Interjú az ügyvédnővel: Kötelező cégmódosítás!

2013.01.13. | Szombati Orsolya

Mai vendégem a Sales Blogon dr. Németh Gabriella, a Dr. Németh & Dr. Haraszti Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Gabriella 1996 óta dolgozik gazdasági jogi ügyvédként: kereskedelmi és  Európai Uniós szakjogászként segíti a cégek munkáját, a családok ingatlan ügyeit, és bonyolult szerződéseit. Ügyvédi irodája - a piacon kuriózumként - igyekszik gyors, on-line úton is megnyugtató jogi megoldásokat is adni az érdeklődők problémáira.

Jogi portálja, amely szakzsargontól mentes, közérthető nyelven íródott, a www.drnemethlaw.hu  webcímen érhető el. Gabriella ezen kívül jogi blogot vezet, Jogi Navigátor (R) néven díjmentes, bárki számára elérhető jogi magazint szerkeszt, illetve egy díjmentes 48 napos szerződésíró tanfolyamon keresztül is segít ügyfeleinek eligazodni a jog útvesztőiben.

Ma Ő a vendégem. Őt kérdeztem a kötelező cégjogi bejelentésről.

Két antik vaskos törvénykönyv rajta egy bírói kalapácssal

SZO: Milyen, a cégeket érintő jogi változásokat hozott 2013, amiről minden cégvezetőnek tudnia kell?

Fotó:Dr. Németh Gabriella. kedves, mosolygós. Vöröses-szőjke rövid hajjal. Világoskék ing, homokszínű blézer és egy csajos nyaklánc van rajta.NG: 2013. a cégek szempontjából mozgalmas év lesz: nemcsak módosult a Munka törvénykönyve tavaly, és számos adójogi változás és újdonság is életbe lépett (ld. új kisvállalkozói adók), hanem hamarosan hatályba lép az új Polgári törvénykönyv is, ami szintén rengeteg új szabályt hoz majd.

A cégvezetőknek muszáj figyelniük, követniük a jogi változásokat is, hiszen ha hibáznak, bizony a bíróság és az adóhivatal is vallja az elvet: a jog nem tudása senkit nem mentesít (a mulasztások alól!).

Pedig a változások követése a cég ügyvédjével és könyvelőjével együtt nem olyan ördöngösség. Tessék tehát érdeklődni, mert módosult az illetéktörvény is, és a cégeljárási törvényekben is vannak apróbb változások.

SZO: Igen, sokat hallani mostanában úgynevezett „kötelező cégjogi bejelentésről” is. Pontosan mit takar ez? Mit kell bejelenteni? Mi a határidő?

NG: Nagyon sok kisvállalkozás vagy csendes projektcég társasági szerződése évek óta nem módosult. Azoknak, akik régebben, mint 2012 tavasza óta változtattak bármit is a társasági szerződésükben ill. a cégjegyzékben, most néhány adatot kötelezően be kell jelenteniük a cégbíróságra.

Muszáj! Melyek ezek?

Az ügyvezető és a tagok születési ideje és helye és adóazonosító jele (ezek az adatok eddig nem jelentek meg a cégjegyzékben), valamint a székhely, telephely, fióktelep használati jogosultságot is igazolni kell (pl. székhelyhasználati megállapodással, telephely bérleti szerződésekkel stb.)

Ha pedig külföldi személy vagy cég is van a magyar cégben. ismét szükséges a kézbesítési megbízott kinevezése. Ha csak ezeket az adatokat jelentjük be egy cégnek, sem illetéket, sem közzétételi díjat nem kell fizetni, csak az ügyvéd díja lesz felmerülő költség a teendőkkel.

SZO: Valóban minden cégnek kötelező bejelentenie az előbb említett adatokat. Mi történik, ha valaki ezt elmulasztja?

NG: Igen, mindazoknak, akiknek a társasági szerződése ill. a cégkivonata nem tartalmazza még ezeket a most már kötelező adatokat (ennek ellenőrzésére egy ügyvéd bármikor tud segíteni). Ráadásul a törvénymódosítás kimondja: a cégbíróság köteles bírságolni, ha a vállalkozás elmulasztja bejelenteni ezen adatokat a megadott kötelező határidőig: 2013. február 1. napjáig.

A bírság összege pedig jelentős (sőt: egyenesen terhelő mértékű lehet). Hiszen egy kisvállalkozásnak 50-100-150 ezer forint is nagy összeg, itt pedig a bírság maximuma 900.000 Ft.

SZO: Tényleg kötelező jelleggel meg fogják őt bírságolni?

NG: Bizony. A bírság kiszabása kötelező lesz. Gondoljunk csak bele: az államháztartásnak is kell bevétel, a bírság pedig tipikusan olyan eszköz, amely gyorsan kiszabható. Ügyelni kell tehát a határidőt betartására.

Mindenkinek azt tanácsolom: ne próbálkozzon a késedelmes bejelentéssel, mert a bírság kiszabásánál egyáltalán nem biztos, hogy a cégbíróság méltányossági jogkörében kérelemre elengedi majd a bírságot (akkor, ha késve ugyan, de bejelentésre kerültek az előírt adatok, utólag, február 1. napja után!)

És gondoljunk csak bele: a legkisebb bírság 50.000 Ft. Ennél kisebb ügyvédi díjakért elintézhető a kötelező módosítás. Minek tehát kockáztatni, halogatni?

Mégleg: az egyik serpenyűjében egy csörgőóra, a másikban egy halom pénz

SZO: Kell a bejelentéshez ügyvéd? Mivel jár az, ha valaki önmaga szeretné ezt intézni? Lehet ezt egyáltalán?

NG: A cégeljárásra vonatkozó jogszabályok kimondják, hogy – hasonlóan a földhivatali ügyekhez – ebben az eljárásban kötelező a jogi képviselő (ügyvéd) igénybe vétele. Egy cég saját maga nem tudja bejelenteni a változásokat, nem elég, ha az ügyvezető, cégvezető ír a cégbíróságnak levelet, hanem ügyvéd útján kell ezt megtenni.

A cégeljárás ma már egy elektronikus eljárás (e-eljárás), az ügyvéd az aláírt iratokat egy úgynevezett e-aktába rendezi, majd ezt egy e-aláírással és időbélyegzővel is hitelesíti. Ezután az így „összecsomagolt” e-aktát a mi ügyvédi irodánk is e-mail útján juttatja el a bírósághoz, ahonnan majd egy e-végzésben kapjuk vissza a bejegyző határozatot.

Fantasztikus, nem?

Én nagyon élvezem, hogy így felgyorsultak a cégjogi eljárások. Hibátlan iratokkal nagyon gyorsan lehet elérni eredményt cégügyekben is. És hamarosan a bíróságokon is bevezetik az e-beadványokat. Sőt, a fizetési meghagyások, behajtásoknál is már a közjegyzők is e-eljárással hajtanak be.

Persze a precíz ügyvéd szeme mindent lát. Én ráadásul – hiszen te is ismersz már Orsi - olyan "elvetemült" ügyvéd vagyok, aki nem mindig csak azt csinálja, amit a megbízója kér, hanem mindig nyitva tartom a szemem a cégek ügyében.

Az elmúlt 2 hónapban több céggel is előfordult: eljöttek hozzám az irodába, és kérték a kötelező módosítások bejelentését. Amikor pedig közöltem a céggel, hogy bizony látom, hogy az ügyvezetők megbízása hónapok óta már lejárt, nagyot néztek. Amikor azt is elárultam, hogy látom a cégirataikban azt is, hogy a könyvvizsgálójuk megbízása is tavaly kifutott, nos, eléggé megijedtek és nagy szemekkel kérdezték: most mit lehet tenni.

Ilyen helyzetekben nincs nagy baj, de itt már nem a kötelező minimális bejelentéseket nyújtjuk majd be a cégbírósághoz, hanem gyorsan rendet teszünk a cégben, kinevezzük az ügyvezetőket ismét, meghosszabbítjuk a könyvvizsgáló megbízását is és a rendezett társasági szerződést jelentjük majd be – szintén e-eljárásban – a cégbírósághoz.

Azt már nem is kell említenem, hogy a legtöbb cégnél a megbízási vagy a vállalkozási szerződéseken is van mit javítani, sokan még a különbséget sem ismerik e kettő között.  

És még sorolhatnám…

SZO: Mit tehet az, akinek nincs ügyvédje? Hova fordulhat a bejelentési kötelezettség kapcsán?

NG: Ha olyan vállalkozást vezetsz, amelynek nincs állandó, havidíjas megbízott ügyvédje, akkor is tudsz ügyvédi segítséget kérni. A mi irodánk is gyakran fogad eseti megbízásokat. Ilyenkor az adott egyetlen ügyet elvállaljuk (pl. a kötelező vagy egyéb cégjogi módosítások bejelentését), előre megállapodunk egy tervezhető fixdíjban, és elvégezzük a szükséges feladatokat.

Ha kész, számlázzuk a munkadíjat és már meg is vagyunk. (Most például még a cégek szerződéseit is átnézzük, ha szükséges…)

Egy ember ül a fejét vakargatva egy nagy paragrafus jelen.

SZO: lyen szoros határidő mellett tudsz-e segíteni valamilyen formában a Sales Akadémiás ügyfeleknek, olvasóknak?

NG: Persze, nagyon szívesen. Bevallom, nálunk a január hónap bizony szinte csak ezen ügyek intézésével telik most. Az állandó céges megbízóinknak már mind segítettünk.  

Akinek nincs ügyvédje, ezekről a változásokról a honapunkon értesülhet. Ügyvédeink készítettek egy letölthető pdf. anyagunk a részletekről, amely nagyon közérthetően, pontokba foglalva elmagyaráz mindent. Tényleg nem árt sietni.

Ha pedig még nem intézkedett valaki a kötelező bejelentésekről, mert nincs ügyvédje, nyugodtan látogasson el hozzánk az információkért, és jelentkezzen nálunk. Írjon e-mailt (drnemeth@drnemethlaw.hu) , vagy hivatkozzon erre az interjúra, és hívjon fel bennünket munkaidőben: 06-1-225 3041.

Itt lehet letölteni a linket: http://www.drnemethlaw.hu/CEGJOGI_valtozasok_2013febr01-ig/93

Köszönöm az interjút, Gabriella!

Amennyiben tetszett Neked a mai cikk, és maradtak még kérdések a fejedben cégjogi témával kapcsolatban, akkor biztos lehetsz benne, hogy az ügyvédnővel még fogsz itt, a Sales Blogon találkozni. A következő alkalommal a megbízási és a vállalkozási szerződésekről fogom Őt kérdezni, mert biztos vagyok benne, hogy ezen a téren is  van mit tudni egy kis- és középvállalkozásnak.

...hiszen a jog bugyrai néha feneketlenek tűnnek...

Kérdés:
Te mit kérdeznél céges ügyekben Gabriellától, ha lehetőséged lenne rá?

Ha tetszett a mai cikk, és elégedett vagy az ügyvédnő válaszaival, kérlek, jelezd a "Tetszik" gomb megnyomásával! Köszönöm!

Hozzászólások (6 db)
Nemes Bertalan szerint: Kedves Orsi!
Nagyon köszönöm, hogy olyan hasznos cikkekkel rukkolsz elő, amiből mindig tudok tanulni. Sajnos én is jártam már úgy, hogy új aláírási címpéldány miatt elmentem a közjegyzőhöz, aki felvilágosított, hogy lejárt a mandátumom a cégemben. Mivel kis, szinte alvócégről van szó ezért az ember nem pörög annyira sem a cégjogi, sem a könyvelési területen. Ezért örülök az ilyen jellegű írásaidnak, melyek nagyon hasznosak nekünk, főleg így határidők előtt. Még egyszer köszönjük az ügyvédnőnek is.
2013. 01. 15.
Nagy Szilvia szerint: Kedves Orsi!

Köszönet a cikkért, és az ügyvédnőnek a segítségért. Lényegre törő, világos és hasznos!
2013. 01. 15.
dr.Németh Gabriella szerint: Szívesen segítek minden cégvezetőnek! Tudom, hogy elkél a magyarul elmondott, közérthető segítség. Itt online is kérdezhettek, írjátok oda a végére: olvastátok az interjút velem a Sales Akadémia Blogjában: http://www.drnemethlaw.hu/KERDEZZEN_az_UGYVED_VALASZOL/18

(MOST ÍRD is fel: JAN.20IG ELINTÉZNI a kötelező cégjogi bejelentéseket!!!) Köszönöm, hogy elolvastátok a tudnivalókat.
2013. 01. 15.
Nagy István szerint: :) :) :) :) :)
2013. 01. 23.
Nagy István szerint: TETSZIK !
2013. 01. 23.
Viki szerint: Kedves Orsi!
Köszönet a hasznos összefoglalóért.
2013. 02. 04.
Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Exkluzív tartalom
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók