Tűzzünk ki együtt célokat!

2013.01.03. | Szombati Orsolya

Mindenekelőtt: sikeres és vidám évet kívánok Neked! :)
És egyben egy játékra is  invitállak a poszt végén.

Néhány napja beköszöntött az újesztendő, és ilyenkor van két, számomra kedves szokás, amit ma szeretnék megosztani Veled is.

Ne gondolj nagy dolgokra, ezek inkább apró kis rituálék, amelyek éppúgy hozzá tartoznak nálam az évkezdéshez, mint a karácsonyhoz a diós és a mákos bejgli.

Diós és mákos bejglik tányéron

Lássuk is!

Az egyik kedves szokásom, (vagyis szokásunk, hiszen mióta családom, van, már nem egyedül csinálom), hogy az Új Év első napjaiban egy-két marék lencsét veszünk a kezünkbe, majd jól beszórjuk vele a lakást és az autókat.

Egymás után minden helyiségbe belépünk - háló, gyerekszoba, dolgozó, nappali, konyha, fürdő, kamra, satöbbi - és „Apád-anyád idejöjjön!” jeligére behintünk mindenhova a lencséből egy csipetnyit :)

Eleinte, fiatal lányka koromban, a Tahi utcai kis szoba-konyhás lánylakásomban még egyedül hódoltam ennek a szokásnak. De mára már a férjem és a gyermekeim is örömmel szegődnek társamul, amikor „megalapozom a szerencsénket.”

Bár igazából sem a szerencsében, sem a véletlenben nem hiszek... Abban már annál inkább, hogy a siker a kemény és fegyelmezett munka eredményeképpen jön létre. De azért évente egyszer kifejezetten jól esik ezen felülkerekedni, legalább arra a kis időre, amíg elszórjuk a lencsét...

A másik számomra kedves szokás az, amikor elvonulok a dolgozószobába egy pár órára egyedül, meggyújtok egy füstölőt (a Hem Champa a kedvencem). Beteszek egy kellemes CD-t, előveszek pár színes filcet, pontosan 21 darab színes post it-et, 21 centi színes selyemszalagot, 3 darab különböző színű A4-es papírt, és egy nagy flip chart ívet.

Színes a4-es lapok: sárga, kék, piros és zöld színben színes post it lapok pink, sárga és narancs színben kék, piros, zöld és fekete alkoholos filcek
kis piros teamécses, ami egy nagyon nagy üveg gömbben van benne a kedvenc füstölőm, a hem champa flip chart állványra való nagyon nagy kb 1 méterszer 80 centis, nagy alakú papír

Hogy mit csinálok ezekkel a cuccokkal? Álmokat.

Célokat tűzök magam elé. Olyanokat, amelyeket az elkövetkezendő 5 évben szeretnék elérni vagy megszerezni.

Igen, jól láttad! Nem egy évre, hanem 5 évre álmodom meg az elképzeléseimet!

A módszer egyébként nem az enyém, jópár évvel ezelőtt, a Professional Women Association egyik rendezvényen találkoztam vele. Már akkor is tetszett. Jó mókának tartottam. De azóta rájöttem, hogy ez nem csak móka, hanem valami olyasmi, ami ki tudja miért, de működik.

Most se a véresen komoly dolgokra gondolj! Ezek inkább csak afféle kisebb-nagyobb álmok, amelyek a "bakancslistámon" szerepelnek. Vannak közöttük nagyobb horderejűek és egészen kis apróságok is. A közös ismérvük az, hogy szeretném elérni vagy megszerezni őket. Válogatás és cenzúra nélkül szoktam ezeket összeírni.

21-es számVan azonban egy sarkalatos  pont, ami szerint írni szoktam a céljaimat, álmaimat: mindenképpen 21 dolog kerül papírra.

Se több, se kevesebb.

Hogy miért ennyi? Nem tudom. Egyszerűen csak úgy tanultam, hogy ennyi kell. Ennyivel működik, és nekem ez elég is.

Ezoterikus körökben a 21-es számnak mágikus hatása van. Azt mondják, ha változtatni szeretnél valamin, 21 napon át kell csinálnod, gyakorolnod, mígnem egyszer csak észrevétlenül beépül a szokásaid közé.

Számmisztikusok szerint a 21-es szám a sikert, a felfelé ívelő karriert és a hosszú harc utáni biztos győzelmet jelképezi. Talán ezért.

Szóval visszatérve: pontosan 21 darab álmot, célt írok össze. Addig nem hagyom abba, amíg nincs meg a 21.

  • Az első 8-10 villámgyorsan megvan.

  • A következő 5-6 már erősen elgondolkodtat.

  • És általában az utolsó 5 jön a legnehezebben.

Amikor készen vagyok a célok, álmok összeírásával, fogom a színes A4-es lapokat, és nagy felhőket vágok ki belőlük.

  • Az egyikre ezt írom alkoholos filccel: SZEMÉLYES CÉLOK

  • A másikra ezt: SZAKMAI CÉLOK

  • A harmadikra ez kerül: ÖNFEJLESZTÉSSEL, TANULÁSSAL KAPCSOLATOS CÉLOK

Személyes

célok

Szakmai

célok

Tanulással kapcsolatos célok

kis fehér felhő, világoskék körvonallal kis fehér felhő, világoskék körvonallal kis fehér felhő, világoskék körvonallal

Majd a felhőket a hosszában elfektetett flip chart papírra ragasztom, szépen, egymás mellé.

Ezután a 21 darab színes post it-et az egyes felhők alá szortírozom. Mindegyik célomat besorolom a 3 fő csoport egyikébe, és a felhők alá ragasztom.

És amikor ez megtörtént, akkor összegörgetem a flip chart ívet, majd fogom a színes szalagot, átkötöm vele az így kapott hengert, és elteszem a többi közé.

Nem, nem veszem elő évközben, nem nézegetem, hanem egyszerűen összecsukom és nem foglalkozok vele többet. Egészen év végéig. Általában december utolsó hetében szoktam újra elővenni ezt a listát, és mindig MINDIG megdöbbenek.

Sokszor olyan dolgokat látok a leírt dolgok közül megvalósulni, amelyről az év során egészen meg  is feledkeztem!

Ne kérdezd, hogy akkor miért működik, mert nem tudom.

Abban viszont biztos vagyok, hogy a leírt dolgoknak igen erős motiváló hatása van! Ugyanis, ha leírsz magadnak valamit, akkor óhatatlanul is szerződést kötsz magaddal, és ez folyamatosan ott munkál a tudatalattidban. Akkor is ha nem gondolsz rá tudatosan. :)

Gondolom, kíváncsi vagy, hogy például a korábbi "álomtekercseimről" hány dolgot tudtam kipipálni. Például a 7 évvel ezelőtti listám egészen jól teljesült: a 21 cél közül egy kivételével mind megvalósult. Igaz nem 5, hanem 6 év alatt. Pedig volt rajta olyan is, ami (amikor leírtam) egészen álomszerű volt.

Akkoriban egy angyalföldi társasház földszinti, kis lakásában laktam, még nem volt a fejem "bekötve" és szabadúszó trénerként dolgoztam. De az álmaim között már ott szerepelt a férj, a gyerekek, a családi ház ürömi terméskővel - ami akkoriban nagyon tetszett, és persze a sikeres saját vállalkozás is.

Furcsa és vakmerő érzés volt 2006-ban ekkorákat álmodni, és még le is írni őket... De még jobb érzés volt hat év után egy "nagyon elégedettet" mosolyogni. :)

fekete négyzetben egy hatalmas piros pipa

De a 2012 január 2-án készült listámat is elővettem ám karácsony tájékán! Az egy évvel ezelőtt leírt dolgok közül már 8 post it-re felkerült a pipa. Ezen a tekercsen - többek között - szerepelt egy új autó, előadás a legnagyobb hazai kisvállalati marketing rendezvényen, a Marketing Expo-n, az  Enneagram tudásom fejlesztése egy különleges, itthon még nem ismert irányba, és 2 új Sales Akadémiás termék is. És van ezen kívül még pár privát dolog is, ami szintén átkerült a "teljesült" oldalra.

Habár az akkor leírt célok közül sok igencsak távolinak, küzdelmesnek, vagy egyenesen „lehetetlennek” tűnt, mégis felírtam őket a papírra. És most mellettük ott virít a piros pipa.

Mondj nemet a cenzúrára!

Tehát fontos, hogy Te se cenzúrázz, írj csak fel bármit, amit szeretnél elérni… És aztán a többit bízd a tudatalattidra, hidd el keményen dolgozik majd a háttérben!

Ha nagyon szeretnéd megszerezni, akcióba lendül a tudatos éned. Tervezéssel és megvalósítással. Vagy ha nem lendül be magától, akár segíthetsz is neki: ha tudod mit szeretnél elérni, határozd meg aprólékosan az oda vezető utat!

De ez már egy másik, kőkemény tudatosságot igénylő poszt témája lesz....

Én január 6-án, vasárnap délután végzem el az „álmodozós” rituálémat. Velem tartasz?

a nagy alakú flip chart papír összetekerve hengerré, és átkötve piros szalaggalAmennyiben igen, legyél a gép előtt délelőtt 13 és 15 óra között, szerezd be a kellékeket és lélekben csináljuk együtt!

Utána találkozzunk a facebook oldalunkon és beszéljük meg a tapasztalatokat, érzéseket!

Ott leszel? Ha igen, jelezd egy tetszik-kel.  :) 

Várlak szeretettel.

.

Játék! Játék! Játék!

Ha úgy döntesz, hogy velem együtt kitűzöd a céljaidat Te is, akkor ezzel jogot szerzel magadnak az évindító játékban való részvételre is! A játéknak 3 lépése lesz, figyelj és kövesd!

1. lépés: Készítsd el a saját álomtekercsedet a fenti módszer szerint! (Nem feltétlenül kell velem együtt csinálnod vasárnap délután, elkészítheted korábban is.)

2. lépés: Fotózd le a tekercsedet, olyan helyzetben, hogy azt kiterítve látszódjon rajta a három felhő és a 21 post it! (A céljaidnak nem kell olvashatónak lenniük, de látszódjon, hogy írtál a papírokra.)

3. lépés: Töltsd fel a fotót a facebook oldalunkra, legkésőbb január 9-én éjfélig, ide:

www.facebook.com/salesakademia

Azok között, akik a fotókat feltöltik az oldalra, kisorsolunk 3 darab, névre szóló, dedikált példányt Szombati Orsi Értékesítés Nyomulás Nélkül  című könyvéből, amelyben ráadás ajándékként megtalálod a népszerű "WolfGáboros" interjút is.

A nyeremény darabonként 9.500 Ft értékben:

Orsi könyve

+

Orsi és Gábor interjúja cd-n

Így talán mi is hozzájárulhatunk a tanulással és önfejlesztéssel kapcsolatos céljaid eléréséhez :)

Sorsolás: 2013. január 10-én, 13 órakor!

A sorsolás eredményét videón nézheted meg. A videó fel lesz téve ide, erre az oldalra, a poszt alá, január 10-én, 14 óra magasságában.

Esetleg Neked is van kedves kis szokásod, rituáléd, amit jó érzéssel végzel el az év első napjaiban?

Amennyiben igen, oszd meg velünk kommentben!

Kapcsolódó videók

Álomtekercs készítés 2013 - Sorsolás nyertesei: 2013. január 10.

Hozzászólások (18 db)
Szombati Orsolya szerint:
Nos, akkor ki tart velem? :)
2013. 01. 04.
Nemes Bertalan szerint: Szia Orsi!
Én is pont a napokban találtam rá ugyanerre a hármas célkitűzési osztályra, bár ott nem volt szó a 21-ről meg, hogy hosszabb időre tegyük félre, de mindenképpen kipróbálom ezt amit te is használsz. :)
2013. 01. 04.
Szabó Ildikó szerint: Szia Orsi! Bár nekünk már megvannak azok, amiket nyerni lehet, de mi veled tartunk!:)
2013. 01. 05.
Szombati Orsolya szerint:
Szuper, Ildi! Várlak!
Ha esetleg Téged húzunk ki, akkor majd kitalálunk Neked valami mást kárpótlásképp, ok? :)
2013. 01. 05.
Szombati Orsolya szerint:
FIGYELEM!
Az első tekercs már fent van a facebook oldalunkon! :)
Hajrá Lányok és Fiúk, várjuk a továbbiakat is!

2013. 01. 05.
Jakab Gyöngyi szerint: Kedves Orsi! Én Vágytréképnek hívom, és évek óta készítettem egyedül, idén a lányommal egyszerre, de mivel az egy hetes Jonatánunk, is köztünk volt, én ugy elvarázsolódtam, hogy az én vágytérképemről "épp csak" a munka maradt ki...nem is értem. Ugyh. mindenképpen szeretném megcsinálni az idén, ezt a TI fajtátokat is, szükségem lenne rá! :)Köszönöm előre is, a tudatos és célirányos feladatot!

2013. 01. 05.
Ági szerint: Csak annyit mondanék, hogy ma leültem tervezni. Húzom napok óta..Rendet raktam a konyhában, és arra gondoltam amíg felkészülök szétnézek a neten. Most előttem van néhány filc, 21 db post it 3 szines A/4,egy flip chart lap, egy szalag, Spongle-t hallgatok és 13:51 van. Háhá :) Jó utazást mindenkinek ;)
2013. 01. 06.
Kata szerint: Kipróbálom!
2013. 01. 06.
Szombati Orsolya szerint:
Hajrá-hajrá! :)
ha készen vagytok, fotó, és jöhet a facebook-ra! Én is csak nemrég végeztem (16:50 van most)
2013. 01. 06.
Katalin Lengyel szerint: Kedves Orsi és kedves Mindenki,
Szeretném megosztani veletek a célkitűzés kapcsán kidolgozott prezentációmat. Minden vélemény, meglátás sokat számít! :D
Üdv, Kati, Kolozsvárról
2013. 01. 07.
Katalin Lengyel szerint: Itt a link a prezihez:
http://prezi.com/_yw-h1yx9o5w/celtervezes-template-bemutato/
2013. 01. 07.
Fanni szerint: Épp most fejeztem be, teszem is fel. És a füstölő helyett nyilván illóolajat párologtattam, természetesen a kedvenc kombinációmat! :)
2013. 01. 07.
Nagyidai Miklósné szerint: Nagyon jó ötlet! Az én tervem eltérő lesz, mivel ez egy "aktivista" munkának nevezhető. Az unokámat 2012. október 12-től én nevelem. Vele kapcsolatos tervemet szeretném ennek alapján elkészíteni. Köszönöm Andi
2013. 01. 10.
Szombati Orsolya szerint:

**************************************************
A Nyertesek a nyereményüket személyesen vehetik át a Sales Akadémia irodájában, Budapesten.
Előzetes egyeztetés céljából kérem Nyerteseinket, hogy jelentkezzenek az
ugyfelszolgalat (kukac) sales-akademia.hu címen.

Köszönöm, Szombati Orsi
***********************************************
2013. 01. 10.
Lengyel Katalin szerint: Hűha, nem hiszek a szememnek. :D Életem első nyereményjátéka ez, amikor a nevemet is kihúzva látom. Fantasztikus érzés. :)
Már csak egyetlen bökkenő van: a nyeremény személyes átvétele. :P Kolozsvárról kissé...
2013. 01. 10.
Szombati Orsolya szerint:
Katalin, kérlek, írj az ügyfélszolgálatra, és keresünk megoldást!

Köszi! Orsi
2013. 01. 10.
Mucsi Tina szerint: Hurra, de orulok, koszonom szepen!!:-)))
2013. 01. 14.
Verner Stela szerint: Szia Orsi. Egy korábbi bejegyzésben már írtál erről a módszerről. Akkor amikor azt olvastam meg is írtam a saját álom-cél listámat. Ezek közül IGEN már teljesültek dolgok :-).Akkor azt hittem hogy 5 évente írandó ez a lista. Ebből a mostani bejegyzésből úgy értelmeztem, hogy a 21 -es listát minden évben meg kell írni. Szóval minden évben 21 álom 5 évre?
2013. 02. 20.
Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Megjelent!
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Blog értesítő
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók