Így csípd fülön a szerzői jogaid megsértőit!

2013.08.13. | Szombati Orsolya

avagy

Mit tegyél, ha másolják a weboldalad, megosztják a fizetős oktatóanyagaidat, megsértik a szerzői jogaidat?

Pár nappal ezelőtt egy internetes zárt csoportban belefutottam egy rendkívül durva (mondhatnám úgy is, hogy pofátlan) szerzői jogsértésbe.

Már maga a történet is remek elrettentő példa, de ami még ennél is fontosabb, az ennek a sztorinak a tanulsága. - cégezető, szerző, jogtulajdonos szemmel nézve.

Nem tudom, Te hogy vagy vele, én nap, mint nap kapok olyan kérdéseket, érdeklődő leveleket, valamint a Sales Akadémia VIP klubba beírásokat, amelyek lényege egyértelműen ez:

„HOGYAN akadályozzam meg, hogy ellopják és közkinccsé tegyék a tudásomat?”

Te tettél már fel ilyen kérdést másnak? Vagy pont ezt a kérdést tették fel a minap Neked, csak nem tudtad rá a választ? Akkor maradj velem, mert a mai cikkem biztos, hogy hasznos lesz Neked.

Egy nagy "copyright" pecsét

Én a tisztesség mellett vagyok! Ugye Te is?

Ma ahhoz szeretnék Neked pár praktikus tanácsot adni, hogy mit tegyél, ha veled szemben követ el valaki jogsértést. Kérlek, vedd figyelembe, hogy nem  vagyok ügyvéd. Az ilyen és ehhez hasonló "nem túl szép" ügyeket én is a jogi képviselőm bevonásával szoktam rendezni. (Hála a jó égnek, eddig csak pár esetben kellett a segítségét kérnem...)

Ezért javaslom Neked is, hogy még mielőtt a tettek, vagy számonkérés mezejére lépsz, mindenképp konzultálj a saját ügyvédeddel! Ma egy követhető mintát szeretnék Neked az ilyen nemkívánatos ügyekhez adni.

Fő szabályként jó, ha tudod, hogy a szabad felhasználás keretén belül idézni, tartalmat átvenni csak a szerzőre való hivatkozással szabad. A károkat, amelyeket az engedély nélkül koppintó okozott Neked, pedig bizonyítanod is kell.

Emlékszel még erre a suliból? "Aki másnak kárt okozott, köteles azt megtéríteni..." Akkor lássuk is, hogy mit csinálj...

De előtte a sztori...

A minap történt eset a következő volt:

XY egy zárt csoportban egy interneten közvetített konferencia egyik előadása után érdeklődött.

A segítség hamar meg is érkezett: egy hölgy. (Nem! Inkább nevezzük őt egyszerűen arcátlan jogsértőnek!) felajánlotta, hogy megosztja ennek a konferencia-sorozatnak az összes felvételét, amennyiben mutatkozik erre igény. Naná, hogy volt ilyen!

Hozzáteszem: a konferencia kizárólag fizetős ügyfelek számára volt elérhető: élőben és online közvetítés útján lehetett figyelemmel kísérni. A konferenciasorozat szervezője egyértelműen felhívta minden egyes előadás előtt arra a figyelmet, hogy az előadásról tilos felvételt készíteni, illetve az előadást tilos otthon a saját gépre rögzíteni.

Ennek ellenére valaki mégis rögzített minden felvételt (szám szerűen összesen 31-et), amelyet ezt követően feltöltött egy ingyenes file megosztóra, majd -fittyet hányva a szerzői jogokra - egyszerűen, rezzenéstelen arccal közkinccsé tett. (Az alábbi fotón erről láthatsz egy print screen részletet.)

Facebook beszélgetés arról, hogy Arcátlan Jgsértő közkinccsé teszi a jogvédett felvételeket

Nem túl szép dolog, ugye egyetértesz? (A tisztesség kedvéért a fenti screenshot-on a profilképeket megváltoztattam, és minden azonosításra alkalmas dolgot kisatíroztam. Zöld profilfotóval az arcátlan jogsértőt láthatod.) - Kérlek a photosop-olós képességeimet ne firtassuk most, bevallom, ebben nem vagyok nagy spíler :)

Az anyagok ide kerültek fel. Mind a 31, többnyire másfél órás előadás:

Jogvédett felvételek letölthető listája egy ingyenes file megosztón, a listát Arcátlan Jogsértő tette fel a netre és tette közzé egy zárt csoportban

Gondolhatod, hogy azok az előadók, akiknek ily módon kikerült az előadása a netre, nem voltak különösebben feldobva, amikor meglátták. Bevallom, én sem örültem neki.

Ha Neked is van „road show” jellegű előadásod (amit szándékosan nem teszel más úton elérhetővé), ha Neked is van online vagy offline tananyagod, amit térítés ellenében teszel az ügyfeleid számára hozzáférhetővé, ha vért izzadtál, mire a weboldalad szövegét ilyen klasszra megírtad… Nos, akkor bizonyára érted, hogy miről beszélek…

Ilyenkor felmegy az emberben a pumpa, elönti a düh az agyát, szikrát szórnak a szemei…  és legszívesebben felnégyelné az illetőt, aki ezt meg merte csinálni.

Ha legszívesebben Te is ezt tennéd, ne tedd! Még ne! Ennek nem most van itt az ideje!

1. lépés: Állj ellen a kísértésnek!

Tudom, hogy nehéz megállni, mégis, azonnal vegyél egy mély levegőt (gondold végig azt a cifra mondatot, amibe belekezdtél), majd legyél okos, és legyél rendíthetetlen!

Jelentkezz be azonnal egy közjegyzőhöz, és haladéktalanul tanúsíttasd le vele, hogy AZ a tartalom, ABBAN az időpontban, AZON a linken létezett! Ennek a későbbiek során nagy jelentősége lesz, hiszen a közjegyző által hitelesített dokumentum közhiteles okirat, amelynek egy per esetén bizonyító ereje van!

2. Utat az ügyvéd(nő)nek!

Ha ezzel megvagy, azonnal fordulj egy szerzői jogokban és szerzői jogsértési ügyekben járatos ügyvédhez, aki segít Neked megfogalmazni a tartalom eltávolítására, valamint a szerzői jogsértésből adódó kötbérfizetésre vonatkozó ügyvédi felszólítás szövegét. 

Hoppá! Majd elfelejtettem a nulladik lépést! Ahhoz, hogy kötbért tudj érvényesíteni a szerzői jogaid megsértéséért, rendelkezned kell a holnapodon egy olyan ÁSZF-fel, amely az ilyen esetekre is kitér!

A mienk például így néz ki: http://www.sales-akademia.hu/hu/jognyilatkozat

Nagyon fontos: semmiképp se másold "valahonnan" az ÁSZF-et! Ne keress mintát a neten! Nincs értelme, ugye sejted, miért? Tőlünk is kérdezte már pár kedves ügyfelünk, hogy „átvehet-e” a mi jognyilatkozatunkból részleteket? J Szerinted mit feleltem Neki?

Igen, eltaláltad! Azt, hogy nem! Hiszen a saját, egyedi cégéről, egyedi vállalkozásáról, egyedi termékéről, szolgáltatásáról és szellemi termékéről van szó. Hogyan is lehetne erre megfelelő az ÉN ÁSZF-em? Ezért a saját ügyvédjéhez irányítottam őt. És irányítalak Téged is, amennyiben még nincs a honlapodon ÁSZF (vagyis általános szerződési feltételek - és jognyilatkozat. Ha nincs ügyvéded, örömmel ajánlom Neked Dr.Németh Gabriella ügyvédi irodáját, illetve ÁSZF készítési csomagját >>

Régi írógép, benne fehér papír. Rajta az első sor: általános szerződési feltételek & jognyilatkozat

3. lépés: A felszólítás

A  felszólításnál ügyelj arra, hogy ha magával ragad(na) a számonkérés és felelősségre vonás zöld szelleme, ne engedj neki! Leveledben soha ne a személyt támadd, hanem a viselkedését.

Például: ne azt írd, hogy "pofátlan és tisztességtelen ember vagy", hanem azt írd, hogy "amit tettél, az sérti a jogaimat, tisztességtelen, és üzletileg nem etikus."

Írd le, hogy hol sérülnek a szerzői jogaid, szólítsd fel egyértelműen a jogsértő magatartás abbahagyására, és a szerzői jogsértésből adódó ésszerű kötbér megfizetésére! Mindenképpen mellékeld a közjegyző által letanúsított iratot és az ÁSZF-edből egy másolatot!

Arról, hogy milyen a „jó” felszólítás, és mit jelent az, hogy ésszerű kötbér, bővebben olvashatsz Dr.Németh Gabriella blogjában: http://blog.drnemethlaw.hu/tag/felszolitas/

Dióhéjban:

  • A jó felszólítással elszánt benyomást keltesz, és tényleg végig is viszed az ügyeket.
  • Láttatod a jogsértővel, hogy tisztában vagy a jogaiddal és az ő kötelezettségeivel.
  • Egyértelmű utasítást és határidőt adsz benne a kötbérfizetésre.
  • Pontosan megnevezed a fizetendő összeget és kikötsz egy ésszerű fizetési határidőt.
  • Ha nem folyik be az összeg a megadott határidőre, azonnal megindítod a behajtási eljárást (vagy a felszámolást).

Szerzői jogi ügyekhez itt  kaphatsz segítséget: http://blog.drnemethlaw.hu/szerzoi-jogi-ugyvedi-segitseg/ 

4. lépés: Maradj erős!

Elképzelhető, hogy a kötbér összegének, valamint az ügyvédi felszólító levélnek láttán a  jogsértő fel fog hívni, levelet fog írni és esdekelve kér bocsánatot Tőled. Egy ilyen színjáték láttán azért ne enyhülj meg! Mert ha igen, akkor tudni fogja, hogy Veled ilyet bárki, bármikor megtehet, és nem lesz következménye!

Gondolj például arra, mekkora kárt okozott Neked azzal, hogy a tananyagodat lemásolta, és odaadta "ki tudja hány" embernek. Vagy arra, hogy azzal hogy ellopta a szövegeidet, mennyi elmaradt hasznot és mennyi erkölcsi kárt okozott Neked. (Mert szegény leendő vevőd, aki az Ő honlapján, és a Te oldaladon is megfordult, honnan tudhatná, hogy ki másolt kiről... Mi van, ha azt hiszi, hogy Te vagy a másolat, és a másolat az eredeti?)

Az előbb említett konkrét esetben például arcátlan jogsértő egy több, mint 1.000 fős zárt csoportba linkelte fel a 31 előadás anyagát, előre tömörített, azonnal lementhető .zip formátumban. Gondolj csak bele: vajon hányan töltötték le ezeket a file-okat az 1.000 főből? Vajon hányan adták tovább másoknak is (gondolván, hogy  ezt lehet)? És ők vajon kikkel osztották még meg?

Arról nem is beszélve, hogy ezek az anyagok 2013. február óta keringtek a neten… Most augusztus közepe van, és még belegondolni is szörnyű, hogy ez alatt a fél év alatt vajon hány helyre jutottak el jogellenesen, engedély nélkül, kárt okozva ezzel a szerzőknek?! 

5. lépés: Csinálj belőle precedenst!

Amikor túl vagy a jogi folyamaton (azaz behajtottad a jogsértő magatartásért Neked járó kötbért), azonnal mutasd meg a piacnak, hogy Veled nem lehet packázni, mert határozottan és eredményesen lépsz fel a honlapmásolók, tudásanyag-lopók, és egyéb más szerzői jogsértők ellen.

Írd meg a blogodon esettanulmányként, tedd bele a sztorit a hírleveledbe, oszd meg a történetet és tanulságait az üzleti facebook oldaladon. (Természetesen a jogsértő személy nevének konkrét említése nélkül!)

Egy kakas áll a kerítés tetején. Szárnyával egy hangosbemondóbe kukorékol bele

Keménynek tűnik? Igen.

Kemény ÉS eredményes. Ha elszántan végigviszed a folyamatot, akkor számtalan embernek megmutathatod, hogy EZT Veled nem lehet megcsinálni, mert annak ilyen és ilyen komoly következményei lesznek.

Tapasztalatból beszélek, többszázezer forintnyi, sikeresen behajtott kötbér összeggel a hátam mögött. Egyértelműen állíthatom, hogy egy jó ÁSZF, egy rátermett és okos ügyvéd, egy rendíthetetlen, elszánt hozzáállás és egy kulturáltan megosztott esettanulmány meghozza az eredményt:

Legközelebb százszor is meggondolják a tisztességtelenebbek, hogy:

  • lemásolják-e az anyagaidat?
  • ellopják-e a szövegeidet?
  • feltöltsék-e ingyenes megosztókra az infotermékeidet?
  • terjesszék-e a jogvédett előadásaidat?
  • egy az egyben, vagy akár részletekben átvegyék-e a sales oldalaidat?

Valamit valamiért.

Neked volt már kellemetlen élményed? Ki és mit "vitt el" Tőled az engedélyed nélkül? 

Ha publikus, oszd meg a sztorid kommentben, hadd tanuljunk belőle!

...és ha hasznosnak találtad a mai posztot, kérlek, jelezd nekem azzal, hogy nyomsz egy "Tetszik"-et :) Köszönöm!

Hozzászólások (32 db)
Kovács János szerint: Én most fogok a fotózásba kezdeni. Itt nálam nem is igazán anyagi kár lesz ilyen esetben, hanem hogy is mondjam. Ha a nevemmel terjed a fotó, akkor több helyen tudok segíteni, kapcsolatok épülnek, talán valaki munkát is tud ez miatt ajánlani, szakmailag elismernek stb. Ha olyan képet nyúlnak le, amihez névvel sem járulok hozzá, ott más jellegű kár is lehet. És az is kár, hogy saját készítésnek állítják be, amit én csináltam.
2013. 08. 15.
Jankó szerint: Gratulálok! Nagyon-nagyon jó és hasznos a cikk, rendkívül okos tanácsokat adsz benne és - mi tagadás - kemény vagy, mint a vídia!:) De így is kell, mocsok dolog más szellemi tulajdonát ellopni és pláne anyagi hasznot termelni más ötletével. Nagyon kerek és jól követhető gyakorlati tanácsokat adsz, ilyen okos fellépési útmutatót még nem is olvastam arra az esetre, ha valaki neadjisten hasonló helyzetbe kerülne. Hálás köszönet érte!
2013. 08. 28.
Szombati Orsolya szerint:
Jankó, köszönöm!
Kívánom, hogy ne kerüljön sor arra, hogy végig kell menjél a folyamaton!

Sok sikert!
Orsi
2013. 08. 28.
Szabó Gyuri szerint: A precedens rész nagyon izgalmas felütés, ki tudnád jobban dolgozni, Orsi? WOM és ügy-marketing... Komoly tanulmány lehetne.
2013. 11. 02.
dr.Németh Gabriella szerint: Orsi, akkora öröm számomra, hogy ennyire szakszerűen tudsz írni majdhogynem színtisztán jogi kérdésekről is. Gratulálok! És nagyon köszönöm, hogy cégvezetőtársaid számára megemlítettél, igazán megtisztelő számomra és kollégáim számára. Másolásmentes projekteket kívánok, és remélem minél kevesebbszer kell s.o.s hívnod bennünket :)
2013. 11. 11.
Vásárhelyi Boróka szerint: A leírtakkal egyetértek, viszont erről eszembe jutott, hogy pont nem olyan régen voltam egy konferencián (a tisztesség miatt nem írom le, hogy melyiken), amire beszedték tőlünk a belépők árát, és körülbelül rá egy hétre az összes előadás anyaga elérhető volt online bárki számára (a szervezők tették közzé). Na, ez sem túl fair dolog. Szerintem.
2013. 11. 11.
Kriszti szerint: Sziasztok!

Mi főleg kreatív élmény alapú rendezvényeket szervezünk, és előfordult már, hogy egy leadott anyagot az ügyfél kiadott valakinek és megcsináltatta mással az általunk kitaláltakat.Ilyen esetben mi a helyzet ha az anyag elején benne van, hogy sem részben sem egésuben nem másolható és a döntéshozokon kívül harmadik személy részére nem adható ki? Hogyan tudom bizonyítani, hogy az általam leadott anyagot valósították meg? Van erre valami ötletetek? Előre is köszönöm a segítségeteket.
2014. 04. 21.
Sanyi szerint: Én egy oktatóvideós srác anyagait töltöttem le torrentről. Megtetszett, megvettem. Azóta V.I.P. ügyfele vagyok. Ha nem követett volna el a torrent feltöltője jogsértést, nem lettem volna az ügyfele (soha nem is hallottam volna róla) sem én, sem az a sok ember, akiknek ajánlottam. Szóval a dolog nem ennyire fekete és fehér, mint ebben a cikkben írod.
2014. 04. 24.
Sanyi szerint: Másik: Az oldaladon nincs jól látható helyre kirakva a linkelt jogi nyilatkozat, és az ászf-sem. Sőt, úgy igazából én kerestem az oldaladon különféle menüpontokban, és nem találtam. De nem találtam például a tárhelyszolgáltatód adatait, és az adatvédelmi nyilvántartási számodat sem, továbblépek, adatvédelmi nyilatkozatot sem. A jogi nyilatkozatod is csak úgy találtam meg, hogy ebben (az amúgy érdekes) cikkben hivatkoztad.

Az meg már milyen kikötés, hogy az oldaladdal való 20%-os egyezés esetén kötbért kérsz? Ezt nincs bíróság aki megítélné (szerzői jog sértést az követ el, aki változtatás nélkül használja fel az anyagod). Mellesleg a 20%-ba a kötőszavak is beletartoznak?

Szóval én előbb a saját házam táján söprögetnék a helyedben, mert bizony bizony ezek alapján téged is fel lehetne jelenteni, és be lehetne perelni, az új PTK szerint pedig még akár sérelemdíjat is kérhetne mindenki aki levelet kap tőled.

PTK:
2:52. § [Sérelemdíj]

(1) Akit személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért.

(2) A sérelemdíj fizetésére kötelezés feltételeire - különösen a sérelemdíjra köteles személy meghatározására és a kimentés módjára - a kártérítési felelősség szabályait kell alkalmazni, azzal, hogy a sérelemdíjra való jogosultsághoz a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges.

(3) A sérelemdíj mértékét a bíróság az eset körülményeire - különösen a jogsértés súlyára, ismétlődő jellegére, a felróhatóság mértékére, a jogsértésnek a sértettre és környezetére gyakorolt hatására - tekintettel, egy összegben határozza meg.


UI: nincs veled bajom, nem akarlak beperelni, sem semmi, csak ez a hozzáállás verte ki nálam a biztosítékot. Tudod ez a csak nekem legyen jó és mindenki más szopjon hozzáállás... Nem is értem, hogy kerülhettél fel a Shoprenteresek ajánlotti oldalára (ott találtam az oldalad - http://www.shoprenter.hu/partner-portal/marketing ).

Az emberi tudás az egész világ tulajdona. Nem sajátíthatja ki senki. És vedd elismerésnek, hogy az embereket érdekli a te tudásod. A tudás áramlását megállítani úgysem tudod.
2014. 04. 24.
Szombati Orsolya szerint: Sanyi, ebben sajnos különbözik a véleményünk.

A szerzői jogok megsértését én nem tudom elfogadni semmilyen formában. Aki feltette az oktatóvideós srác anyagait, az szerzői jogokat sértett, és én biztosan elővenném emiatt, ha az oktatóvideós srác helyében lennék. És a letöltéssel Te is partner voltál ebben a jogsértésben, ezt azért ne felejtsük el.

A lehetőség biztosan meglett volna rá, hogy fizess az anyagáért, amiért bizonyára tisztességesen megdolgozott, de inkább letorrentezted. Szerintem ez nem oké.

Az más kérdés, hogy utána fizető vevő lett belőled, és jogtisztán jutottál a többi tananyaghoz, ám ez (szerintem) nem mentesít attól, hogy az első anyagot nem megvetted, hanem letöltötted a szerző hozzájárulása nélkül a netről.

2014. 04. 24.
Szombati Orsolya szerint: Sanyi, úgy látom, rendesen felkavart érzelmileg ez a cikk téged.

Jognyilatkozatunk minden oldalunkon elérhető, klikkelhető, például nézz rá a láblécre az oldalak alján.
A jognyilatkozatot felkészült ügyvédek készítették így biztos lehetsz abban, hogy a kötbér nem túlzó, és minden további nélkül behajtható.

Volt már rá példa, hogy többszázezer forintot hajtottak be nekünk egy szerzői jogsértés miatt.

Adatvédelmi nyilvántartási szám ott van a jognyilatkozatban, olvasd csak át figyelmesen az egészet, ne csak az első pár sort. (Adatkezelés, adattárolás, biztonsági másolat blokk). Ugyanígy ott van az adatkezelési nyilatkozat és a feliratkozási feltételek is.

Feltételezem, Neked nincs szellemi tulajdonod, ezért vagy azon a véleményen, amin. Ha lenne, másként vélekednél az illetéktelen másolásokról és lopásokról, ebben biztos vagyok.

A másik, hogy kötbér NEM EGYENLŐ sérelemdíj, ez szerintem két külön dolog.

Nem célom a tudás áramlásának megállítása, sőt! Ha kicsit figyelmesebben átnézed ezt az oldalt, láthatod, hogy egyfelől tanítok, élő tréningeken és dobozos tananyagokon keresztül, másfelől rengeteg anyagot, tudást ingyen is átadok az olvasóknak. Viszont minden lehetséges eszközzel küzdök a szerzői jogsértések ellen. (Nem csak magam miatt, hanem tanácsadó társaim miatt is, akik vállalkozásukat szellemi tulajdonuk értékesítéséből működtetik)
2014. 04. 24.
dr.Németh Gabriella szerint: Mindig örömmel veszem az érdeklődők jogi kommentjeit, mint itt is. Nem érdemes összekeverni egyes jogi a fogalmakat: a sérelemdíj és a kötbér két külön dolog, ebben Sanyinak nincs igaza. A kikötött kötbér bizony jár, ha nem túlzó, ezt pedig nyugodtan bízzuk a jogászokra (ügyvédekre és bírákra). Ráadásul a sérelemdíj követelése sem zárja ki az ezen kívüli tényleges károk követelését, ahogyan a kötbér mellett is követelhetünk további valódi károkat, melyek meghaladják a kötbér mértékét. De ezt nem kell tudni senkinek, csak a szakértőnek, aki viszi a pert. Egy a fontos: ne torrentkedjen senki. Ha pedig így szerez valaki "VIP" ügyfelet - nos, nem kommentálom ezt a módszert, mert teljesen jogellenes. Orsinak természetesen nincs félnivalója, semmilyen reális jogalap nincs az ő feljelentéséhez. (Bár ez is büntetőjogi kategória, a polgári jogban kereset benyújtása vagy beperlés volna a helyes szakkifejezés. A PTK-t bekopizni pedig nem elég, ez nem a jog tudása, csak vagdalkozás, a jogász kollégák nevében is kérek mindenkit, ne így "jogászkodjon" :)) Szerzői jogsértésmentes napokat kívánok mindenkinek! Jogkérdésekben bátran forduljatok ügyvédhez.
2014. 04. 24.
dr.Németh Gabriella szerint: Kriszti! Erre a kérdésre van ötletem: "Ilyen esetben mi a helyzet ha az anyag elején benne van, hogy sem részben sem egészben nem másolható és a döntéshozokon kívül harmadik személy részére nem adható ki? " Az aláíratáskor titoksértési kötbért kell aláiratni, már előre. Ez lehetséges. Ebben az esetben nem kell a károdat sem bizonyítanod, csak a jogsértés megvalósulását (a tartalom-/ötletlopást), a kötbér pedig jár. Az neked kell bizonyítani, hogy a te ötleted, forgatókönyved volt, Átadod írásban és aláírattatod, hogy átvette a scriptedet. Ez bőven elég, közben pedig vagy egy weblapos közjegyzői ténytanúsítással vagy próbavásárló tanúkkal is tudsz további bizonyítékkal szolgálni annak tanúsítására, hogy az adott esemény megvalósult és milyen tartalommal. Sok sikert kívánok, és igen, jól érzed, védd le a saját ötleteidet, ahogyan csak tudod (szerződéssel, aláírt nyilatkozatokkal minimum).
2014. 04. 24.
Kriszti szerint: Kedves Gabriella!

Köszönöm a választ. Azonban én nem tudom papír alapon aláíratni az ügyfélel a Kreatív anyagot, mert azt minden esetben e-mailen küldöm, ezért kérek mindig olvasási visszaigazolást. Sokszor nem küldik vissza...Nálunk egy kreatív anyag elkészítése - mindig saját ötlet alapján történik ezért az több hetet vesz igénybe. Ebből adódik, hogy egy 400 fős rendezvény esetében ez akár több millió forint is lehet, nem beszélve az ilyen rendezvény szervezéséből járó egyéb haszontól való elesésről. Előfordult már, hogy az általunk kiajánlott kreatív anyagot az ügyfél átadta egy másik rendezvényszervezőnek aki azt megcsinálta egy az egyben. Ebben az esetben mi a teendő? Hogyan tudom bizonyítani ennek a megtörténtét? Próbáltam az atisjustnál levédetni a kreatív anyagjainkat, de nem sikerült...
2014. 04. 24.
Kriszti szerint: Mi minden anyagunk elejére ezt írjuk:
Az ajánlattal benyújtott minden írásos dokumentum és melléklet kizárólag az XY Kft. döntésben illetékes tagjai részére készült. Más, illetéktelen személyek számára részleges, vagy egészben történő betekintéshez, illetve az általunk készített anyagokról, akár szóban történő felvilágosításhoz az ArtMax Kreatív Ügynökség Kft. nem járul hozzá. Az anyagban szereplő ötletek és kreatívok az ArtMax Kreatív Ügynökség Kft. szellemi tulajdonát képezik. Részben vagy egészben történő felhasználásához az ArtMax Kreatív Ügynökség Kft. írásos engedélye szükséges. Amennyiben az ajánlatban szereplő kreatívok és ötletek az ArtMax Kreatív Ügynökség Kft. írásos engedélye nélkül felhasználásra kerülnek, jogi következményt vonnak maguk után. Bárminemű az itt leírtakkal ellentétes, akár hanyagságból bekövetkező tevékenységet cégünk az üzleti titok megsértésének tekinti. Ennek ismeretében, kérjük, hogy ajánlatunkat, „Titkos” minősítéssel kezeljék, és tárolják, illetve azokat csak a döntéshozók részére tegyék hozzáférhetővé.

Ezt én írtam, nem tudom megfelelő-e.
2014. 04. 24.
Sanyi szerint: Orsolya, az összeset megvettem :) (azt is amit letöltöttem) És pont most rendelem a te könyved is (csak azért írom, hogy lásd, nincs veled bajom, csak annyit írtam semmi nem fekete fehér).

Igen, a jognyilatkozatot most látom, csak nem volt egyértelmű a horgony szövegezése (a weboldal címed az, és nem az hogy például Jognyilatkozat).

Volt szellemi tulajdonom. Kitalálod, hogy milyen feltételekkel tettem közzé anno? (ma már nem elérhetőek) Na biztos menne, de azért elárulom, Creative Commons. A Megnevezéssel én is egyetértek!!! Amivel nem értek egyet az az, hogy a tudás kizárólag pénzért adható. Amúgy meg, mennyivel kevesebb lenne a világ és az internet, ha mindenki minden szellemi tulajdonáért pénzt kérne.

Amúgy még most is ha a nevemre rákeresnél találnál pl szoftvereket amiket én fordítottam, stb.

Igazad van, minden benne van a jogi dokumentumban, csak nem is ott kerestem (másra következtettem a nevéből). Nincs benne mondjuk az adatkezelők köre (könyvelő, a hírlevélszolgáltató, a tárhelyszolgáltató, illetve más akinek az adatokhoz hozzáférése lehet). De lehet csak ismét felületes vagyok (bevallom, csak kereső funkcióval néztem az oldalt).

A sérelemdíj a nem jogszerű adatkezelésre vonatkozik, nem állítottam hogy egyenlő a kötbérrel.

A szerzői jog szent és sérthetetlen. Nem azt mondtam, hogy jó dolog ellopni. De 2 dolog: Ha megnézed, olyanok töltik le ingyen az anyagokat, akik nem tudják / nem akarják megvenni, vagy nem merik megvenni, mert nem ismerik. Aki fizetőképes, az megismer téged, és sok pénzt fogsz vele keresni (tehát jól jártál). Aki viszont nem akar fizetni az anyagért, az soha nem is fizetne neked. Még csak nem is hiszem, hogy használná (jól használná) a tudást. Ezáltal kárt sem okoz neked.

A forrásmegjelölés nélküli tudásátvételt (pl egy tanulmány ellopását és sajátként közzétételét) én is elítélem!!!

De a tudásanyag letöltését nem tartom bűnnek. (mellesleg a Magyar jogszabályok sem tartják annak, ezért is fizetünk például üreshordozó díjat például a merevlemezekre, cd-kre, stb.)
2014. 04. 24.
Sanyi szerint: Kriszti!

Mi ezt úgy oldottuk meg (nagy értékű egyedi és prémium minőségű bútorokat forgalmazunk), hogy az elkészített látványterveket, elemjegyzéket, stb, nem adjuk ki, hanem személyesen mutatjuk meg. Ha valaki ragaszkodik az elvitelhez, írjon alá szerződést, és fizesse ki a tervezési költségeket, ebben az esetben jogszerűen felhasználhatja a kapott dokumentumokat, amennyiben mással készítteti el anyagi okokból (ami nem nehéz - mi csak a legdrágább olasz bútorokkal foglalkozunk) a bútort. Persze ha valaki aztán nálunk rendeli meg, a befizetését jóváírjuk.
2014. 04. 24.
Sanyi szerint: Gabriella:

És az adatvédelmi nyilatkozati résszel kapcsolatban is hibásak a meglátásaim? (adatokat kezelők köre - pl amit sosem hittem volna: a könyvelő -, tárhelyszolgáltató az impresszumba, stb.). Kíváncsi vagyok mit mondasz, mi ugyan az Ormos-sal vagyunk szerződve, és nem veled, ezért érdekel egy másik szakjogász véleménye is. (2001. évi CVIII. törvény 4. § h,) pontja. Beiktatta: 2013. évi CCXLV. törvény 29. § (1). Hatályos: 2014. I. 1-től.)
2014. 04. 24.
Szombati Orsolya szerint: Sanyi,

Ok, amit írtál az előbb, az úgy korrekt a számomra is. Mármint hogy utólag megvetted, amit letöltöttél. A letöltéssel viszont továbbra sem tudok azonosulni. Felhasználóként sem.

A könyvelő igen, nincs benne az adatvédelmi nyilatkozatunkban, erre hirtelen nem tudok mit mondani, hogy kell-e, mert nem vagyok jogász. Első blikkre én azt gondolom, mint "nem jogász", hogy szerintem nem kell benne lennie, mert nem személyes, hanem céges adatokat kap a vevőkről. A tárhely szolgáltatónk a kapcsolati menüben van, nem vagyok biztos benne, hogy őket az adatvédelmibe is bele kell venni, majd utánajárok. Köszönöm az észrevételeket.

Még egy pár szó erejéig visszaétve a netre feltöltött anyagokra. Én a magam részéről a "takarítás" mellett vagyok. Nem engedtem soha, és a jövőben sem fogom engedni, hogy az engedélyem nélkül terjesszék a fizetős anyagaimat. Ez azokkal szemben sem lenne korrekt, akik fizettek érte.

És ha mindenki ingyen töltögeti fel file megosztókra, akkor előbb vagy utóbb le kell húzni a rolót, és be lehet zárni a boltot, mert nem lesz miből fenntartani a céget és új tananyagokat és tréningeket készíteni. Azzal pedig mindenki veszít, szerintem. Az is, aki tanulmi szeretne és mi is, akik tanítani szeretünk. Tudom, ez egy sarkos helyzet, de a lényeg remélem, átjön.

Szerencsére remek ügyvédi iroda védi a szerzői jogaimat, így elmondhatom, hogy nem is nagyon terjesztgetik torrent és egyéb hasonló oldalakon az anyagaimat.
2014. 04. 24.
dr.Németh Gabriella szerint: Orsi, a könyvelőd és a jogászod olyan szakértőid, akiket amúgy is köt a szakmai titoktartás, ezért nem kell az engedély a veled vitatkozók vagy a vevőid adatainak a hozzáféréséhez. A hírlevél és más feliratkozók nálad is mindig megadják az önkéntes engedélyt és bármikor leiratkozhatnak, erről tájékoztatva van mindenki, NAIH adatkezelési reg.számod is van, a többi üzleti titok. Nem is értem, miért magyarázol erről még a blogod kommentelőinek? Ők pedig miért feszegetik ezt? Rendkívül udvariatlan, és tolakodó dolognak találom. Szerintem ennek a felét sem kéne elárulni. Ebből is látom: le a kalappal a korrektséged előtt, bevállalós vagy :) Bevallom az én jogi irodám is mindig munkadíjért ad szakvéleményt, a neten ilyet nem szoktunk megosztani (legfeljebb az ingyen tudást a blogban - de a legtöbb ügyvéd azt sem) Érdekes hírfolyam volt :)) köszönet érte mindenkinek :)!
2014. 04. 24.
dr.Németh Gabriella szerint: Kriszti, ezt a mondatot kéne folytatni: "Amennyiben az ajánlatban szereplő kreatívok és ötletek az ArtMax Kreatív Ügynökség Kft. írásos engedélye nélkül felhasználásra kerülnek, jogi következményt vonnak maguk után.", azaz: ................... (és ehhez kéne egy jó cégjogász, aki szerzői jogokban jártas és ideírja a tutit :)) Nagyon jó az irány és szuper klassz, hogy ilyenetek is van már, sokak még erre sem ügyelnek. Emailen is lehet "aláíratni" - pl: "Kérem, hogy mielőbb válaszoljon az előző levelemben arra, hogy elfogadja a jogtalan szerzői tartalmak felhasználásának feltételeit. Ebben az esetben tudjuk megküldeni az anyagot." És kész. Kész a valódi írásbeli megállapodás. Hajrá! Sok sikert!

2014. 04. 24.
Sanyi szerint: Nem értem, hogy a vevőid miért veszítenek azzal, hogy mások illegálisan letöltötték az anyagot. Nem kaptak hozzá terméktámogatást, stb. És nem értem miért kéne emiatt lehúzni a rolót. Mindenesetre úgy érzem Gabriellának sikerült a lelkivilágába taposnom, úgyhogy nem firtatom tovább ezt a dolgot. Annyit még hozzátennék: A világ pont afelé megy el, hogy ne frontban, hanem hozzáadott értékkel termelj bevételt. Pl az operációs rendszerek, hamarosan jön az ingyenes windows, ami azzal keres pénzt, hogy alapértelmezett beállítás benne a microsoftos szoftverkörítés (De például a Google alapból így jött, és győzött nem csak az Androiddal, hanem a többi szolgáltatásával is). De van például olyan tanulmány is, hogy a zeneiparnak nem kárt, hanem bevételnövekedést okoz a kalózkodás - letölti meghallgatja tetszik neki megveszi. És ezt nem én mondom. Például itt egy cikk a témában: http://www.hwsw.hu/hirek/49979/zene-letoltes-ifpi-warez-vasarlas-streaming-kutatas-eu.html

Az meg hogy egy sima kalózkodásért (a fizetős anyagaid ingyenes elérhetővé tételével) hogy tudtál bevasalni többszázezres kötbért, amikor ez még a hanglemezkiadóknak sem nagyon sikerül, azt nem tudom, mindenesetre biztos jó ügyvéded van ;)

Azt tudom én soha nem tettem közzé más anyagát, de azt hogy töltöttem már le ilyet, azt nem tagadom. És ez, bármennyire is nem tetszik a jogvédőknek legális. Megint más dolog, hogy ami nekem tetszik, és azt akarom hogy a színvonalat tartsa, akkor támogatom azzal, hogy megveszem (a bevált dolgokat).
2014. 04. 24.
dr.Németh Gabriella szerint: Nem lelkivilág és nem veszteség vagy nyereség kérdése. Az én szavaim, az én mondataim, az én arcképem, az én ujjlenyomatom mind az enyém. Nélkülem nem használható. Erkölcsileg és még jogilag is így helyes. El tudom dönteni, kinek adok engedélyt , hogy gyarapodjon belőle, akár ingyen. De én adok engedélyt. Meg KELL kérdezni. A vevők, akik pénzért vették, ők pontosan a vételárat veszìtik. Ez a kárunk konkrétan. A jog nem tudása pedig senkit nem mentesít. A szerzők joga védelem alatt áll. /A kötbér behajtása pedig ügyvédi és üzleti titok :)) De jó Ászf és emberséges tárgyalástechnika nélkül nem megy, ennyit elárulhatok./ Ne terjesszük már a torrentkedést mint dicsőséget, mégis milyen alapon????
2014. 04. 24.
dr.Németh Gabriella szerint: Ès Sanyi. Ugye nem gondolja hogy az ingyen szoftverek laár pour laár vannak ingyen. Ezt most nem komolyan mondta, ugye?
2014. 04. 24.
Sanyi szerint: Nem mondtam hogy a torrent (letöltés) dicsőség, csak azt, hogy módot ad arra, hogy olyanok is megismerjék azt az információt, lehetőséget, vagy bármit, aminek a létezéséről nem tudnak. Ezek után ha nem fizetik meg a tudás értékét, akkor két dolog lehetséges: 1. Nem volt releváns a számukra 2. Releváns volt ugyan a számukra, de hasznosítani (és tenni valamit az ügy érdekében, például a partnert, aki jelen esetben a szóban forgó dolog jogtulajdonosa, megfizetni, és TOVÁBBI együttműködést kezdeményezni a siker érdekében) már nem hasznosították.

Én szívből hiszem, hogy akinek értéket adok, attól értéket fogok visszakapni. Például a fent említett oktatóvideós sráccal is egész jó lett a viszonyom (pedig tudja, hogy milyen módon jutottam az első anyagához).

Szerintem, és mellesleg egyre több kiadó szerint is, az ingyenes letöltés (függetlenül annak módjától) egy jó disztribúciós és marketing csatorna!

Ingyenélők pedig voltak, lesznek. És sikeresek? Mert szerintem nem.

Azt meg hogy az ingyenes szoftverek miért vannak ingyen, azt nem mondtam. Ezáltal ahogy fogalmazott, nem is gondolhattam komolyan :D. Egy üzleti modellt említettem - mint pl. a Freemium (ingyen használható, extra tudás pénzért), vagy platform ökoszisztéma alapú megoldások ahol a platform önmagában ingyenesen használható (Android de a jó alkalmazásokért fizetni kell), esetleg teljes funkcionalitású termékek vevőcsalogatónak (Dropbox, 2 giga ingyen, ha több kell vedd meg a megfelelő csomagot) - , és nem azt hogy szívjóságból vannak ingyen. Én sem dolgozom ingyen. Ha pénzt nem is kérek egy ingyenesen elérhető dologért, a személyes márkám erősítem, illetve jelzem a potenciális érdeklődőnek hogy létezem. Mint ahogy az Ön honlapján is ingyen lehet feliratkozni a Jogi Navigátor® hírlevelére, amit nem azért ad ingyen, mert nem kíván rajtam pénzt keresni, hanem azért, hogy megnyerje a bizalmam, megismerjem a nevét, és az Ön szolgáltatását vegyem igénybe (függetlenül attól hogy mivel nem ért velem egyet, esetleg nem is szeretne az ügyfelei között tudni).
2014. 04. 25.
dr.Németh Gabriella szerint: Kedves Sanyi. örömmel vettem a feliratkozását. Csak azért természetesen senkit nem fogunk leiratni, mert nem értünk egyet vele, ez nem volna nagyvonalú. És hátha egyszer Önnek is tudunk egy jó kis kötbért vagy sérelemdíjat behajtani, ha valaki megsérti a szerzői vagy a személyes jogait. Nemsokára meglátja, mi hogyan csináljuk, és eldöntheti: kapott-e plusz tudást tőlünk vagy nemigen. És ne feledje: semmi, de SEMMI sincs ingyen. Csak a szeretet. Minimum egy emailcímbe kerül egy "ingyenes" letöltés is mindenhol. Aztán bekerült egy rendszerbe... Sok sikert kívánok a tudásgyarapításhoz! Köszönöm Orsinak, hogy lehetővé tette ezt a nyilvános eszmecserét ezen a blogon.
2014. 04. 25.
Szombati Orsolya szerint: Kicsit olyannak tűnik most nekem a dolog, mintha a torrent valamiféle "gerillamarketignes" eszköznek lenne beállítva, ami akár még vevőket is hozhat.

Előrebocsájtom, soha nem használtam még torrentet, nem tudom, hogyan működik pontosan. Azt tudom elképzelni, hogy oda már kifejezett szándékkal mennek keresgélni az emberek.
Például azért, hogy találjanak ott olyan fizetős anyagokat, (filmeket, zenéket, satöbbit) amiket ingyen megszerezhetnek.

És aki már kifejezett szándékkal keres, az tuti ismeri az eredetit - javíts ki Sanyi, ha tévedek. Akár meg is vehetné, és akkor jogtiszta anyaga lanne.

És ha rátalál valaki ingyen is a fizetős dolgokra, akkor a jövőben vajon miért adna pénzt érte? Nyilván máskor is az első útja ebbe az irányba indul el. Szerintem Te inkább az üdítő kivétel vagy, Sanyi, nem ez jellemző a többségre.

Ha megtalálja a releváns infót ilyen oldalon, akkor a jövőben is erre keresi majd. Ha nem találja meg, akkor nem vagyok biztos abban, hogy ha eddig nem állt szándékában fizetni érte, akkor majd ennek hatására megváltozik a véleménye.

Az pedig, hogy valaki valamit nem mer megvenni, mert mondjuk nem ismeri a szerzőt és ezért keresgél a torrent oldalon, szerintem nem mentség. Ma már szinte mindenhol van elégedettségi garancia (nálunk is), ami alapján 15 (vagy bárakárhány) napon belül visszaveszik a "bocsi-de-mégsem-tetszett" tananyagokat.

Olyan dolog, hogy teljesen ingyen, szerintem sincs. Ebben egyetértünk. Ahogy Gabriella írta, az email cím, és a figyelem is fizetség.

Azért az ingyen tanfolyamokat, szoftvereket, satöbbiket és a torrent oldalakat még mindig kettévenném. Hiszen a legnagyobb különbség az, hogy mint szerző a saját felületeimen, a saját szolgáltatásaimmal, termékeimmel kapcsolatban én döntöm el, mit és kinek adok ingyen, addig a torrenten az én hozzájárulásom nélkül terjednek az anyagok.
2014. 04. 25.
Sanyi szerint: Gabriellának: A szeretet sincs ingyen, jó érzést várunk érte és viszont szeretetet, a boldogság érzését. De ez megint megközelítés kérdése :)

Orsolyának:

Jó de a fenti logikát követve a Google is a sötét táborba tartozik, hiszen a keresőjében elérhetővé teszi az anyagod (pedig ugye mennyi pénz és energia az nekünk, oldaltulajdonosoknak, hogy a Google oldalain minél jobb helyezést érjünk el...), ezáltal nem te döntöd el ki nézheti meg, hanem ő. Mi mégis imádjuk, és más lenne az életünk nélküle (nekem főleg, mert a Google a szakterületem)

A torrent amúgy egy technológia. Nem rossz, nem jó. Egy eszköz, amit lehet erre is meg arra is használni, mint például egy kést (kenyeret vágni vagy elvenni valaki életét - tudom szélsőséges példa).

A torrenten rengeteg legális anyag van. Például linux operációs rendszerek, de sok zenekar így adta ki a lemezét is (mert nekik az a bevétel, ha utána elmennek a koncertjükre, persze ehhez az kell, hogy ne ócska plébek sztárok legyenek, mesterségesen felturbózott hanggal).

A Youtube is kezdetben feltették az emberek a zenéket, a kiadók / szerzők hadakoztak ellene. Ma már minden valamire való zenekarnak van Youtube csatornája, és ő maga teszi a zenéjét közzé ingyen.

Ha én IT terméket árulnék, tuti feltenném torrentre, ha mást nem, pár részt belőle. Hogy megismerjék és lássák.

A 100% pénz visszafizetési garancia kifejezés pedig a legtöbb embernek nem jelent semmit. Egy digitális dolog esetén ez egy nagy kamu (marketing fogás - amúgy jó fogás!). Ráadásul hol a biztosíték, hogy tényleg visszafizetik a pénzt, stb. (a legtöbb cég sajnos még a törvényben előírt garanciát sem tartja be, nemám az önként vállaltat)

Most gondold el én szarrágó ingyenélő lennék, megrendelném a legdrágább anyagodat, kapnék pár cd-t (vagy nem tudom mit, egyenlőre csak a könyved rendeltem meg), fognám feltenném a gépemre, és visszakérném a pénzt. Ez nem ugyan úgy szerzői jogsértés mint ha simán letöltöttem volna a torrentről?

A kapcsolatunk mértéke úgyis az lesz, hogy igazán fontos szolgáltatásodat (például tréningek, vagy ilyesmik, még nem igazán látom át a dolgaid, hogy mi a te prémium terméked) megveszem/igénybe veszem e.

Wolfos példa Megvettük a marketing bibliát, aztán megvettük x példányban, hogy a cégnél mindenkinek legyen, aztán jött a cd-k, majd a navigátor (nem tudom mondanak e ezek valamit neked, de gondolom igen), aztán az olcsóbb rendezvények, később a drágábbak, majd a marketing szuper konferencia... Az évek során pár miliőt már nála hagyott a cégünk, és mindez egy 3.990 Ft-os könyvel kezdődött, amit legelső alkalommal talán kölcsön kaptunk, vagy nem is tudom már, hogy honnan szereztük meg...

Bence anyagát amúgy én nem kerestem, ő talált rám. Tehát az sem feltétlen igaz, hogy az keres torrenten aki tudja mit keres. Én szeretek ott nézelődni ha van időm. (mostanában nincs sok szerencsére) Sok érdekes dolgot látni, például könyveket (amit szintén letöltök, beleolvasok, ha tetszik megveszem, már csak azért is, mert utálok monitoron olvasni).

És igen, hívhatjuk gerillamarketingnek is. És működik. Mert ezen a piacon az a lényeg, (szerintem) hogy mindenkihez eljusson a hírem / üzenetem / termékem, aki számomra releváns. Aki fizet ezért, az a célcsoportom volt, aki nem, az pedig nem volt a célcsoportom. Fogd fel ezt úgy, mint amikor egy új üzlet reményében beruházol valamibe (mittudomén elutazol x kilómétert egy megbízási lehetőség kedvéért), de az üzlet meghiúsul. Soha többé nem ülsz autóba azért, mert itt valamennyikét buktál? Nem hiszem :)
2014. 04. 25.
Sanyi szerint: Node lemásolni egy anyagot, és sajátként átadni, azt már én is megbocsáthatatlannak tartom :)

(tehát ilyen irányban teljesen egyetértek a szerzői joggal, a kötbérrel, és minden egyébbel)
2014. 04. 25.
Szombati Orsolya szerint: Gabriella, nagyon szívesen. A véleményben azt szeretem, hogy annyi féle lehet, így én is örülök, a kulturált eszmecserének e blog keretein belül.

Van, amiben egyetértünk mindannyian, és van, amit másképp látunk. Szerintem maradjon is meg ez így. Nem feltétlenül kell egymást a saját igazunkról meggyőzni.

Javaslom, most adjuk át a terepet másnak is. Például a pihenésnek.
Kellemes hétvégét kívánok! :)


2014. 04. 25.
Éva szerint: Az a helyzet, hogy megígérték a szervezők, hogy a fizetős ügyfeleknek elküldik utólag a felvételeket, különösen azért is, mert többször nem indult el interneten az élő közvetítés, lemaradt az eleje, stb. Ez nem történt meg. Én szívesen letölteném magamnak a jogsértett anyagokat, azért, mert fizettem érte, és akiknek kellett volna, azok nem tartották az ígéretüket. Abban az esetben, ha megvásároltam, de megvan digitálisan is, én nem érzem magam jogsértőnek vagy becstelennek. Pl. a Villám angol összes kötetét megvásároltam, először - a 2000-es években! - nemhogy mp3-ban, de cd-n se voltak meg az anyagok, hanem ósdi magnókazettán. Hogy ne kopjon el idő előtt, magamnak másolgattam. Kötetét 10 ezerért vettem, együtt 140 ezer, de nagyon megérte. Mikor áttértek cd-kre, kérdeztem, hogy a kazettásokat, amik szintén 10 ezerbe kerültek, hogy lehetne modernebb adathordozóra tetetni. Azt a választ kaptam, 5 ezerért kötetenként kicserélik. Azt mondtam erre, hogy egy nagy lof..st! :) Megkerestem feltöltő oldalakon, letöltöttem magamnak a pdf és mp3 változatot, és nem vagyok csaló, mert én kifizettem a teljes árát az elavult változatuknak. És tök jó, hogy valaki feltette, nem nekem kellett ezzel is foglalkoznom, szenvednem (magnókazettáról mp3-ba). Hát ennyi a véleményem. Persze, aki nem fizetett, és letölti, és főleg, aki felteszi nem olyanoknak, mint én, akik kifizették, hanem akik nem, nos annak a k. anyját. :) Te hogy látod Orsi? Én ebben a 2 esetben jogosan töltöm le a netről, vagy nem? :) És mit szólsz azokhoz a torrentekhez, ahol olyan dolog van, amit szívesen megvennék, ha kapható lenne, de (már) nem kapható sehol. Ezért csak így tudok hozzájutni (vagy mondjuk a könyvtárban, ha ott van)?
2015. 06. 07.
Szombati Orsolya szerint: Kedves Éva!

Megértem a felháborodásodat, és egyet is tudok érteni veled. Valószínűleg én is elég nehezen viselném, ha egy szolgáltató nem teljesíti azt, amiért fizettem.

Ugyanakkor azt is gondolom, hogy nem a csalódott ügyfél feladata igazságot tenni - azaz jelen esetben feltölteni az előadók videóit ingyenes file megosztókra.

Ha innen nézem a dolgot, úgy gondolom, hogy nem cselekszik helyesen sem az, aki ilyet tesz (azaz, bármilyen szándéktól vezérelve bármit, bárhova feltölt), sem az, aki ilyen helyről tölt le nem tisztázott szerzői jogokkal bíró anyagokat.

A nem kapható dolgokkal kapcsolatban: nyilván, a szolgáltatónak megvan a maga oka arra, hogy a terméket kivonta a piacról. Én sem örülnék annak, ha olyan anyagaim terjednének a torrent oldalakon, amelyeket én kifejezetten NEM akarom, hogy kaphatóak legyenek. Ha ügyfélként én lennék ilyen helyzetben (azaz, ha olyan dologra lenne szükségem, ami már nem kapható), akkor valószínűleg elmennék a szolgáltatóhoz és megkérdezném tőle, hogy van-e továbbfejlesztett verziója az adott terméknek.

Valószínű az én agyam jár más rugóra, mert én a másik oldalt is látom: hogy egy anyag mögött mennyi fejlesztés, mennyi munka van. Ezért én SOHA senkinek az anyagait nem keresem és nem szedem le ilyen fórumokról, mert tudom, hogy azzal a szerzőt lopom meg, és az ő cégét károsítom. Ennek pedig lehet egy olyan következménye, hogy ha a cég nem tud bevételre szert tenni a termékéből, akkor végső esetben leállíthatja a termékfejlesztést, megállhat a növekedésben, vagy akár a tevékenységét is beszüntetheti - és a nap végén valahol nekem, ügyfélnek lesz rossz.

Érdemes egy éremnek mindkét oldalát nézni, nem csak azt a részét, hogy az ingyenes torrentes letöltéssel pár ezer, pár tízezer forintit megspórolt valaki.

2015. 06. 08.
Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Megjelenés:
2021. december
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Exkluzív tartalom
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók