Hogyan védd meg a szerzői jogaid?

2018.04.17. | Szombati Orsolya

A cikk elolvasása nagyjából 5 percet vesz igénybe. 

Április 23 a szerzői jogok napja. Ennek kapcsán hoztam egy megtörtént esetet, annak minden pozitív és negatív következményével, illetve néhány tanácsot, arra:

  • Hogyan védd meg a szellemi tulajdonodat? 
  • Miért nem érdemes plagizálnod?
  • Hogyan vállalkozz és marketingezz a szerzői jogok megsértése nélkül?

+1 szuper ajándék is vár rád a cikk utolsó szakaszában! :)

Az többség szeret gyorsan és hatékonyan dolgozni. Fokozottan igaz ez arra az esetre, amikor egy nehéz feladat előtt állunk. 

Márpedig a szövegírás, a gondolataink közérthető formába öntése az egyik legnehezebb feladat. Mi, gyakorlott szövegírók is jegyzetekkel, vázlatokkal, tervekkel ülünk le megírni a szövegeket. 

Akár ezt a cikket is.

A szellemi termék nem érték?!

Sokan úgy vannak vele, hogy a tudás nem igazi érték. Azt csak úgy el lehet venni, fel lehet használni szabadon, hiszen azok csak szavak leírva. 

Pedig... nagyon is sok munka és idő van benne, akkor is, ha "csak" online formában jelenik meg. Mint ez a blog cikk, vagy egy fotó, és akkor is, ha pl. könyv formát ölt.

Ehhez kapcsolódik a saját sztorim is.  

Ha már voltál ilyen helyzetben:

Bizonyára már hallottál róla, hogy van egy könyvem, az Értékesítés nyomulás nélkül. Életem egyik fő műve. :) Nagyon sok munka van benne, 20 év értékesítői tapasztalatát, és nagyon sok emberismereti tudást gyűjtöttem össze és öntöttem könyv formába. 

Rengetegen vették meg már a megjelenésekor is. Azóta több, mint 5.000 példányban kelt el. Ez a szép szám pedig magával hozta, hogy előbb-utóbb valaki fogja magát és közkincsé teszi. 

De nem is akárhogy. 

Emberünk, - ahogy azt kell -, szépen megrendelte a könyvet. Kifizette időben és megkapta. Aztán gondos "utómunkával" beszkennelte az egészet és a nevemet, valamint az eredeti címet törölve az e-könyvből, közreadta teljesen ingyenesen egy MLM hálózatban, mint a saját könyvét. 

Ez nagyon hamar kiderült, mert a Google Alerts szolgáltatása be van állítva bizonyos "lebuktató" kulcsszavakra, így amikor a könyv felkerült a netre a rendszer azonnal értesített, hogy a kulcsszóra tartalom került fel a netre.

Rákattintva a linkre döbbenten láttam a saját gondolataimat egy másik szerző neve és könyvcíme alatt: szóról-szóra. Alig akartam elhinni, hogy ilyen bátor emberek léteznek, hogy egy egész könyv szellemi tulajdonjogát el merik lopni. 

Azonnal hívtam az akkori ügyvédemet, dr. Németh Gabriellát, hogy mit kell ilyenkor tenni...

Mi minden esik a szerzői jogok alá? 

A Wikipédia szerint: „Bármi, amit megalkotunk – legyen az tanulmány, vers, honlap, grafika, zenemű, film vagy más irodalmi, tudományos, művészeti alkotás, egy építészeti terv vagy egy számítógépes program, de akár egy adatbázis is – szerzői jogi védelem alá esik, amennyiben az egyéni-eredeti jelleggel rendelkezik. Szerzői jogi védelem alatt áll továbbá más szerző művének átdolgozása, ha annak szintén egyéni és eredeti jellege van, feltéve persze, hogy az eredeti mű szerzője az átdolgozáshoz hozzájárult. Az átdolgozás szabályai vonatkoznak az ún. feldolgozásra vagy fordításra is, feltéve, hogy ezek eredményeként új mű jön lére.

Fontos továbbá, hogy a szerzői joghoz kapcsolódó ún. szomszédos jogi teljesítmények is védelmet élveznek, ilyenek a zenészek, színészek előadásai, a hangfelvételek, valamint a rádió- és televízió-szervezetek műsorai is.

A szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta, vagyis a szerzőt.

Megszületett a jogi válasz.

Egy határozott levél, amelyben felszólítottuk a jogsértés megszüntetésére és az ÁSZF-ben meghatározott kötbér megfizetésére. Valamint kilátásba helyeztük a jogi procedúrát is, amennyiben nem tesz eleget a felszólításnak. 

Ez a levél rendkívül hatásos volt, szinte aznap jött a telefonhívás, hogy bocsánat, ő nem is úgy gondolta... Levette, felejtsük el ezt a kis szösszenetet, és tekintsünk el a levélben írt kötbértől.

Itt két választásom volt: 

  1.  Azt mondom, hogy oké, felejtsük el. Viszont ezzel precedenst teremtek arra, hogy ez megismétlődhessen következmények nélkül.

    Azaz, ha 2 nap múlva valaki más megycsinálja ugyanezt, akkor neki is el kell majd nézni. Így pedig új néven akár minden nap felkerülhet a könyvem a netre közkincsként, ami a cégemnek komoly bevételkiesést okoz. Ha pedig nincs bevétel, tönkremegy a vállalkozásom, és nem tudok több hasznos tananyagot készíteni, tudást átadni az embereknek. 

  2. Kitartok a procedúra mellett, és tárgyalásra hívom. Így döntöttem. Tárgyalni hívtam az ügyvédem irodájába, és mondtam neki, hogy hozzon magával pénzt is. 

A tárgyaláson az ügyvédnő rendkívül udvariasan, és határozottan védte az érdekeimet. Egy kemény, de végig kultúrált tárgyalás végén megállapodtunk egy köztes kötbérben, aminek az első részletét ott helyben ki is fizette az úr. A fennmaradó összeget pedig 2 részletben teljesítette. 

A történet slussz poénja, hogy később egy ismerősének ő ajánlotta az ügyvédnőt, mert ő is elismerte, hogy kiválóan védte az ügyfele (azaz az én) érdekeimet. 

Miért ne plagizáld mások gondolatait? 

Talán már a fenti példából is látod, hogy komoly jogi és anyagi következményei lehetnek. Ugyanakkor ez csak a kisebb baj. 

Sokkal több kárt okozhatsz magadnak vele, ha kiderül. 

A Google például kőkeményen hátrasorol a találati listákon a duplikált tartalomért. Ami sok extra hirdetési költséget fog jelenetni számodra, vagy azt, hogy láthatatlanná válasz az online térben. Egyik sem tesz jót a vállalkozásodnak. 

Másrészt a vásárlók szemében hiteltelenné válsz. Igaz, hogy legtöbbször nehéz megállapítani, hogy két azonos tartalom közül melyik került előbb fel a netre... De nem kelt jó érzést, ha egy hasonló termékről pontosan ugyanazt olvassa már a 3. honlapon. 

Oké, de akkor jogos  a kérdés:

Hogyan marketingezz jogsértés nélkül? 

  • Menj biztosra és ne használd a CTRL+C, CTRL+V billentyűkombinációkat! Sokkal nyugodtabban fogsz nélküle aludni. Ha nagyon nehezen megy a szövegírás, kezdd azzal, hogy beszélgetsz az ügyfeleiddel. Figyeld meg, milyen szavakat, kifjeezéseket használnak, hogy értik az adott terméked, vagy szolgáltatásod és írd le úgy. Ez egy duplán jó stratégia, hiszen nem csak a plagizálást kerülöd el, hanem garantáltan ügyfélnyelven fogsz írni! 

  • Ha idézel valakit, vagy átveszel például egy fotót vagy videót, mindig pontosan jelöld meg az eredeti forrást (ehhez néha kell egy kicsit kutatni), és az online térben egy klikkel tedd elérhetővé azt (azaz linkeld). 

  • Védd a saját szellemi tulajdonodat megfelelő módszerekkel.

Hogyan védd meg a szellemi tulajdonodat? 

0. lépésként: kell egy alapos ÁSZF, Jogi nyilatkozat.

1. lépésként: állíts be kulcsszó értesítőket a témáidra és ellenőrizd őket rendszeresen (pl. Google Alerts).

2. lépésként: legyen egy határozott, adatvédelemben jártas, belevaló ügyvéded, aki utánamegy a jogsértő magatartásoknak.

3. lépésként: tedd közzé precedensként az esetet, hogy lássák az emberek, kiállsz a jogaidért. 

Ha szeretnél egy részletes lépésről-lépésre útmutatót (és még egy sztorit) arról,

Hogyan lépj fel azokkal szemben, akik a jogaidat megsértik? Katt ide és olvasd el! ››

Meglátod, nagyon hasznos olvasnivaló lesz.

... és most jöjjön az ajándék, amit a bevezetőben ígértem!

A szerzői jogok napja alkalmából, 7 napig, azaz 2018.04.23-tól 2018.04.30-ig mindenkinek, aki megrendeli és hatáidőre ki is fizeti az Értékesítés nyomulás nélkül című könyvemet, ajándékba adom a Szövegírás Mesterfokon című videókurzusomat ›› a Learnie.hu videókurzus portálomon 4.300 Ft értékben.  Így garantáltan nem lesz arra szükséged, hogy mások tartalmaiból szerezz inspirációt.

A könyv megrendeléséhez KATT IDE ››

utóirat: természetesen a könyv mellé jár Neked az oldalon látható ajándék CD és Ügyféltípus kártya is! Ajándék Learnie.hu előfizetésedet AUTOMATIKUSAN, a rendeléskor megadott e-mail címedre készítjük el. A könyv rendelési oldalán csak az ajándék CD és az ügyféltípuskártya lesz látható, a kurzushoz való hozzáférésedet a könyv árának beérkezése után állítjuk be Neked, manuálisan.

Hozzászólások (3 db)
Tulok Teca szerint: Ismét Üdvözöllek!
Nagy bajban vagyok, mert csak írom a verseket, meséket, de senkit sem érdekel. Ma hallottam a TV-ben, hogy ausztriai óvodákban, iskolákban oktatják a magyar nyelvet. Annyira ismerem magam, hogy tudnék olyan verseket írni, aminek nagy hasznát vennék az oktatásban. Mit gondolsz, megpróbáljam? Üdvözlettel:Tulok Teca Zalaszabar
2018. 04. 23.
Szombati Orsi szerint: Kedves Teca! Nem akarlak elkeseríteni, szerintem ez nem ilyen egyszerű. A közoktatásban előre definiált tanterv és tanrend van, tudomásom szerint. Én abba nem tennék sok enegriát, hogy oda bekerüljek, mert "ismeretlen szerzőként" (elnézést) ez szerintem nem könnyű feladat. Én inkább keresnék egy kiadót, vagy magánkiadásban adnám ki és marketingezném a saját verseskötetemet. Sok sikert! Orsi
2018. 04. 23.
Choma Varga Titanilla szerint: Kedves Orsi ! Én hasonló plagizációval tudományos munkám során találkoztam: szóról szóra idéztek egy tanszéki honlapon tőlem, a nevem megemlítése nélkül. Azon a tanszéken, ahol megjelent az adott munkám és ahol korábban dolgoztam. Semmiféle esélyt nem láttam szerzői jogok érvényesítésére. Ez ma a Schmidt Palik Magyarországa ...
2018. 05. 13.
Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Megjelenés:
2021. december
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Exkluzív tartalom
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók