Minden csak nézőpont kérdése!

2016.03.18. | Szombati Orsolya

Tegnap este egy nagyon különleges élményben volt részünk a csajokkal. Orsi néhány hónappal ezelőtt személyesen is megismerte Hozleiter Fannyt, azaz Mosolykát. Biztos volt benne, hogy ezzel a fantasztikus lánnyal nekünk is találkoznunk kell. Így jutottunk el Fanny Pillanatcsilag estjére…

9-10 éves kislányként nagyon tudtam unatkozni a nyári szünetekben. Lődörögtem a házban, nyúztuk egymást a húgaimmal és fogalmam sem volt, hogy mit kezdjek magammal. Aztán elkezdtem olvasni, és ezzel új világok nyíltak meg a számomra.

Minden regény, minden történet egy-egy élet. Ez tanított meg arra, hogy rengeteg nézőpont van. Mindennek lehet a jó és rossz oldalát is nézni. Az már csak rajtunk múlik, hogy melyiket figyeljük, melyik mentén haladunk.

Amikor már idősebb lettem, személyes példákon keresztül tapasztalhattam meg, hogy milyen sokat jelent az, hogy honnan nézzük a dolgokat.

Van barátnőm, aki 14 éves korától dolgozik iskola mellett, hogy előteremtse azt, amire vágyott. Tőle sosem hallottam, hogy ez túl nehéz, vagy felesleges csinálni. Volt olyan ismerősöm, aki állandóan csak panaszkodott. Mindene megvolt, amire én valaha vágytam, de soha semmiért nem volt hálás, és egyszer sem láttam elégedettnek.

Ekkortájt olvastam először Mosolykáról, azaz Hozleiter Fanniról a neten. Az interjú készítői persze szándékosan rendkívül figyelemfelkeltő címet adtak az írásnak, azonnal kattintottam…

Ott volt egy fotó erről a vidám lányról, akinek a szeméből annyi életöröm sugárzott, amit nem tudtam hova tenni.

Ugyanis Fanny története nem hétköznapi. Alig másfél évesen diagnosztizálták nála az izomsorvadást. Hamar tolószékbe kényszerült, és 15 éves volt, amikor megtalálta a róla szóló orvosi dokumentumokat. Azt írták benne, hogy talán 3 éve van még hátra…

Te mit tennél ebben a helyzetben?

Egyszer egy regényben olvastam, a következőt: Egy cigányasszony jósolt az előtte álló férfinak a tenyeréből. Elmondott neki mindent az életéről: ennyi gyereked lesz, nagy változások előtt állsz, különleges dolgok fognak megtörténni veled… A férfi azt akarta, hogy mondja meg neki, hogy hány évet fog élni. Erre a cigányasszony azt válaszolta, hogy azt nem árulhatja el neki, mert ez sötét árnyékot von az életére, és mindig a hátralévő napokat számolgatja majd…

És Fanny ott állt a kezében ezzel a papírral…

számolta, hogy az hány hónap, hány nap, hány óra, perc és másodperc, ami az orvosok szerint, még neki adatott. Minden joga meg lett volna rá, hogy fogja ezt a sötét árnyékot és magára húzza, mint egy lepedőt.

Elsüllyedhetett volna az önsajnálat mocsarába, de úgy döntött, hogy Ő ennél sokkal-sokkal többet akar. És többre is képes!

„Inkább készítek egy bakancslistát!”

Fanny elgondolkodott az egész addigi életén és döntött: neki nem már csak 3 éve, hanem még 3 egész éve van hátra –az orvosok szerint- amibe mindent bele kell sűrítenie, amit csak lehet.

Ekkor döntötte el, hogy nem egyszerűen teljesíti a pontokat azon a listán, hanem minden erejével és igyekezetével a végletekig megéli azt. Amikor fagyit eszik, nem azon elmélkedik, hogy mi dolga van még aznap, hanem az ízre koncentrál. Az élményre, a pillanatra.

Carpe diem!

Ezt a jól ismert mondatot egyszerűen rosszul fordították anno. Nem azt jelenti, hogy élj a mának. Ez féktelenséget, meggondolatlanságot jelent. „Nincs is holnap” hozzáállás. Helyesen így hangzik magyarra fordítva ez a mondás:

„Éld meg a mát!”

Tehát hozd ki a legtöbbet az adott napból. Éld meg a tovatűnő pillanatot, és adj teret a vágyaidnak, a céljaidnak, az örömödnek.

Ez Fanny jelmondata is lehetne.

Hiszen így keveri az élete lapjait. Megtanulta, hogy nincs oka arra, hogy halogassa a döntéseket, és arra sincs, hogy féljen. Mindent meg is tett, amelyre valaha vágyott: leérettségizett, dolgozik és dolgozott, férjhez ment, írt 2 könyvet, és emelt fővel visel és viselt minden csapást, amit őt érte, mert:

„Semmit sem olyan könnyű megváltoztatni, mint a hozzáállásomat.”

Gondolj bele, hogy mennyire pozitívan kell látnod az életet ahhoz, hogy egy ilyen betegséggel, és folyamatosan emelt fővel viseld mindazt, amit a sors/Isten/ az univerzum rád mér…

Fanny életének egy különösen nehéz és kétségbeejtő helyzetében születtek meg a „Te döntesz bögrék.” Ezek a kedves tárgyak nem csak őt segítették ki akkor, hanem reményt adtak és adnak mindenkinek a mai napig, akik ismerik a történetét.

Már tudom, hogy mit jelent az, hogy „én döntök.” Rajtam múlik a boldogságom.

A legszebb…

Fanny egy igazán gyönyörű lány, fantasztikus karizmával, humorérzékkel és olyan kitartással, ami Őt bármire képessé teszi.

Tegnap, ahogy ott ültem és hallgattam, a problémáim teljesen új színben tűntek fel előttem. Megértettem, hogy sokkal többre vagyok képes, mint amit gondolok magamról. Általában elégedett vagyok az életemmel, de az este eszembe jutott még 1000 dolog, amiért hálás lehetek.

Mindig van kiút, mindig van tovább.

Fanny ma 28 éves férjezett nő. A szüleit már elvesztette. És most ott mosolyog a színpadon, és elmeséli azt, hogyan él Ő. Beszél a terveiről, az álmairól. A filmről, amelyet el fog készíteni. A legnagyobb vágyáról, hogy ő egyszer két lábon fog járni, hogy nem kell majd mindig tolószék…

Ott ülök a hátsó sorban, szinte már nem is hallgatom, hanem érzem azt, amiről beszél, és én nem remélem azt, hogy Ő egyszer járni fog a saját két lábán, hanem tudom.

Mert ha valaki képes rá, akkor az Ő.

Hozleiter Fanny, Mosolyka: több, mint inspiráló személyiség. Példakép. A szó legnemesebb értelmében. És nagybetűs NŐ. Iránymutató cselekedetekkel, legyőzhetetlen vágyakkal. Fanny már döntött, most én is döntök.

Mosolyka, örülök, hogy ismerhetlek!

Kattints a ide, és nézd meg Mosolyka oldalát! :) Támogasd Te is a következő nagy álmát: a Pillanatcsillag filmet! Tekintsd meg a kedvcsináló videót, és segíts egy kisebb összeggel, hogy megvalósulhasson!

Klikk ide! 

Hozzászólások (0 db)

Ehhez a bejegyzéshez még nincs hozzászólás. Legyél Te az első!

Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Megjelent!
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Blog értesítő
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók