Interjú: Siker és emberismeret. Van összefüggés?

2011.06.03. | Szombati Orsolya

Vendégünk a Sales Blogon Nagy Krisztina karriermarketing tanácsadó, a www.palyamarketing.hu háziasszonya, aki marketinges és reklámos eszközökkel, és szemlélettel támogatja az elszánt karrierépítőket. A Pályamarketing programot azért hozta létre, hogy megmutassa, a tudatos építkezés és a marketing milyen sokat segíthet, hogy elérjük a karriercéljainkat.

Krisztinával egyébként találkozhatsz majd a 2011. június 23-24-i emberismereti-önismereti tréningünkön is, ahol személyesen is felteheted neki a karriereddel kapcsolatos kérdéseidet.

Szombati Orsolya: Kriszta, szerinted hol találkozik az emberismeret és a marketing? 

Nagy Krisztina: A marketingesek már évtizedek óta arra törekszenek, hogy minél jobban megismerjék az embereket, hiszen ennek segítségével tudják egyre jobban testreszabott ajánlatokkal és kommunikációval bombázni a célcsoportjukat. Ha ismerjük az embert, tudjuk, hogyan működik, mit szeret, mi kelti fel az érdeklődését és ha ezeket használjuk is a gyakorlatban, akkor nagyobb esélyünk van rá, hogy eladjuk neki a termékünket vagy szolgáltatásunkat. 

Szombati Orsolya: Ezt a tudást vajon a karrierépítés során is fel lehet használni?

Nagy Krisztina: Naná! Az első lépés természetesen mindig az önismeret. Ha ismerem magam kívül-belül, akkor olyan állásokra fogok pályázni,  ahol olyan munkát tudok végezni, amiben a maximumot tudom nyújtani. Ami illeszkedik az egyéniségemhez, a képességeimhez, az értékrendemhez és az elvárásaimhoz. Ezáltal a cégnek is hasznára válik, ha velem dolgozik. Win-win.

A második lépés persze az, hogy másokat is ismernem kell. Ha már tudom, hogy kinek kell eladnom magam, akkor máris visszakanyarodunk az előző marketinges kérdéshez. 

Ha tudom, hogy kinek küldök pályázati anyagot, ha tudom, hogy milyen típusú emberrel ülök szemben egy interjún, akkor a gyakorlatban kell alkalmaznom az emberismeretemet. Olyan szavakat, kifejezéseket kell használnom, - méghozzá tudatosan, ha az a célom hogy elnyerjem az állást -, amire a másik "vevő" lesz. Ez azt jelenti, hogy úgy kell tudnom tálalni magamat és a mondanivalómat, hogy az a másik fél számára könnyen befogadható és szimpatikus legyen. 

Szombati Orsolya: Alkalmazol jelenleg valamilyen tipizáló módszert? 

Nagy Krisztina: Aktívan és tudatosan nem használok még ilyet. Általában inkább az első néhány percben figyelek, és a beszélgetőpartnerem kommunikációjáhpz és viselkedéséhez igazítom a sajátomat. Persze jobb lenne, ha ennél sokkal tudatosabban működne a dolog, és szerintem a ti tréningetek ebben sokat segít majd nekem.

Szombati Orsolya: Mi az, ami miatt eljössz a június 23-24-i emberismereti-önismereti (Enneagram) tréningünkre? 

Nagy Krisztina: Két dolog miatt is. Egyrészt nekem jó, ha hamarabb felismerem, hogy egy potenciális ügyféllel valóban érdemes-e elkezdeni együtt dolgozni vagy sem. Ezzel mindkettőnknek sok időt, energiát, pénzt tudok megspórolni. Ha gyorsan kiderül, hogy ő még nincs készen egy ilyen programra, vagy nem olyan a személyisége, hogy végig tudja csinálni, akkor mindketten jól járunk.

A másik pedig, hogy az itt szerzett tudást az ügyfeleim programjába is beleszőhessük. Ahogy korábban említettem, nem mindegy, hogy kinek milyen pályázati anyagot küld majd ki, hogyan fog kommunikálni egy interjún. Tehát az ügyfeleimnek is hasznos lesz, ha ilyen oldalról is tudom őket támogatni.

Miben látod, hogy pluszt tud adni az eddig használt módszereidhez? 

Nagy Krisztina: Kiküszöbölhető vele az a fajta vakrepülés, amikor egy marketing anyagot a potenciális ügyfél ismerete nélkül, csupán feltételezésekre alapozva raktunk össze. Valóban testreszabott ajánlatokat, pályázati anyagokat fognak tudni készíteni az ügyfeleim a leendő munkáltatójuk számára. Ennél hasznosabb dolgot nemigen tudok elképzelni a marketingben és a tudatos karrierépítésben.

Kriszta, köszönöm az interjút! Kívánom neked, hogy haszonnal forgasd azt a tudást, amelyet a tréningen kapsz tőlünk.

Az emberismereti-önismereti tréningre holnaptól (június 7-től) lehet jelentkezni.

Nézd meg Te is, miről lesz szó a tréningen!

Klikk ide: http://www.sales-akademia.hu/hu/treningek/kurzusok/on-es-emberismeret-trening-enneagram

Van kérdésed Krisztához? Ha igen, itt bátran felteheted.

Hozzászólások (0 db)

Ehhez a bejegyzéshez még nincs hozzászólás. Legyél Te az első!

Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Megjelent!
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Blog értesítő
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók