Hogyan mondj nemet? Így.

2015.01.18. | Szombati Orsolya

Ha voltál már olyan helyzetben, hogy valamire szerettél volna NEMET mondani, de nem ment, akkor a mai rövid cikkem biztosan nagyon hasznos lesz neked.

A cikk elolvasásához szükséges idő: kb. 2 perc.

Nemet mondok

Nemrég, egy nagyon kedves meghívást kaptam egy számomra fontos embertől. Ám ez a meghívás egy olyan programra szólt, ami nem érintett meg. Sokat tanakodtam azon, hogy melyik ujjamat harapjam...

Utasítsam vissza a kedves ismerős meghívását, és keressek valami kibúvót, azzal a tudattal, hogy esetleg megbántom?

Vagy üljek végig egy olyan két órás programot, ami igazából nem áll közel az érdeklődésemhez?

Ha voltál már hasonló helyzetben, akkor biztosan tudod, hogy a nap végén mindenképp neked lesz rossz. Vagy amiatt lesz rossz érzésed, hogy elutasítottál valamit vagy valakit, vagy amiatt, hogy olyan dolgot teszel, amihez igazából nincs is kedved. 

Pedig nemet mondani, ráadásul úgy, hogy se benned, sem a másik félben nem marad rossz érzés, egyszerűbb, mint gondolnád.

Őszintén. Egyenesen. Röviden.  

Én végül amellett döntöttem, hogy őszinte és egyenes leszek. Kedvesen, és finoman mondok nemet a meghívásra. Ebben segített az úgynevezett "4 Lépéses Technika", amit szeretnék neked is megtanítani, hogy ha legközelebb hasonló helyzet előtt állsz, te is könnyen, és mindenféle rossz érzés nélkül tudj nemet mondani.

A technikát használhatod akár a privát életedben, akár a bizniszben. 4 egyszerű lépés, és soha többé nem kell feszengened, magyarázkodnod, vagy olyan dolgot csinálnod, amihez nincs kedved.

A lépések a következők:

1. Köszönd meg a meghívást!
2. Legyél direkt: mondj nemet!
3. Ne szabadkozz, ne sajnálkozz és ne magyarázkodj!
4. Javasolj alternatívát!

Felhívtam az ismerősömet és ezt mondtam neki:

1. Rita, köszönöm a meghívást, és hogy rám gondoltál.
2. Nem tudok elmenni a rendezvényre.
3. (nagy levegő ÉS ki ne mondd, hogy ne haragudj, vagy sajnálom!)
4. Viszont szívesen találkozom veled a jövő héten egy kávé mellett, úgyis annyi mindent szeretnék veled megbeszélni.

És ezután csendben maradtam. Adtam az ismerősömnek egy pár pillanatot, hogy feldolgozza a hallottakat. Néhány másodperc után azt felelte:

"Oké, Orsi, köszi, hogy szóltál. Semmi gond. Akkor majd beszélünk a jövő héten."

És ami a legszuperebb: nem voltak rossz érzések a dologban sem a magam, sem az ismerősöm részéről. Nem szabadkoztam, nem éreztem kellemetlenül magam. Egyszerűen csak közöltem, hogy mi az, ami, megoldható és mi az, ami nem.

Ami a lelke ennek a dolognak, az a 3-as pont: NE MAGYARÁZKODJ!

Mert ha ezt teszed, akkor egyből átmegy, hogy csak kibúvókat keresel, és magad sem vagy biztos magadban. Ebből lesz majd a következő körben a sértődés vagy a megbántódás.

Most rajtad a sor!

Ha legközelebb olyan helyzetbe kerülsz, hogy nemet kell mondanod, kövesd bátran te a fenti egyszerű struktúrát! Meglátod: finoman, udvariasan és elegánsan utasíthatod vissza azt a lehetőséget, feladatot, vagy kérést, amely számodra nem komfortos.

Két fontos dolog van, hogy ez sikerüljön:

1.) pontosan tartsd be a lépéseket, és 2.) még véletlenül se szabadkozz!

Ha vannak kérdéseid a fenti technikával, vagy a nemet mondással kapcsolatban, vagy tanácsra, további segítségre van szükséged egy KONKRÉT ügyben, bátran írd meg hozzászólásban! Minden kommentet elolvasok, minden kérdésre válaszolok.

Hozzászólások (2 db)
Iván Anita szerint: Nekem a számla végösszegének elmondása okoz állandó problémát. Hogyan kezeljem, ha többre jön ki, mint amire az ügyfél számít, vagy amit előtte kiajánlottam? Az autószerelő szakmában gyakran előjön olyan dolog, ami előre nem kiszámítható.

2015. 01. 19.
Kati szerint: Az 1. és a 4. pont nagyon fontos szerintem is. Az elsőhöz még hozzáteszem, hogy nagyon jól esik.

A kettő között én szeretem elmondani, hogy távol áll az érdeklődésemtől, vagy hogy nem vonz a program. Így megmutatom magam, megismer jobban, és máskor nekem passzolóbb programra hív.
És igen, elmondom, hogy sajnálom, ha tényleg sajnálom, hogy nem jön össze egy együttlét vele ezen a módon. Pl. így:
"Sajnálom, pedig milyen jó lett volna együtt töltenünk ezt az időt. De mit szólnál hozzá, ha ..." és már ott is vagyunk a 4. pontnál.
2015. 01. 19.
Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Megjelenés:
2021. december
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Exkluzív tartalom
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók