Hét könnyű lépés a sikerhez

2015.08.10. | Szombati Orsolya

Gondolkodtál már, hogy mi az a két dolog, ami megkülönbözteti azokat, akik a dobogó első, második és harmadik fokán állnak, azoktól, akik csak vágyakoznak oda?

Elárulom: a ....

Színes ceruzarajz egy dobogóról,a melynek mindhárom fokán egy-egy férfi áll. A harmadik helyezettnek éppen díjat ad át egy hölgy.

Az elszántság és a kemény munka!

Hadd osszak meg Veled ismét egy személyes történetet.

2000-t írtunk, amikor még alkalmazottként dolgoztam egy multinacionális cégnél. A vállalat VIP ügyfeleinek viseltem gondját: értékesítés, projektvezetés, ügyfélgondozás, kapcsolatápolás volt a feladatom. De már akkor tudtam: én ennél többre vágyok. Nem csak elvégezni, végrehajtani, hanem egyszer majd iránytani is szeretném a munkát ennél a cégnél.

Akkori felettesem az üzletfejlesztési vezető volt, az ő felettese az értékesítési igazgató, aki felett már csak az ügyvezető volt.

Történt egyszer, hogy az üzletfejlesztési vezető hirtelen távozott a cégtől, és megüresedett a pozíciója. A hírt az értékesítési igazgató jelentette be az osztálynak, és én éreztem, hogy eljött az én pillanatom.

Az „átmeneti probléma” mindössze annyi volt csak, hogy akkor még csak öt hónapja dolgoztam ennél a cégnél. Igaz, már ez alatt az idő alatt is szép eredményeket mutattam fel: visszaszereztem több konkurencia által korábban elcsábított ügyfelet, új projekteket nyertem meg, elsimítottam néhány komolyabb konfliktust a cég és az ügyfelek között.

Amikor az értékesítési igazgató bejelentette, hogy távozik a főnököm, elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad, megszerzem magamnak a pozícióját.

A következő gond csak az volt, hogy már az értékesítési igazgató fejében is volt egy terv: Ő azonnal szerette volna fejvadászokon keresztül elkezdeni keresni az utódot.

Tudtam: ha itt és most nem lépek, akkor egy olyan lehetőséget hagyok ki, amiről már évek óta álmodozom, és ami mindössze egy karnyújtásnyira van tőlem: jó hírű, jó nevű, piacvezető multinacionális cégnél alakíthatom a cég jövőjét, és vezethetek saját csapatot.

A rögtönzött péntek délutáni értekezlet után (az ilyen híreket mindig pénteken, nap végén szokták bejelenteni a multiknál) az első dolgom az volt, hogy hazamentem és munkához láttam.

Feltérképeztem az osztály (VIP Ügyfelek és Logisztika) erősségeit és hibáit, és ezek alapján készítettem egy stratégiai és egy akciótervet. Ebben leírtam, hogy szerintem mi az, amivel az elkövetkezendő fél évben foglalkozni kell. Majd ezeket szépen lebontottam negyedéves és havi tervekre.

Ezen a fotón egy hölgy egy üvegre rajzolja fel az ületi tervét. Folyamatábrát lehet látni, amelynek dobozai egymáshoz kapcsolódnak. A hölgy éppen ír az üvegre.

Egész hétvégén dolgoztam, tényleg mindent beleadtam, amit csak lehetett.A javaslataimat egy prezentációban foglaltam össze.

Hétfő reggel aztán vettem egy nagy-nagy-naaaaaagy levegőt, és bekopogtattam az értékesítési igazgató irodájába:

„Gyula, beszélni szeretnék Veled.”

Szinte hallottam, hogy a főnököm fejében azonnal az süvít át, hogy „Orsi, csak nem felmondasz Te is?” Így hát gyorsan megnyugtattam, hogy nem ilyen irányú terveim vannak, és megkérdeztem, van-e rám most 30 perce.

Volt.

"Gyula, arra kérlek, ne hirdesd meg addig az állást, amíg nem hallgattál meg engem! Van egy korrekt ajánlatom a Számodra." - azonnal enyém volt a figyelme.

Én pedig vázoltam neki az elképzeléseimet és az ajánlatomat. Mindössze 3 hónapot kértem a bizonyításra, és ezt meg is kaptam. (Kitalálod, mi volt az ajánlatom?)

3 hónappal később megkaptam az osztály vezetését, és az én helyemre kerestünk új munkatársat.

Különleges képességek?

Nem kellettek. A sikerhez mindössze 7 lépcsőfok vezetett el. Ezeket a fokokat Te is megmászhatod, a titok csak annyi, hogy akarnod kell.

#1. Cél

Mindig legyen egy konkrét, motiváló cél a szemed előtt. Tudd, hogy hova szeretnél eljutni! Ellenkező esetben ne is indulj el! Ha van célod máris ott állsz a lépcső első fokán!

#2. Terv

Tisztában vagy azzal, hogyan jutsz el a célodhoz? Hogy mit kell tenned ma, holnap, holnapután? Egy hónap múlva? Egy negyedév múlva? Van A, B esetleg C terved is? Amennyiben igen, már jóval feljebb vagy, mint az átlag!

#3. Elszántság

Mennyire vagy elkötelezett? Hogyan viseled a kudarcokat? Képes vagy tanulni a hibáidból, képes vagy az épülésedre fordítanod őket, vagy inkább másokban keresed a felelőst - a körülményekben, az üzlettársadban, a vevőidben? Ha ezt teszed, gyorsan öntsd nyakon magad egy pohár hideg vízzel! Mert az életedért CSAK és KIZÁRÓLAG Te vagy a felelős, nem mások és nem a körülmények!

Ezt az utolsó mondatot légy szíves olvasd el még egyszer!

És még egyszer!

Bement, ugye?

#4. Kemény munka

Ha már fent állsz a harmadik lépcsőfokon, nagyon vigyázz, mert innen már nagyot lehet esni! De tudd: a nehezén már túl vagy, elindultál, innen már csak rajtad múlik, hogy fel tudsz-e lépni a lépcső tetejére!

Innentől kezdve a „halogatás” szót húzd ki a naptárodból, és írd be helyette, hogy „cselekszem!” Minden nap tegyél valamit azért, hogy teljesítsd a küldetésed. Minden áldott nap.

#5. Kitartás

Ugye téged sem abból a fából faragtak, aki az első kudarcnál feladja?

Nekem ez az idézet mindig segít, ha tetszik, Te is írd fel magadnak:

„Mielőtt a lehetőség meghozza számodra a sikert, először próbára teszi az állhatatosságodat és elszántságodat, akadályokat szórva az utadba.”

Ezen a fotón egy út van, aminek a végén egy úttorlasz látható. Konkrétan: egy "áthatolhatatlannak" tűnő  gátba torkollik az út.

#6. Eredmény

Ha ez előző 5 lépcsőfokot sikerrel veszed, akkor nem maradnak el az eredmények sem mögötted. Előbb csak az apróbbak jönnek, aztán a közepesek és végül felléphetsz a legfelső fokra, amelynek neve:

#7. Siker

Ha jobban megnézed, ez 7 lépcsőfok MINDEN sikeres ember MÖGÖTT ott van. Nem előtte. Mögötte.

Ha egymás mellé állítasz egy olyan embert, aki eléri a célját és egy olyat, aki nem, akkor a különbség kettejük között éppen ez a 7 lépcsőfok lesz.

Az egyik akár utolsó erejével is felküzdi magát a csúcsra, a másik pedig vagy visszafordul, vagy leül kicsit félúton pihenni (ahonnan aztán elfelejt felkelni), vagy el sem indul, mert olyan messzinek tűnik számára a lépcső teteje.

Te melyik tábort erősíted?

Akármelyik táborhoz érzed is most közel magad, vegyél elő papírt, tollat és írd fel magadnak jól látható helyre:

A csúcs éppen egy következő lépésnyire van tőlem!

Vegyél csak példát kiemelkedő eredményt elért sportolóinkról!

Szerinted Hosszú Katinkából hogyan lett világbajnok úszó? Szilágyi Áronból hogyan lett olimpiai bajnok vívó? 

Hosszú Katinka mosolyog Szilágyi Áron olimpiai bajnok, aranyérmes tőrvívő örömmámorban a győzelme után

Most tekerj feljebb egy kicsit és nézd meg a lépcsőt! Egészen biztos vagyok benne, hogy szépen, lépésenként haladtak ők is a csúcs felé.

Mivel nem vagyok élsportoló, nem ismerem pontosan az ő életüket (ha Te élsportolsz, nyugodtan cáfolj meg,vagy erősíts meg)…

…De…

Biztos vagyok benne, hogy:

Pink színű felkiáltójel

ha valakit beválasztanak a NAGY csapatba, az nem a szerencse vagy a véletlen műve.

Pink színű felkiáltójel

ha valaki bármilyen színű érmet nyer, az nem a szerencse vagy a véletlen műve.

Pink színű felkiáltójel

ha valaki aranyérmet nyer, az a 7 lépcső EREDMÉNYE

Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen teljesítményhez éveken át tartó kőkemény munka szükséges.

Ha valaki a mellé tette le a voksát, hogy világbajnos, vagy olimpikon lesz, akkor ahhoz határtalan fegyelem és elszántság szükséges. Az edzést mindenek elé kell helyezni: nincs hétvége, nincs „nincs kedvem” és nincs egyéb kifogás sem.

Ha kell, ezerszer is elpróbálják, begyakorolják a mozdulatot, a stratégiát. Ha nem megy elsőre, majd megy ezredikre. De nem adják fel!

Biztos vagyok benne, hogy őket is éri veszteség: lesérülnek, elfáradnak, a kimerültség vagy a kétségbeesés határán vannak. De felállnak, megrázzák magukat és mennek tovább. Hiszen ott a cél a szemük előtt: nem adhatják fel!

A cél előtt állva már nem arra gondolnak, hogy mi lesz ha nem én nyerek, hanem kizárólag a győzelemre koncentrálnak és keményen küzdenek.

Csengjen a füledbe az, amit Csernoviczki Éva mondott az után a dzsúdó mérkőzés után, ami olimpiai bronzérmet hozott neki!

"Miután edzőmet, az édesapámat leküldték a pályáról, végső kétségbeesésemben mindent eldobtam és egy utolsó ELSZÁNT támadást indítottam az ellenfelem ellen."

Csernoviczki Éva snem adta fel, és nem gondolt arra, hogy vereséget szenvedhet. Most nem, mert ez volt az utolsó esélye a győzelemre.

És győzött is!

Csernoviczki Éva olimpiai bajnok ezüst érmes dzsúdózó épp az érmének ad egy puszit.

És ne feledjük a legfontosabbat, amit már ezerszer hallhattál Tőlem is: A célhoz érve ÜNNEPELD MEG MAGAD, mint egy sztár!

És amíg el nem érsz a célodhoz, a 7 lépcsőt ne feledd!!!

Sokan megmászták már, Neked is sikerülni fog! De csak akkor, ha nem adod fel!

Szóval, ezek után mit fogsz tenni? Ücsörögsz tovább a babérjaidon, vagy inkább veszel egy nagy-nagy-naaaaagy levegőt és: ….

Tetszett a mai bejegyzés? Kérlek, akkor nyomd meg a „tetszik” vagy népszerűbb nevén a LÁJK gombot! Köszönöm!

utóirat: GRATULÁLOK, ha eljutottál ennek a cikknek a végére, amit SZÁNDÉKOSAN írtam meg ilyen hosszúra! Kitartásból azonnal be is írhatsz magadnak egy piros pontot, mert az emerbek 80%-ának nincs türelme végigolvasni egy hosszú cikket! Le a kalappal előtted! 

Kapcsolódó videók

Szilágyi Áron a dobogó legfelső fokán

Hozzászólások (11 db)
Ildikó szerint: Szia Orsi!
Ismét egy szuper cikk! :) Olyan jókat írsz mindig, igazi motiváció vagy. :)

Én pont ezekkel a pontokkal- mégha ennyire nem is fogalmaztam meg magamnak- készülök a minimaratonra. 7 km futás októberben. :)
2012. 07. 31.
Márton Gabriella szerint: Kedves Orsi, a cikkről Braskó Csaba egy mondata ugrott be, hogy csak abban értsz el fejlődést, amit csinálsz! Ha például hisztizel, akkor a hisztizésben, ha súlyt emelsz, akkor a súlyemelésben! Ha kifogásokat keresel, akkor a kifogáskeresésben.

Szuper cikk, átvehetnénk?
2012. 07. 31.
Szombati Orsolya szerint:
Ildikó, drága! Ahogy ismerlek Téged, lazán megcsinálod!!!! Sok sikert Neked! :) Meglesz az a minimaraton, meglátod.
2012. 08. 01.
Szombati Orsolya szerint:
Kedves Gabriella!

Braskó Csabát én is ismerem, kedvelem, és nagyra tartom a munkáját.
A cikket minden további nélkül átvehetitek, csak annyit kérek, hogy a szerzőt és a forrást a cikk végén jelöljétek meg.

Szombati Orsolya
személyiségtipológus, a Sales Akadémia alapítója
www.sales-akademia.hu

Köszönöm!
2012. 08. 01.
Heni szerint: Kedves Orsolya!

Régóta olvasója vagyok a blogodnak, bár még sosem volt bátorságom hozzá szólni. Nagyon tetszenek az írásaid, de ez különösen nagy hatással volt rám, megerősített abban, hogy a siker mindenki számára elérhető, aki megmássza ezeket a lépcsőfokokat, és kitartással végig futja a pályáját.

Sok időbe telt, mire rájöttem, hogy a siker nem a szerencsén múlik. Mindig feldobnak az írásaid, és valósággal bearanyozzák a napomat. :)

Nagyon szépen köszönöm Neked ezeket a csodálatos sorokat. További nagyon sok sikert kívánok!
2012. 08. 01.
Márton Gabriella szerint: Kedves Orsi!

Köszönjük szépen, természetesen, én is úgy gondoltam, hogy a forrást feltüntetjük.

Küldök róla egy értesítőt, hogy ha megjelent:)
2012. 08. 01.
Szombati Orsolya szerint:
Heni, nagyon örülök, hogy összeszedted a bátorságod! Köszönöm! Látod, nem is olyan nehéz dolog a hozzászólás? Bízom benne, hogy ezentúl Te is rendszeres kommentelőnk leszel!

Nem utolsó sorban pedig nagyon sok sikert kívánok Neked, bármivel is foglalkozz!
Orsi :)
2012. 08. 01.
Szombati Orsolya szerint:
Gabriella, köszönöm a lehetőséget és várom a linket! :)
Orsi
2012. 08. 01.
Márton Gabriella szerint: Kedves Orsolya!

A cikk megjelent, íme a linkje:

http://www.szekesfehervarihirek.hu/rovid-hirek/het-konnyu-lepes-a-sikerhez/

Köszönjük szépen.
2012. 08. 02.
Nemes Bertalan szerint: Megint a megszokott remek színvonalú cikket olvashattunk.
Sok mindent ismertünk már belőle, kitartás, hit akarat, munka, stb..., de ilyen rendszerezett módon még nem sikerült átgondolni.
Még egyszer köszönjük.
2012. 08. 03.
ibolya szerint: Épp erre kerestem rá a net-en. Mi az utolso lépés mielőtt megkapod amit szeretnél? Most erre van szükségem. KÖSZÖNÖM NEKED!
2012. 10. 05.
Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Megjelenés:
2021. december
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Exkluzív tartalom
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók