Így szerezhetsz örömöt a különböző típusú ügyfeleidnek!

2012.11.29. | Szombati Orsolya

Itt az idő, hogy megköszönd üzleti partnered egész évi figyelmét, 4 féle út, 4 biztos recept!

Közeleg a karácsony, de ötleted sincs, mivel köszönd meg üzleti partnered eddigi bizalmát? Ha idén valami nagyot akarsz dobni, most megmutatjuk Neked, hogyan tedd meg a legmegfelelőbb lépést üzleti partnereid felé!

Természetesen, a tanácsaink most is ügyféltípusra szabottak lesznek, hiszen nem mindegy, hogy HOGYAN köszönöd meg ügyfelednek a veled való egész éves munkát!

Amennyiben még nem olvastad volna, ajánlom figyelmedbe egy korábbi írásunkat is, amit itt találsz:

http://www.salesakademia.hu/hu/sales-blog/4-tuti-karacsonyi-tipp-hogy-mosolyt-csalj-ugyfeleid-arcara/105

A Pörgős ügyfél - így fejezd ki hálád neki

Ha ügyfeled lendületes, Pörgős típus, akkor biztos, hogy szívesen fogadja Tőled az év végi pozitív visszacsatolást. Legyen szó egy elektronikus köszönőlevélről, képeslepról vagy szóbeli dicséretről, személyes eredményeit, sikereit megemlítve kedvesebbet nem is mondhatnál neki.

Vedd számba azt is, mi az, amit közösen értetek el az év során, és fejezd ki köszöneted az Ő ebben való közreműködéséért!

Ha anyagi kereted is maradt még az év végére, az alábbiakban adunk pár tippet, hogy mosolyt csalj Pörgős ügyfeled arcára.

Mivel nyűgözheted le?

Például egy exkluzív éttermi vacsorameghívással. Mivel a Pörgős típusok szeretik a trendi dolgokat, így könnyen lenyűgözheted ügyfeledet küllemében díszes, trendi ajándékokkal!

Mi az, amit semmiképp se tegyél?

Kerüld ajándékozásnál a sápadt színeket és a visszafogott, minimal dizájnt! Egy Pörgős típus a vibráló, élettel teli dolgokat kedveli. Elsősorban divatos és népszerű dolgokkal lepd meg őt, és meglátod, egy életre szóló élményt szerzel neki!

Swarowski kristállyal díszített, szív alakú pendrive-ojk

Ajándéktippek

Swarowski kristályos toll, díszes naptár, dizájnolt levélbontó kés, üzleti bestseller könyv. Pörgős ügyfeled elégedett mosolya garantált lesz!

Az Elemző ügyfél - így fejezd ki hálád neki

Egészen más a helyzet, ha ügyfeled az Elemzők táborába tartozik.

Nála inkább néhány kedves sor, vagy egy képeslap dukál karácsonyi ajándék helyett, amiben megköszönöd eddigi bizalmát. Semmiképp se érzelgős levelet írj, részesítsd inkább előnyben a lazább, de mégis hivatalos keretek között mozgó kommunikációt!

Ha emellett meg is szeretnéd lepni valamivel kedves Elemző partneredet, semmiképp se egy kifejezetten személyes, vagy magad által ajándék legyen az első gondolat a fejedben! Hiszen tudod: az Elemzőknél az üzlet és a magánélet szinte soha nem keveredik.

Tölltőtoll készlet, visszafogott fekete-szürke színben, díszdobozban

Mivel nyűgözheted le?

Aminek mindenképp örül, az egy üveg jó bor, egy határidőnapló vagy egy márkás, de semmiképp sem feltűnő toll vagy tollkészlet. Ez utóbbiaknak jó hasznát veszi munkája során, ami elsőszámú fontosságú „listája” tetején.

Mi az, amit semmiképp se tegyél?

Ha még nem vagytok olyan viszonyban, semmiképp ne feszegesd az üzleti határokat! Ne kérdezősködj részletekbe menően az ünnepi tervei felől, ne kérdezd a családjáról, vagy hogy kinek mit ajándékoz! Ezt ugyanis tolakodásnak veheti. Maradj inkább "semleges" terepen: érdeklődj  arról, hogyan tölti az ünnepeket, vagy hogy dolgozik-e két ünnep közt.

A Humán ügyfél - így fejezd ki hálád neki

Ha Humán típusú parteredet szeretnéd meglepni év végén, e-mail vagy képeslap helyett egy telefonhívással vagy egy személyes látogatással tudsz leginkább örömet okozni neki.

Mivel nyűgözheted le?

Ha a kedves szavak mellett valamit vinnél is ügyfelednek, ő lesz az, akit egy személyes ajándékkal azonnal levehetsz a lábáról! Legyen az egy saját készítésű névjegykártyatartó, egy mintás virágcserép vagy akár egy finom, saját kezűleg készített sütemény. Egészen biztos, hogy a szemei csillogni fognak az örömtől!

Fehár virágcserép, rajta arany cirádás-mintás szalvétából kivágott díszítéssel

Mi az, amit semmiképp se tegyél? 

A humán típusú emberek nem szeretik a személytelen dolgokat. Próbálj ennek még egy friss ismeretség esetén is ellenállni és kideríteni, mi az, amit kedvel! Végső esetben egy személyes hangvételű telefonhívás még egy személytelen tárgyat is kenterbe verhet!

Az Uralkodó ügyfél - így fejezd ki hálád neki

Ha üzleti partnered domináns, Uralkodó típus, semmiképpen se egy hízelgős levélben köszönd meg egész éves bizalmát! Egy telefonhívás nála is bejön, ám ha ezt az utat választod, mindenféle mézes-mázosság vagy nagy szavak helyett helyett, egyszerűen csak köszönd meg, hogy Téged választott üzleti partnerének. És mondd el, hogy mennyire megtisztelve érzed magad emiatt.

Mivel nyűgözheted le?

Ha egy jól szabott ajándékkal szeretnéd ügyfeled bizalmát magadénak tudni a jövőben, semmiképp se filléreskedj! Részesítsd előnyben a személyiségéhez illő színvonalat: Legyen az egy méregdrága éttermi vacsora, egy hatalmas buli, egy díszes szivardoboz, vagy egy exkluzív színházest. Az év végi „befektetésed” kamatostul megtérül majd. Ha kézzel fogható dolgokra törekedsz, helyezd előtérbe a márkás, minőségi és masszív tárgyi ajándékokat.

Mi az, amit semmiképp se tegyél?

Ne menj rá a középszerű dolgokra és mindenképp kerüld a trendi, telitűzdelt, animált képeslapokat!

Hogyan ismerd fel, hogy melyik típusba tartozik az ügyfeled?

Ha követsz miket egy ideje, akkor már biztosan otthonosan mozogsz ebben a témában. Hisz erről számtalanszor írtunk már a blogban, illetve több ingyenes tanulmányt is letölthettél az oldalról.

Ha még nem vagy 100%-ig biztos abban, hogy üzleti partnered melyik típusba tartozik, segítségül itt egy gyors karácsonyi Ügyféltípus „check lista”, hogy kiderítsd, melyik típust kell becéloznod év végén!

Pörgős

ügyfél

Elemző

ügyfél

Humán
ügyfél

Uralkodó ügyfél

egy igazi energiabomba

a legújabb, legtrendibb dolgok művelője

sikerorientált

eredményeivel kitűnik szakmájában

mindig mérlegel

üzleti döntéseiben nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lehető legtöbb információt gyűjtse be

munkájában precíz

minden részletet megvizsgál

partnereivel közvetlen

számára fontos a személyes kapcsolat

mindig megkérdezi, „mi újság otthon?”

mindig határozott és szókimondó

irodáját saját kis birodalmának tekinti

sosem kér, inkább utasít

Átadom Neked a szót...

Te is érezted már magad feszengve egy nem megfelelően időzített, kivitelezett köszönetnyilvánítás során? Esetleg Te voltál az az ember, akit a legrosszabb oldalról közelített meg üzleti partnere?

Volt olyan tapasztalatod is, amikor annnyira eltalálta az ízlésed az üzleti partnered?

Írd meg kommentben!

És ha tetszett a cikk, kérlek fejezd ki ezt a "Tetszik" gombbal! Köszönöm! :)

 

Hozzászólások (7 db)
Vajthó Gábor szerint: Mese nincs, úgy látszik, az Orsik jók!
2012. 11. 29.
dr. Harsányi Edit szerint: Nagyon örültem neki!!! Még a családtagok reakcióit is látom magam előtt. Biztos előveszem még ezt a cikket!!Köszönöm!
2012. 11. 29.
dr. Németh Gabriella szerint: Gratulálok a cikkhez! Szerintem, ha egyre többen alkalmaznák a tudást, melynek birtokában vagytok, akár meg is szűnhetnének a viták a Földön... (És akkor nekem sem lenne munkám :) ) Hihetetlen, hogy még az ajándékozás örömét is tudjátok fokozni!!! Vajon mi mindenre jó még az Enneagram...?
2012. 11. 30.
Dalnoki Dóra szerint: Nincsenek véletlenek...
Jegyzetfüzetemmel és tollal a kezemben elkezdtem összeírni, hogy az év végi céges elismerő ajándék mellé, melyik munkatársnak, milyen köszönő levelet írjak.
aztán megláttam, hogy mi a mai bejegyzésetek:)
Ez alapján újra átfutottam, kicsit át is írtam... köszönöm Szuperek vagytok ismét!

2012. 11. 30.
Horváthné Dunaveczki Leona szerint: A cikk nagyon tetszett és a végén az a kifejezés, hogy "átadom a szót", ez egy tök jó fordulat:) A képfeliratozásért ismét hála. Ebben az évben indultam el a vállalkozás felé vezető úton és most olyan jó volt visszagondolni, hogy azóta kiket ismertem meg, milyen kapcsolatok születtek és elkezdtem azon is agyalni, hogy vajon ki melyik típusba sorolható. Hirtelen olyan karácsonyi hangulatom is lett:) A kérdésre szívesen válaszolnék, de még nem voltam olyan szituációban, hogy köszönetet kaphattam volna partnerektől, mert tavaly még nem is létezett senki, akivel bármilyen formában üzleti kapcsolatban lettem volna. Még ha csak majdnem vállalkozó vagyok, akkor is már elmondhatom, hogy az idén lettek nagyon is gyümölcsöző ismerettségek, akiknek sokmindent megköszönhetek.

2012. 11. 30.
Elisabeth Pepper szerint: nagy jók :)
2013. 04. 14.
Choma Varga Titanilla szerint: Köszönöm Orsi, nekem is nagyon tetszett !
2015. 04. 30.
Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Megjelent!
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Blog értesítő
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók