdulatait veszi fel, akkor abban lehetsz biztos, hogy dominanciájával le akar gyűrni téged. Ebből a szituációból úgy tudsz a legkönnyebben elmozdulni, ha felveszed azt a testtartást, amit ő mutat feléd.
.

Lássunk akkor néhány további konkrét példát! - elsősorban üzleti vonatkozásban


Az első olyan jel, amiből hasznos tanulságokat szűrhetsz le, a kézfogás.

Ha a partnered egyenrangú félként tekint rád, akkor a kezét egyenesen, párhuzamosan a tiéddel fogja nyújtani neked. Ha azonban az a célja, hogy sarokba szorítson, lenyomja az áraidat, vagy a dominanciáját hangsúlyozza, akkor a kezét lefelé mutató tenyérrel fogja nyújtani neked.

Ha szeretnéd tudattalanul helyrebillenteni az erőviszonyokat, akkor nem kell mást tenned, mint a lefelé fordított tenyerét megfogni, és egy mozdulattal vízszintes helyzetbe állítani.  Ezzel azt üzened neki, benned emberére talált, kemény tárgyalópartnere leszel. 

Megjegyzem, ez a kézmozdulat jellemzően az Uralkodó (a DISK szerint a piros) típusú emberek sajátossága, akik “csípik” a magabiztos határozott, karakán üzleti feleket. Így náluk különösen fontos, hogy ha ezzel a kézmozdulattal üdvözönekl, akkor vedd fel a kesztyűt és az erőviszonyok helyrebillentésével mutass erőt nekik!

Egy másik, számomra érdekes jel volt a száj kézzel való eltakarása.

Azt gondolnánk, hogy aki a szájához emeli a kezét, a hüvelykujjával az állát fogva, a mutatóujját a szája vonalára téve, az biztosan erősen gondolkodik a hallottakon. Pedig ez nem így van! Ezzel a mozdulattal a szánkon kibúvó (hamis vagy bántó) szavaknak szeretnénk gátat szabni.

Ha az ügyfél ezt a mozdulatot alkalmazza, amikor hozzá beszélsz, azonnal állj meg és mondd ezt: "Úgy látom, nem ért egyet, vagy kérdése merült fel. Kérdezzen bátran, őszintén válaszolok!"

Ez a jel az ügyfél részéről ugyanis arra vonatkozik, hogy nem hiszi el, amit mondasz, kételkedik   benned, vagy azt feltételezi, eltitkolsz előle valamilyen fontos dolgot.

Vagy itt van például  az állat érintő vagy állat támasztó kéz esete.

Amennyiben az ügyfeled az állát simogatja, miközben fejét oldalra billentve felfelé elnéz, akkor mindenképp csendben kell maradnod, ugyanis ez a mozdulat egy döntéshozatalra utaló jel. Ha viszont csak “simán” támasztja vagy simogatja a kezével az állát, akkor tudd, éppen halálra untatod a mondókáddal. Még akkor is, ha közben rád néz és udvariasan mosolyog.

DE!

Ha az ügyfeled úgy támasztja az állát, hogy közben keze az arcának simul, hüvelykujja az álla alatt van, a mutatóujja pedig a füle mellett, felfelé mutatva helyezkedik el, akkor  biztos lehetsz abban, hogy értékeli mindazt, amit mondasz neki.

Látod? Pár apró eltérés van csak ebben az “állat támasztó” mozdulatban, és ez a három apróság három teljesen különböző belső gondolatra utal.

A félrehajtott, félrebiccentett fejnek is több jelentése lehet.

Alapvetően ez egy behódoló testtartás, mert szabadon hagyja, sebezhetővé teszi a nyakat.  Azonban az érdeklődés jele is egyben. Ha az ügyfeled ezt a mozdulatot teszi, miközben téged hallgat, folytasd bátran, mert ezzel zöld utat adott neked! A félrehajtott fej jellemzően a nők mozdulata, ugyanis ezzel ösztönösen azt is jelzik, hogy tetszik nekik egy férfi. 

DE!

Ha nő vagy, akkor egy férfival folytatott üzleti tárgyaláson mindenképp figyelj oda, hogy még véletlenül se biccentsd félre a fejed, ez ugyanis a megadás, az irányítás átadásának tudattalan jele!

Ha előadást, prezentációt tartasz egy kisebb vagy nagyobb közönségnek, akkor a fejek állása is pontosan tájékoztat arról téged, hogy mennyire  tudod fenntartani a figyelmet.  A leszegett állú fej kritikus hozzáállást mutat. Ha azonban azt látod, hogy a hallgatóság tagjai félrehajtják fejüket, vagy állukat a fent említett “értékelő” gesztussal támasztják, akkor nyert ügyed van! Tetszik nekik, amit hallanak!

Ha ezt a fenti képet megnézed, akkor alapvetően egy őszinte kommunikációra utaló gesztuscsokrot láthatsz. Hiszen a fejek állása egyenes, a tekintetek egymásba érnek. Sőt! Mind a két fél tenyere is látszik, ami az őszinte és nyílt kommunikáció egyértelmű jele. Azonban, ha a testek egymáshoz való viszonyát is megnézed, akkor láthatod, hogy "tartanak" egymástól, mondhatni méregetik az erőviszonyokat. Hiszen a két test egy egymástól távolodó, V alakot formál. Ha ilyen helyzetben találod magad és a tárgyalópartneredet ,akkor érdemes egy lépést hétrébb lépni, hogy megtartsd a kényelmesnek és biztonságosnak tartó komfortrzónát. Ha nem érzi tudat alatt "fenyegetve" magát a másik fél, azzal, hogy beléptél a személyes terébe, akkor sokkal nyitottabb lesz a mondanivalódra és nagyobb eséllyel szavaz bizalmat neked.

És igen! A pupilla.

Nos, ez az egyetlen olyan testrész, amelynek a működését semmivel nem lehet befolyásolni. Ugyanis a pupillaműködés teljesen független az akaratunktól. A kar és lábmozdulatot, vagy az arc mimikáját még csak-csak lehet uralni, de  pupilla tágulását vagy összeszűkülését semmiképpen! Amikor árat közölsz az ügyfeleddel, elég a szemébe nézned, és máris tudod, hogy tetszik-e neki, amit hallott.

Ha kitágul a pupillája, akkor biztos lehetsz benne, hogy elnyerte tetszését az ajánlatod. Ha azonban összeszűkül, akkor biztos lehetsz benne, hogy el fogja utasítani. Hacsak nem teszed vonzóbbá a csomagodat vagy az áraidat…

Nem véletlen az a mondás, hogy “Nézz a szemembe, ha velem beszélsz!”.  De talán azt is hallottad már sokszor, hogy: ”A szem a lélek tükre”. Ez nem véletlen.

A szem sokat árul el arról, miként vélekedünk bizonyos dolgokról, mikor mondunk igazat, vagy mikor “vetítünk”.

Ha az ember hazudik, vagy izgalom fogja el, akkor kitágul a pupillája, akár a négyszeresére is. Ha pedig dühös, akkor egy pillanat alatt pici ponttá szűkül. Sőt! Aki hazudik, az általában erősen és hosszan néz a másik ember szemébe.

Érdemes tehát akár egy üzleti megbeszélésen, de akár egy baráti eszmecserén a veled szemben álló szemét (és azon belül a pupillamozgását is) nézned, hiszen ebből könnyen kiolvashatod, mit gondol, hogyan érez valójában.

És akkor itt vannak a karok, a lábak, a tekintet, a szemüveggel való babrálás, az egymáshoz viszonyított elhelyezkedés, a lábfejek állása és sok-sok más, tudattalan mozdulat valódi üzenete. 

Tudtad például, hogy az ember lábfeje arra mutat, amerre menni szeretne, vagy aki szimpatikus neki? Vizsgáld csak meg, hogy egy üzleti tárgyaláson, ha derékszögben ülsz az ügyfeleddel (az Értékesítés nyomulás nélkül című  könyvemből már megtanulhattad, hogy ez a legoptimálisabb elhelyezkedési mód), akkor egy keresztbe tett láb esetén merre mutat a lábfeje! Ha feléd, akkor nyert ügyed van! De ha tőled ellenkező irányba, akkor tudd, még nem győzted meg, nem állítottad a te oldaladra!

Érdekes volt például az egyik bírósági tárgyalás előtt, az aulában ülve megfigyelni a volt kolléganőm és a jogi képviselője keresztbe tett lábait, amelyek nem csak egymásnak teljesen ellentétes irányba mutattak, de mindkettejük alul lévő lába még dobogott is. Beszédes jel volt ez a köztük lévő bizalomra és őszinteségre, valamint a lelki állapotukra vonatkozóan... Az ütemesen doboló, rángatózó láb ugyanis frusztráltságot, idegességet jelez.

A több száz árulkodó jelentés közül most csak párat emeltem ki. A Testbeszéd enciklopédiájában leírt és értelmezett összes mozdulat egy valódi kincsesbánya. Akár üzleti, akár magánéleti szemüvegen keresztül olvasod, hihetetlenül sok homlokracsapós vagy éppen megdöbbentő felismerésben lesz részed.

Ha érdekel a téma, akkor a könyvet be tudod szerezni az Üzletikönyvek.hu webáruházban. A kosárnál az Orsi5 kuponkóddal 5% kedvezményt is bezsebelhetsz.

Barbara és Allan Pease könyve, a Testbeszéd enciklopédiája itt vásárolható meg ››

Ha pedig ez a cikk, akkor bátran oszd meg másokkal is, hátha segítségükre lesz akár a bizniszben, akár a hétköznapi életben. Ha pedig kérdésed merült fel az olvasottakkal kapcsolatban, tedd fel itt bátran, örömmel válaszolok.

Hozzászólások (0 db)

Ehhez a bejegyzéshez még nincs hozzászólás. Legyél Te az első!

Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Megjelenés:
2021. december
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Exkluzív tartalom
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók