NYÍLT NAP: Ma e-mail kampányokkal kapcsolatban kérdezhetsz

2012.08.06. | Szombati Orsolya

Ismét itt a remek lehetőség, hogy kihasználd az alkalmat és segítséget kérj tőlem online értékesítési tevékenységed tökéletesítéséhez, javításához vagy könnyebbé tételéhez. 

Biztosan van a fejedben néhány olyan kérdés, ami a legtöbb kihívást okozza neked az e-mail kampányaid összeállításakor... 

A kép bal felső sarkában sok kicsi fehér papírrepölő van. A kép közepén egy nagyobb piros papírrepülő, A lép jobb alsó sarkában pedig egy postaláda, amelybe épp landolni készül a piros papírrepülő

Ezek közül a legfontosabbat, legnehezebbet vagy legösszetettebbet tedd fel nekem bátran!

A mai napon - vagyis augusztus 7-én -,  minden feltett kédésre válaszolok.

Sőt, a válaszokat (természetesen a kérdésekkel együtt) nem csak itt a Blogon olvashatod vissza, hanem később letöltheted egy összefoglaló tanulmány formájában is!

Szabályok:

  • Egy ember maximum egy kérdést tehet fel.

  • Kérdezni akár már most is lehet. "Élőben", azaz itt a Blogon augusztus 7-én délelőtt 10 és 13, valamint 14 és 17 óra között válaszolok. 

  • Kérlek, hogy a hozzászólás "e-mail címed" mezőjébe létező e-mail címet írj! Lehetőleg olyat, amit naponta olvasol is. Ne félj! Ezt csak én látom, az admin felületen, mások nem! Erre a címedre küldöm el Neked a Nyílt Nap összes kérdését és válaszát tartalmazó összefoglaló tanulmányt.

    (Ha mégis rossz címet írsz be, az azzal jár, hogy lemaradsz az összefoglalóról, aminek később biztos, hogy nagy hasznát veszed.)

Ragadd meg a lehetőséget és kérdezz bátran!

Ne feledd: Rossz kérdés nincs! Kérdésből csak két féle létezik: amit feltettek és amit nem! :) 

Véget ért a NYÍLT NAP!

Aki élt a lehetőséggel, annak köszönöm a remek kérdéseket! Aki lemaradt róla, annak üzenem: lesz még ilyen! Jövő tavasszal újra lehet kérdezni!

fekete-fehét kép, tajta egy fa aktóval, aminek a két szárnya lánccal van összekötve és lakattal lezárva

utóirat: Ha tetszett ez az ötlet, és szeretnéd, ha máskor is lenne ilyen, akkor egyszerűen csak nyomd meg a "Tetszik" gombot. Köszönöm!

Hozzászólások (44 db)
Foris Attila szerint: "Nyilt nap?" - imadom!!!

Nagyjabol mar kezdem erteni, hogy hogyan kell egy e-mail kampany bizonyos reszeit megirni. A legnagyobb gondom az, hogy ezek az apro reszletek nem igazan allnak ossze.

Sok marketingestol hallodtam ezt -azt, reszleteket, jotanacsokat, de a nagy kep, a "terv" meg nem allt ossze!

Tudom, hogy mindenkinek megvannak a maga technikai, titkos receptjei, ... ezert a kerdesem a kovetkezo:

Az elmult evek tapasztalatai alapjan, hogyan abrazolnatok a "tokeletes" e-mail kampanyt? - gondolok arra, hogy:
- milyen kulonbseg lehet bevezeto es egyebb kampanyok kozott?
- milyen surun kuldeni emaileket?
- milyen hamar kezdeni el egy bevezeto kampanyt?
- milyen aprobb fortelyok jottek be nektek?
- mi az amire a tobbseg nem gondol?
- stb....

Tudom, hogy kerdesem jo nagy teruletet fedd le, ha nem az egeszet! De azt is tudom, hogy nagyon sokan tudnanak ebbol profitalni!

Valaszt elore is koszonom!

Nagyon tetszik amit csinaltok es ahogy csinaljatok! Csak igy tovabb!


2012. 08. 07.
Leona szerint: Én a személyiségtípusok ismeretének hatékony és egyszerű technikai alkalmazására lennék kíváncsi egy kampányban.
2012. 08. 07.
Németh Márta szerint: Nagyon érdekesnek ígérkezik az összefoglaló. Megkaphatom én is? Köszönöm!
2012. 08. 07.
Nyúzó Eszter szerint: Szia!

Nekem kicsit a jogi háttérrel kapcsolatban lenne kérdésem. Nálunk bárki bármikor leiratkozhat róla, és természetesen betartjuk a jogszabályokat. Ellenben kell még másnak is eleget tennem? Kell NAIH felé jelentenem, hogy vevőink körének küldök e-maileket?

2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Kedves Csaba! Köszönöm a kérdéseket.
Általában véve is, illetve az e-mail kampányoknál is különösen fontos, a részletekre való odafigyelés. :)

Mivel több kérdést tettél fel, és itt a blogon mindenki csak egy kérdést tehet fel (lásd 1-es szabály!) választok azok közül, amiket leírtál, és arra válaszolok.

Számomra - és talán az olvasók számára is - az utolsó kérdés a legizgalmasabb.

Ma már nagyon sok forrásból tanulhatod meg az e-mail kampányaid összeállítását. Személyes véleményem szerint a hazai piacon az egyik legjobb ilyen tananyag Wolf Gáboré, az Instant Email Kampány.

Azonban van egy dolog, amit SEHOL nem tanítanak. Ami annyira kézenfekvő és annyira fontos, hogy ha figyelmen kívül hagyod, kapásból oszthatod el néggyel az e-mail kampánnyal kiaknázható bevételed összegét.

Ez pedig az, hogy egy-egy kampány során meg kell tudnod érinteni minden személyi9ségtípust.
Ha már követsz minket egy ideje, akkor tudod, hogy az én szisztémám szerint négy típus létezik: Pörgős, Elemző, Humán és Uralkodó. Róluk olvashattál már több alkalommal is itt, a blogon.

Namost: Amikor kampányt készítesz, vagyis megírod az eladási célú levélsorozatodat, akkor ösztönösen magadból indulsz ki. Olyan érveket vetsz papírra (monitorra) amik rád is hatnának, ha Te olvasnád a levelet.

Ez nagy hiba!

Ugyanis nem minden feliratkozód, hírlevél olvasód tartozik abba a típusba, amelybe Te! És ha nem érinted meg a tőled különböző típusokat is az üzeneteddel, akkor bizony ők nem fognak vásárolni, mert nem érzik azt,hogy hozzájuk szólna az üzeneted.
Ezért aztán érdemes egy-egy kampány során külön sorozatot készíteni minden típusnak.

2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Kedves Leona!
nagyon egyszerűen lehet alkalmazni az ügyféltipológiát az e-mail marketingben.

Van erre egy praktikus és logikus modell, aminek a lényegét leírom.

Először be kell azonosítani a hírlevél feliratkozóid típusát. Ennek mikéntjéről beszéltem például a Nyomulás Nélkül Eladás Ősi titka című hanganyagban (amiben Wolf Gábor faggatott erről a témáról. Ez a hanganyag Neked is megvan, a beszélgetés második felében volt szó erről.)

Ezután meg kell találnod azokat a kulcsszavakat, méghozzá minden típusra, amelyeket a kampányodba be kell építened. Össze kell gyűjtened, hogy a saját termékedet, szolgáltatásodat milyen érvekkel mutatod be a leendő vevődnek.

Például: ha monitort árulsz, akkor a pörgősnek a legújabb trendi változatot, az elemzőnek a hosszú élettartamú, 5 év garanciásat kell ajánlanod. A humánnak azt, ami kényelmes a szemnek, az uralkodónak pedig a strapabírót vagy az ütésállót. :)

Ezt követően meg kell írnod a kampányleveleidet és meg kell nézned, hogy ösztönösen TE melyik típushoz szólsz! Vedd észre a párhuzamot a leveleid stílusa és a saját típusod között! :)

Mi következik ebből? - Az, hogy többnyire "magunkhoz beszélünk", a saját típusunkhoz szólunk, és a többi típust meg sem próbáljuk meggyőzni.

Máris elsétáltunk a kampánnyal kiaknázható bevétel 3/4-e mellett!!!

Végül pedig át kell átírni a leveledet minden személyiségtípusra is, és jöhet az utolsó lépés: a Kiküldés
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Kedves Márta!

Igen, persze, természetesen lehet. Amennyiben van releváns kérdésed az e-mail kampányokkal kapcsolatban, tedd fel bátran ide.
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:
Kedves Eszter!

Ha ügyféladatbázist építesz, hírleveleket küldesz, vagy más módon személyes adatokat kezelsz adatvédelmi nyilvántartási számot kell igényelned.

Erről készült nemrég egy klassz összefoglaló a Webgalamb Blogján amit itt olvashatsz el:

http://www.chromeball.com/blog/index.php/jogszabaly-hirlevelkuldoknek
2012. 08. 07.
dr.Németh Gabriella szerint: Kedves Orsi! Vajon egy-egy e-mailkampányra vonatkozóan léteznek-e általános, objektív és mérhető (tehát mindenki részére irányadó) eredményességi mutatók? Én erre volnék kíváncsi, remélem ez sokakat érdekel rajtam kívül is. Köszönöm a válaszodat! Sok sikert kívánok!
2012. 08. 07.
Dom szerint: Szia Orsi! Az én kérdésem egy picit más jellegű, nem kapcsolódik szorosan a "kampányhoz", bár úgy gondolom, hogy az értékesítés fontos momentuma. Az én esetemben sokszor nem tudom telefonon megkeresni a leendő ügyfelet (hideghívás), mivel legtöbbször el sem jutok az illetékesig, annyira elfoglalt. A kérés az szokott lenni, hogy email-ben keressük meg a potenciális ügyfeleket, ám ezen megkeresésekre többnyire nem érkezik válasz. Van valami olyan tipped, amivel hatékonyabbá lehetne tenni az ilyen partnerek (általában cégvezetők) megkeresését?
Válaszod előre is köszönöm!
2012. 08. 07.
dr. Harsányi Edit szerint: Nekem az a gondom, hogy amikor megírom a levelet és beleteszem, a másik típus mondatait, akkor úgy érzem, hogy manipulálok, hazudok. Nekem ez nem őszinte. Pedig tudom, hogy a Gábor és a Te anyagaidat gondolkodás nélkül veszem meg akkor is, ha utána hónapokig nem érek rá meg hallgatni. De akarom, hogy meglegyen nekem. ezért megyek szívesebben a tréningre, mert azt biztosan betervezem. (Tudom, Gabi azt üzenné, hogy ne legyen 3 órás kikérdezés és akkor belefér:))) Te hogyan beszéled meg magaddal, hogy az is őszinte amit "másik nyelven" írsz, vagy ez másnak nem gond?
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Kedves Gabriella!

Sajnos konkrét számokat nem tudok mondani, mert ez nagyon sok tényezőtől függ. Néhány mankót azért tudok adni a jobb és eredményesebb kampányokhoz.

Az email kampányok sikerét növelheted azzal, ha

- személyiségtípusra szabod a leveleidet. (ezzel akár ötször nagyobb eredményt érhetsz el, mint a hagyományos módszerrel)

- nem egy emailben, hanem email sorozatban gondolkodsz. Tehát van bemelegítő emailed, infó csepegtető emailed, bejelentő emailed, kapunyitó emailed, sürgető emailed és kapuzáró emailed.
Illetve összekötöd a blogodon egy játékkal, a facebookon egy kampánnyal, készítesz videót, csinálsz a témába vágó interjút...

- rendszeresen hírlevelezel. Nagy hiba, ha valaki csak értékesítési célú leveleket küld, mert ezekről nagyon hamar leiratkoznak az olvasók. Két kampány között melegen kell tartani a listádat. Ezt pedig hírlevelekkel tudod megtenni.

Szerintem Nálad ezekben nincs hiba.

A konkrét saját statisztikáinkra visszatérve: Ezeket a nem publikus belső infókat a kizárólag a legjobb vevőinknek tartjuk meg. És mivel Te közéjük tartozol, ezeket szívesen elárulom, a VIP klubban, a zárt oldalon. (Erről egyébként pár nappal ezelőtt már kérdezett is valaki, úgyhogy az infó már bent van az oldalon)
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:
Kedves Dom,

kérdésed valóban nem ehhez a témához kapcsolódik.
Segítségül mutatok két lehetőséget, amivel orvosolni tudod a problémádat:

Ha nagyon kezdő vagy még: http://www.sales-akademia.hu/hu/tudastar-megrendeles/a-nyomulas-nelkul-eladas-titkos-technikai/3

Ha középhaladó szinten állsz az értékesítésben:
http://www.sales-akademia.hu/hu/tudastar-megrendeles/kampanyolj-es-gyarapodj/12

2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Kedves Edit!

Csak Te érzed manipulálásnak, mert kilépsz a saját komfortzónádból. Nem mást vagy igaztalan dolgot mondasz, hanem MÁSHOGY mondod ugyanazt a tényt. És nagy különbség!

Ne feledd: azok a mondatok csak Számodra furcsák és "életidegenek" - a másik fél számára AZ a hazai terep! :)

Sőt! Az olvasód még jobban is fog örülni, jobban fog figyelni a leveledre, és jobban fog bízni benned, ha azt érzi, hogy az Ő nyelvén beszélsz.

Gondolj csak az Enneagram tréningeken a szerepjátékokra!

Emlékszel, hogy volt, amikor az egyik szereplő azt mondta, hogy úgy érezte, "kitörik a nyelve", ha kimondja azt a bizonyos mondatot, míg a másik elégedetten nyugtázta, hogy "De jó, végre az én nyelvemen beszél!
2012. 08. 07.
Devecseri Mónika szerint: Kedves Orsi!
Pár éve igyekszem odafigyelni a marketingünkre, Wolf Gábor számos anyaga meg van, Navigátor előfizető is vagyok. Mindezt azért irom le, mert úgy érzem nem felkészületlenül igyekszem e-mailezni, hírlevelezni, kampányolni.
Táska nagykereskedelemmel foglalkozom, ahol a kereskedők a hírlevelekre, felvezető kampányokra úgy reagálnak, hogy "rizsa".
Sokszor mire a lényegre térnék olvasatlanul törölnek, mert őket "csak a lényeg" érdekli. A postán küldött anyagaim pedig a kukában landolnak.
Sokféle hírlevéllel próbálkoztam már (témát tekintve), mindegyiket csináltam folyamatosan, sajnos céltalanul.
Másik gondom, hogy a vevőim legnagyobb része 50+ korosztály, berögzült szokásokkal, "én mindent tudok" hozzáállással, sokszor internet, e-mail használata néklül.
Hogyan tudom (ha át tudom) az ő fejüket programozni, hogy olvassák is hírleveleim és mikor kampányolok az is célba érjen?
Válaszod előre is köszönöm!
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:
Kedves Mónika!

Először is gratulálok!!! Számomra mindig fantasztikus élmény látni, hallani az olyan cégvezetőkről, mint amilyen Te is vagy: aki folyamatosan tanul és fejleszti magát! Gábornál pedig nagyon jó kezekben vagy!

Kérdésedre válaszolva:
- a hírleveleidet érdemes úgy megírni, hogy izgalmas és érdekes legyen a nagykerek számára. Pont a napokban jelent meg Gábor Instant Hírlevél tananyaga, amit a napokban fejeztem be én is. Fantasztikus cucc, rengeteget lehet belőle meríteni. Gondolom, Neked is megvan már, ebből egy csomó tippet tudsz ellesni az izgi hírlevelekhez.

- én nem javaslom a "durr-bele-bumm" típusú online eladást, mert ezek nem hoznak túl jó eredményeket. Ha szeretnéd, hogy ne rizsának, hanem izgalmas dolognak éljék meg a kampányt a nagykereskedőid, akkor szervezz nekik játékot a blogon, kérd a véleményüket, tegyél ki beharangozóként egy olyan posztot, olyan témát, amiről tutira van véleményük és kérd meg, hogy írják meg ezeket! Kérdezd meg, milyen kérdések miatt forgolódnak álmatlanul este és válaszolj ezekre!

- a harmadik tippem, hogy ha már a tárgymezőt is személyiségtípusra hangolod, akkor sokkal (de sokkal!!!!) jobb eredményeket érhetsz el a megnyitásban és olvasásban.

- ha azt gondolják a hírlevél olvasóid, hogy ők már mindent tudnak, akkor bizonyítsd be okosan, hogy ez nem így van. Legyen egy állandó rovatod a hírleveledben, aminek az a címe, hogy "Tudta-e?" - és írj ide érdekességeket, amikről biztos, hogy nem tudnak! :)
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:

Rövid ebédszünet és folytatjuk. Addig is jöhetnek nyugodtan a kérdések!
2012. 08. 07.
Hegyi Arnica szerint: Ha nem terméked van, hanem pl. különleges szolgáltatásod (mondjuk, természetgyógyászati szakrendelés állatoknak), hogy állítod össze az e-mail kampányodat?

Nem hatékonyabb a Facebook megjelenés?
2012. 08. 07.
Horváth Judit szerint: Szia Orsi!
Először is köszönöm a kérdezési lehetőséget.
Hogyan tudom "rávenni" az embereket, hogy egy eladási célú hírlevél kapcsán ne/ ne csak az árat nézzék. A termékek máshol is megvásárolhatók, akciók ideje a gyártóktól függ, sokszor csomagokat létrehozva...
Előre is köszönöm a válaszodat :)
Judit
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Kedves Arnica!

Kampány összeállítás: Pontosan ugyanúgy, mint egy "nem különleges" szolgáltatásnál! Erre egy kicsit feljebb adtam egy lehetséges sablont, illetve pár tippet, amivel feldobhatod a kampányodat. Olvasd át a fenti kommenteket is!

A facebook-ot nem javaslom kizárólagos médiumnak, éppen azért, mert az NEM a TE kezedben van. Leállhat, lehet rajta üzemzavar, kiesés - erre már számtalan példa volt is. Nem túl biztonságos, ha a kampányod sikere, és ez által a bevételeid nem a TE kontrollod alatt van.

Inkább használd a saját médiumaidat (pl. hírlevél, weboldal) a szolgáltatásod értékesítésére, illetve kampánykor! A facebook-ot csak kiegészítő médiumnak vedd be az eszközeid közé!


2012. 08. 07.
Magdolna szerint: Szia!
Engem a hírlevelek tartalmi megoszlása érdekel. Hogy mennyi legyen az új témákról szóló értesítés, mennyi a reklám, a konkrét ajánlat, esetleg egyéb "iromány". Akár egy levélen belül, akár a levelek folyamában.
Köszönöm előre is! :)
Magdi
2012. 08. 07.
Diána szerint: Kedves Orsi!

Túl vagyok a 36 napos tanfolyamotokon ami szuper volt, sokat tanultan, főként azt, hogy van még mit tanulni. Én személyre szóló tanácsadással foglalkozom, kismamák, gyermeket tervezők számára. Szeretném őket jobban elérni, de nem találom a megfelelő formát. honlapon van ezzel kapcsolatosan, de a nézettsége alacsony jelenleg, valamint nincs lehetőség hírlevélre feliratkozni. Hogyan tudnám hatékonyabbá tenni a potenciális ügyfelek elérését. Az e-mail kampány megfelelő lehet ilyen feltétek esetén vagy valami mást javasolsz?
2012. 08. 07.
Gábor szerint: Kedves Orsi!

Én is köszönöm a lehetőséget. A következők lennének a kérdéseim:

1. Optimális esetben egy gyakorlottabb levélíró kb. hány órát szán arra, hogy egy jobbfajta hírlevelet összeállítson? Illetve érzésed szerint hogyan oszlik meg ez az idő a következő hírlevél-készítési fázisok között?: A) ötlet kitalálása, B) hírlevél szövegének megírása, C) hírlevélhez képek keresése, apróbb módosítása, hírlevél formázása, D) címzett személyek beállítása, kiküldés előtti végső ellenőrzés.

2. Szabad-e egy oktató jellegű cikk megírásán energiát megtakarítani (egyéb fontos feladatokra), ha azt egy 2000 fős lista helyett csak egy 200 fős listának küldjük ki?

3. Mennyire fontos a hírlevélben a rendszeresség? Ha valakinek a fogalmazáshoz minden hónapban adott mennyiségű idő áll a rendelkezésére, inkább szólítsa meg ritkábban az olvasóit, de akkor bővebb lére eresztve, vagy inkább többször, de kevésbé részletesen? Milyen gyakorisággal „kötelező” szerinted bővebb lére eresztett, „sztori” vagy „oktató” jellegű levelet küldeni az olvasóknak?

4. Mi az a maximális idő, amit tapasztalatod szerint két hírlevél kiküldése között büntetlenül ki lehet hagyni, anélkül, hogy az olvasó ne kezdené el elveszíteni az érdeklődését?

5. Szabad-e kis módosításokkal újra elsütni egy fontosnak gondolt, de egyébként csak a vevők „oktatását” tartalmazó hírlevelet? Ha igen, mennyi időnek (vagy hány kiküldésnek) kell eltelnie a két hírlevél között?

6. Ha egy új terméket vezetünk be, érdemes a „már csak egy napig rendelhető kedvezményesen” jellegű leveleinket is kirakni a honlapunk hírfolyamába? (Vagy ezzel csak teleszemeteljük a honlapunk tartalmát?)

7. Ha a hírleveleink között van egy olyan téma, ami 5-6-szor is visszaköszön, és szeretnénk neki a weboldalunkon új menüpontot készíteni, szerinted mit tartalmazzon az ehhez készített aloldal? Elegendő csak egy gyors felvezetés, és a hírlevél cikkeinek belinkelése, vagy érdemes a megírt cikkekből egy hetedik cikket készíteni? (Utóbbi esetben azért odarakjuk az oldal aljára a hírleveles cikkek linkjeit?)

2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Szia Judit, szívesen!

A kérdésedre a válasz eléggé összetett, ebből pár gondolatot kiemelek:

- először is, tedd összehasonlíthatatlanná az áraidat a konkurensek áraival. a saját csomagodhoz adj hozzá plusz elemeket, amelyeket a konkurensed biztosan nem ad hozzá (pl. kivitelezési tanácsadás, egy értékes összefoglaló: A 21 leggyakoribb hiba, amit az építkezők elkövetnek), de adhatsz kuponokat, összefoghatsz egy keresztmarketing partnerrel, és adhatod az ő termékét (vagy termékmintáját vagy szolgáltatását ajándékba).
Erről van egy rész a Nyomulás Nélkül Eladás című tananyagunkban.
http://www.sales-akademia.hu/hu/tudastar-megrendeles/a-nyomulas-nelkul-eladas-titkos-technikai/3

- de azzal is el tudod fogadtatni a magasabb áraidat, ha az ügyfeled szemében szakértőként pozicionálod magad. Ezt úgy tudod megtenni, ha két kampány között olyan híreket, hírleveleket kap tőled, amiből kiderül, hogy te vagy számára a legjobb választás, valamint ami alátámasztja, hogy a magasabb áraid mellé magas szakértelem és színvonalas kiszolgálás és ügyfélgondozás is párosul

2012. 08. 07.
Móni szerint: Szia Orsi!

Mik a tapasztalataid, hogy az olvasók milyen gyakori, s milyen hosszú kampányt "tűrnek" el? Ha hetente kapnak hírlevelet, akkor évi hány kampány fér bele, hogy ne érezzék azt, hogy csak el akarok adni?

Az is nagy kérdés számomra még, hogy ha egy időszakban több terméket/szolgáltatást is szeretnék értékesíteni, mert a szolgáltatás jellegéből adódóan szezonális, akkor azokat egymás után vagy egy kampányon belül érdemes-e megtenni?

Köszönöm a lehetőséget!!
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:
Kedves Magdolna!

Én azt a módszert követem, hogy minimum 10-15 hasznos, vagy inkább így írom HASZNOS hírlevél, és csak utána eladás. (vagyis a reklám)
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Kedves Diána!

Úgy érzem, a választ már Te magad is tudod, hiszen le is írtad. Talán csak egy kis megerősítésre van szükséged! :)

Az első és legfontosabb dolog, amit javaslok, hogy AZONNAL készíts egy feliratkozási lehetőséget! A feliratkozásért cserébe adj egy hasznos összefoglalót például arról, hogy mi az a 9 dolog, amit gyermekvállalás előtt mindenképp mérlegelni kell, vagy át kell beszélni a párnak.

E-mail kampányt csak SAJÁT listára küldj ki! soha ne használj internetről vagy máshonnan gyűjtött címeket vagy vásárolt listákat a kampányodhoz. Ez nagyon fontos! Az ily módon küldött leveleket nevezzük SPAM-nek, levélszemétnek, vagy kéretlen emailnek.

A weboldalad látogatottságát például bloggal, a blog facebook-on történő népszerűsítésével vagy adwords hirdetéssel tudod növelni.
2012. 08. 07.
Kisvárdai Zsuzsanna szerint: Az én "vásárlóim" elsősorban a gyerekek (gyermek nyelvoktatás), viszont a szülőknek adok el első körben. Mivel a gyerek személyisége nem egyezik a szülőjével, hogyan szólíthatom meg őket "közösen"?
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:

Kedves Móni!

A saját tapasztalataim szerint egy optimális kampány nem hosszabb 10 napnál. Ebben benne van, hogy a sales előtt előtte egy héttel kiküldöd a beizzítós és az infócsepegtetős leveleket. . Aztán jöhet a sales kampány, aminek optimális időtartama 5-7 nap Ez alatt az idő alatt nem gond, ha naponta, kétnaponta kapnak a feliratkozóid levelet.

Ez a modell persze csak akkor tud működni, ha két kampány között melegen, frissen, aktívan tartod a listádat.

Ha egyszerre két dolgot szeretnél értékesíteni, azt semmiképp se tedd közvetlenül egymás után! Mindenképp legyen legalább 4-6 hét kampánycsend a listádon. Esetleg gondolkodhatsz azon, hogy upsell-ként tudod-e értékesíteni a második terméket a vevőid felé.

Én évente maximum 3-5 komolyabb, összetettebb kampányt javaslok.


2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:

Kedves Gábor!

Hopp, majdnem átsiklottam a kérdésed felett. Pedig szívemhez oly közel álló témával foglalkozol :)

Nagyon sok kérdést tettél fel, aminek részletes megválaszolása már-már kimerít egy két órás konzultációt is. Ezek közül választok egyet és arra adok Neked egy lehetséges megoldást.

A hármas (és négyes) kérdésedre a válasz:

A hírlevélben NAGYON fontos a rendszeresség. Ha egy olvasóhoz 2-3 hónapon keresztül nem kommunikálsz, akkor azt már elveszettnek tekintheted. Én azt mondom, ha kevés időd van hírlevél írásra, akkor inkább keveset írj, de az legyen rendszeres! Neked az „ÉdesKeddes” hírlevél szinte adja önmagát  Hírlevélen belül variálhatod a fő típusokat: sztori, esettanulmány, interjú, tanítás, motiválás, satöbbi.

Neked szerintem fontos lenne a heti rendszerességű hírlevél! illetve Nálad még egy havi is belefér „A hónap kedvenc terméke” címmel. Szépen szoftosan, nem nyomulva felhívni az olvasóid figyelmét valamely csábító újdonságotokra és okosan átterelni őket a webshopba. Ha nem megy a hetente írás, akkor maximum (de tényleg maximum!) lehet két hetente is.

2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Kedves Zsuzsanna!

Imádom a weboldalad dizájnját! Szuper!

A válasz a kérdésedre annyira egyszerű, hogy talán ezért sem jutott eszedbe: NEM a gyerekek személyiségtípusát kell ilyenkor nézned, hanem a szülőét, aki dönt.

Neki kell tudnod megfogalmazni a "Miért épp hozzánk írassa be gyermekét?" kérdésre a választ!

Láttam, letöltötted a bal oldalról az Ügyféltípusok tanulmányt, abban van pár jó ötlet! Sok sikert!
2012. 08. 07.
Móni szerint: Orsi, köszönöm a választ.

Sajnos a két szolgáltatás egymásra épül, az egyik a vizsgára felkészítés, a másik a gyakorlat szerzése, viszont a kettő időben egyszerre fut.
Tudom, mehetne külön listára a kampány, de úgy aránylag, még kevés emberhez jutna el, így ki szoktam küldeni a teljes listára is. Így mit javasolsz?

Köszi
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Móni, üdv újra! Akkor mint Sales Akadémia VIP ügyfélnek, írom is a választ a kérdésedre:

Két egymásra épülő lehetőséget látok. Első rész:

1. Hirdesd meg a felkészítést és add el upsellként a a gyakorlati munkát is!

Ennek az az előnye, hogy a fizetőképes és fizetni hajlandó vevőidet egy jó ajánlattal könnyebb meggyőzni, hogy vegyék meg a kiegészítőt. Hátránya, hogy a másodikról csak azok értesülnek, akik az elsőt is igényelték.

De itt jön a második rész:

2. Hirdesd úgy a gyakorlatot egy, maximum két héttel később, mintha ez egy egyszerűbb szolgáltatás lenne és CSAK azoknak küldd ki, akik az upsell-es kampányban nem kérték ezt a részt. (lowsell)

Így azokat is meggyőzheted, akik felkészítést nem kérnek, csak gyakorlati munkát. Viszont nem veszíted el azokat sem, akiket a felkészítés is, vagy a felkészítés ÉS gyakorlat is érdekel.

A részletekről nyugodtan kérdezz a VIP klubban! Tudod: ott még több gyakorlati segítséget kaphatsz. :)


2012. 08. 07.
Horváth Ildikó szerint: Szia Orsi!
Én is kihasználom a kérdezős lehetőséget. :) Köszi előre is. :)

Árajánlat kiküldésekor (Fogászat ugyebár) te minden esetben (minden ügyféltípusnak) írnál bele határidőt, hogy meddig érvényes az ajánlat? Én sokáig írtam bele, de nem nőtt emiatt számottevően a pácienseim száma. (Mondjuk most már tudom, hogy sok más tényező-pl. ügyfél típusa) is hozzájárul az ajánlat sikerességéhez.

Köszi előre is és puszi:
Ildikó
2012. 08. 07.
Máthé Fanni szerint: Teljesen kezdőként hány hírlevél feliratkozónál (/Facebook rajongónál) érdemes elkezdeni az első kampányt? Hogy értelme is legyen...
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:
Szia Ildikó! Már vártalak :)

Én minden esetben javaslom, hogy tegyél bele határidőt!
Persze minden típusnak kicsit máshogy fogalmazva, de legyen ott, hogy az ajánlat meddig érvényes. Ellenkező esetben kényelemre és halogatásra neveled a listád, vagy az ügyfeleid hogy: Minek döntsek most? Ez az ajánlat élni fog három hónap múlva is.


2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:
Kedves Fanni!

Amikor a Sales Akadémia idult, akkor az első hírlevél csak egy szűk 150 fős listának ment ki. Én azt javaslom, hogy ne azt nézd, hogy mennyi feliratkozód van! Akár egynek is írj szívvel-lélekkel!

És kezdd reklámozni az oldalad! :) Ha egyelőre nincs rá keret, akkor egy "Küldd tovább, ha hasznos volt!" a leveleid végén is több, mint a semmi.

A facebook rajongókat én nem javaslom, hogy egy kalap alatt kezeld a hírlevél listáddal. Max a facebook-ról terelgesd őket át szépen a weboldaladra és iratkoztasd ott fel őket!
2012. 08. 07.
Szöllősi Szabolcs szerint: Kedves Orsolya!

A téma felvetés tökéletes volt! Az én kérdésem: találkoztatok-e már a videó hírlevéllel, videóemail kampányokkal?
2012. 08. 07.
Koros Lajos szerint: Talan meg beferek, hiszen mar rovidesen 17,00 ora... :o) Az en kerdesem: hogyan kampanyoljon es mivel egy eskuvoszervezo ceg? Itt nincs visszatero ugyfel, itt csak "elso ugyfelek" vannak, akiket rogton, elsore meg kell gyoznod... Koszi a valaszt! Lajos Szlovakiabol
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint: Szabolcs, igen, találkoztam már ezzel az eszközzel.

De a rendszeres használatát nem tartom sem jónak, sem hatékonynak. Épp ezért mi magunk nem alkalmazzuk és az ügyfeleinknek nem is ajánljuk, hogy csak video-emailben tartsanak kapcsolatot a feliratkozóikkal...

Először úgy értelmeztem, hogy a videó hatékonyságára kérdeztél rá a sales folyamatban. Kampány célokra kiválóan alkalmas a videó, illetve alkalmas videós leckékhez is. De a rendszeres video-emailezést én magam nem támogatom és nem is javaslom.

2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:
Kedves Lajos, igen beleférsz még, a Te kérdésed lesz az utolsó. Mindjárt válaszolok!
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:

Lajos, gondolom, az esküvőszervezés egy olyan téma, ami jóval hamarabb indul, mint maga a megvalósítás - Legalább is az én tapasztalatom az esküvővel kapcsolatban ez :)

A Te feladatod: a honlapodra érkező látogatót rá kell venned, hogy hagyjon maga után nyomot, vagyis adja meg az email címét.

Ezután érdekes, izgalmas hírlevelekkel be kell bizonyítanod, hogy Te vagy az esküvőszervezők között a számára legjobb választás (praktikus tippek, tanácsok, buktatók kommunikálása)

majd jöhet a sales: Először kideríteni, melyik típusba tartozik, az olvasód, azután pedig egy remek ajánlatot tenni számára, hogy Téged bízzon meg a szervezéssel!

És persze maga az "esemény" után is van egy csomó lehetőség arra, hogy az ügyfélből ajánlót, és abból még több megrendelőt varázsolj, de ez már egy másik nap témája.
2012. 08. 07.
Szombati Orsolya szerint:
************************************

Köszönöm szépen a remek kérdéseket mindenkinek! Remélem, elégedettek vagytok a válaszokkal.
Sok sikert kívánok Nektek a sikeres email kampányaitokhoz!

NYÍLT NAPOT EZENNEL LEZÁROM

Szép délutánt Nektek!
Üdv, Orsi
************************************

2012. 08. 07.
Koros Lajos szerint: Kedves Orsolya! Koszonom a valaszt!
2012. 08. 07.
Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Megjelent!
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Blog értesítő
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók